Τα 10 καλύτερα φιλιά στον κινηματογράφο

Από την Casablanca ως το Ημερολόγιο, και από το Pretty Woman μέχρι το Star Wars, δέκα κινηματογραφικά φιλιά που… κάνουν την οθόνη να στάζει μέλι.
Τα 10 καλύτερα φιλιά στον κινηματογράφο
της Ηρώς Κουνάδη

Βροχερό σκηνικό στο background, πρωταγωνιστές σε απόγνωση (αν το σκεφτείτε, κανένα θρυλικό κινηματογραφικό φιλί δεν εκτυλίσσεται σε κανένα «κανονικό» πρώτο ραντεβού) και μουσική που στοιχειώνει έκτοτε κάθε θερινό σινεμά και μπαρ με σινεφίλ αναφορές που σέβεται τον εαυτό του. Ορίστε δέκα από τα καλύτερα φιλιά στην ιστορία του κινηματογράφου, για να πατήσετε το play τις μέρες που νιώθετε ρομαντικοί.

From Here To Eternity (1953)

Ο Burt Lancaster και η Deborah Kerr παραδίδουν μαθήματα… πάθους στην παραλία, και γράφουν κινηματογραφική ιστορία –αν σκεφτείτε κάθε σκηνή «καλοκαιρινού» φιλιού που έχετε δει στη ζωή σας, σίγουρα έχει κάτι από αυτήν. Φυσικά, το φιλί τους φιγουράρει στην κορυφή (ή τουλάχιστον στην πρώτη δεκάδα) κάθε λίστας με τα καλύτερα φιλιά του κινηματογράφου.

The Empire Strikes Back (1980)

Ο Harrison Ford και η Carrie Fisher, ή μάλλον ο Han Solo και η Πριγκίπισσα Leia, δίνουν το πρώτο τους φιλί, και η επιστημονική φαντασία ως είδος αποκτά το καλύτερο φιλί της ever. Έξτρα μπόνους, ο καλύτερος ίσως διάλογος-πριν-από-φιλί στην κινηματογραφική ιστορία: «Σ’ αγαπάω». «Το ξέρω».

The Notebook (2004)

Θα μπορούσε η ρομαντικότερη ίσως ταινία των τελευταίων δεκαετιών να μην έχει και ένα από τα πιο… κινηματογραφικά φιλιά; Η Allie Hamilton (Rachel McAdams) και ο Noah Calhoun (Ryan Gosling) συναντιούνται μετά από χρόνια –στη βροχή, εννοείται– και ανακαλύπτουν ότι… “it still isn’t over”.

Casablanca (1942)

Άλλο ένα θρυλικό κινηματογραφικό φιλί, αυτό μεταξύ του Rick - Humphrey Bogart και της Ilsa - Ingrid Bergman υπονομεύει το ίδιο το soundtrack της ταινίας του που επιμένει ότι “a kiss is just a kiss” –ή και όχι.

Breakfast At Tiffany's (1961)

Η Holly Golightly (Audrey Hepburn), ο Paul Varjak (George Peppard) και η… γάτα ανάμεσα τους, συνειδητοποιούν διάφορα πράγματα κάτω από τη βροχή –όπως το πόσο δύσκολο είναι καμιά φορά να συνειδητοποιήσεις ότι είσαι ερωτευμένος με κάποιον.

Gone With The Wind (1939)

Ίσως ένα από τα κλασικότερα φιλιά της κινηματογραφικής ιστορίας, είναι αυτό μεταξύ του Rhett Butler (Clark Gable) και της Scarlett O’Hara (Vivien Leigh) με φόντο τη φλεγόμενη Ατλάντα, και… ηχηρή κατάληξη το χαστούκι-για-ποια-με-πέρασες.

Some Like It Hot (1959)

Η Marilyn (ως Sugar Kane Kowalski) τον φιλά και ο Tony Curtis ως Joe κάνει πως δεν θέλει, στην καλύτερη πιθανότατα ανδρική ερμηνεία της συναισθηματικής κατάστασης κάνω-πως-δεν-θέλω-αλλά-καίγομαι στην παγκόσμια ιστορία.

Lost In Translation (2003)

Η σκηνή που διδάσκει ότι το φιλί δεν πρέπει να είναι “grande” για να είναι γεμάτο νοήματα, έχει για υπέροχους πρωταγωνιστές τον Bill Murray ως bob Harris και την Scarlett Johanson ως Charlotte, και για έξτρα μπόνους το μυστικό που εκείνος της ψιθυρίζει στο αυτί κι εμείς δε μαθαίνουμε ποτέ. 

Bridget Jones' Diary (2001)
Για αλλαγή από το μόνιμο background της βροχής έχουμε χιόνι, και για να κάνουμε την αδέξια πρωταγωνίστρια λίγο πιο αστεία, τη βάζουμε να τον κυνηγάει με τις πιτζάμες. Και πάλι, το φιλί διατηρεί το ρομάντζο του, χάρη (και) στους δύο υπέροχους πρωταγωνιστές, Renee Zellweger και Colin Firth.

Pretty Woman (1990)

Θέλετε υπέροχους πρωταγωνιστές; Εδώ έχουμε τον Richard Gere και την Julia Roberts στην καλύτερη ίσως στιγμή της καριέρας τους. Θέλετε ρομαντική ιστορία; Τα παραμύθια των γιαγιάδων μας στην πιο-90s-δε-γίνεται εκδοχή τους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v