Οκτώ ταινίες για την προεκλογική περίοδο

Μαυρογιαλούρος, Milk και Πλανητάρχες σε ένα Top -8 ταινιών για να μπείτε στο σινεφίλ κλίμα των εκλογών.
Οκτώ ταινίες για την προεκλογική περίοδο
Η πρόωρη εκλογική περίοδος που διανύουμε πέρα από τις δεκάδες σπαρταριστές στιγμές που μας χάρισε – και συνεχίζει να μας χαρίζει – είναι μια καλή αφορμή για να ξεσκονίσουμε τις σινεφίλ μας γνώσεις και να απολαύσουμε ταινίες με «εκλογικό» επίκεντρο.

Οκτώ τέτοιες, από τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο, συγκεντρώσαμε παρακάτω.

Υπάρχει και φιλότιμο (1965)
Ταινία – σήμα κατατεθέν για τη διακωμώδηση της προεκλογικής διαδικασίας, το έργο του Σακελλάριου βάζει στον ρόλο του υπουργού Αγροτικής Ανασυγκροτήσεως, Ανδρέα Μαυρογιαλούρου τον Λάμπρο Κωσταντάρα και μας χαρίζει σκηνές κωμικής ανθολογίας, όπως η παρακάτω.


Κυρία Δήμαρχος (1960)

Ο Βασίλης Αυλωνίτης κάνει τα πάντα για να βγει Δήμαρχος, έχει όμως να αντιμετωπίσει την… κυρία Δήμαρχο Γεωργία Βασιλειάδου. Η «μάχη» τους είναι απολαυστική, με αποκορύφωμα το πέρασμα της Βασιλειάδου από πόρτα σε πόρτα νοικοκυρών σημειώνοντας ψήφους και η υπόσχεση Αυλωνίτη ότι «δε θα αφήσει τα χελιδόνια να κουτσουλάνε όλη μέρα».


Βουλευτίνα (1966)
Η Ρένα Βλαχοπούλου στον ρόλο της αιώνιας αρραβωνιαστικιάς του υποψήφιου βουλευτή Περικλή Αράπη, ο οποίος αναβάλλει συνεχώς τον γάμο τους, χαρίζει άφθονο γέλιο με τις προσπάθειες ενίσχυσης που κάνει. Στο τέλος φυσικά, καταλήγει η ίδια βουλευτής. 

Τζένη-Τζένη (1966)
Οι εκλογές λειτουργούν ως φόντο στο love story Καρέζης – Μπάρκουλη, με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο να είναι απολαυστικός στον ρόλο του κομματάρχη Κοσμά Σκουτάρη, ο οποίος στηρίζει τον πολιτικό Γκόρτσο και μετράει ψήφους σε Άνω, Κάτω, Πέρα και Δώθε Παναγιά. 


Θανασάκης ο Πολιτευόμενος
(1953)
Στην κορυφαία ηθογραφία του Σακελλάριου διακωμωδείται άψογα το μικρόβιο του πολιτικού και των κατ’ επάγγελμα πολιτευτών στην Ψαροκώσταινα του ’50, η οποία έχει μόλις βγει από τον Εμφύλιο Πόλεμο. Πρωταγωνιστής ο απολαυστικός Ντίνος Ηλιόπουλος στον ομώνυμο ρόλο


The Ides Of March (2011)
Βασισμένο στο πολυβραβευμένο θεατρικό του Beau Willmon, το «The Ides of March» μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη όλα τα μακιαβελικά παιχνίδια που παίζονται στο παρασκήνιο του προεκλογικού αγώνα στην Αμερική.

Milk (2008)
Ο ρατσισμός και η προκατάληψη σε ένα σάπιο πολιτικό σύστημα και η ελπίδα για αλλαγή μπλέκονται στο «Milk», μια ταινία – σχόλιο πάνω στη ζωή του ομοφυλόφιλου Αμερικανού Harvey Milk, του πρώτου ανοικτά gay εκλεγμένου κυβερνήτη – ακτιβιστή των ΗΠΑ.


American President
(1995)
Ερωτική κωμωδία με φόντο τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, το American President παρουσιάζει μια πιο light και ανάλαφρη πλευρά στην σημαντικότερη πολιτική αναμέτρηση του πλανήτη: εκείνη της εκλογής Πλανητάρχη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v