Νύχτες Πρεμιέρας 2013: Όλα όσα θα δούμε

Πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, ενδιαφέροντα αφιερώματα και προσκεκλημένοι δημιουργοί μας περιμένουν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας που ξεκινά την Τετάρτη.
Νύχτες Πρεμιέρας 2013: Όλα όσα θα δούμε
του Λουκά Τσουκνίδα
 
Το βράδυ της Τετάρτης, το κινηματογραφικό φεστιβάλ της πόλης των Αθηνών “Νύχτες Πρεμιέρας” ανοίγει τις πύλες του και μας καλωσορίζει στη φετινή διοργάνωση με την προβολή της νέας ταινίας του Νόα Μπάουμπαχ, “Frances Ha”.



Το πρόγραμμα βέβαια, περιλαμβάνει πολλές ακόμη πρεμιέρες. Μεταξύ άλλων, προβάλλονται και οι νέες δουλειές των Μπίλε Όγκουστ (Night Train To Lisbon), Τζέι Σι Τσάντορ (All Is Lost), Πένυ Παναγιωτοπούλου (September), Γιώργου Τσεμπερόπουλου (Ο εχθρός μου), Αγκάρ Φαράντι (The Past), Πάολο Σορεντίνο (The Great Beauty) και του διδύμου Ρομπ Έπστιν-Τζέφρι Φρίντμαν (Lovelace). Ξεχωρίζουν επίσης το “Kill Your Darlings” του Τζον Κροκίδα και το “Ain't Them Bodies Saints” του Ντέιβιντ Λόουρι ενώ στο πλαίσιο του τμήματος “Πανόραμα” θα δούμε τα πολυσυζητημένα (για διαφορετικούς λόγους) “Much Ado About Nothing” του Τζος Γουέντον, “Spring breakers” του Χάρμονι Κορίν και “On The Job” του φιλιππινέζου Έρικ Ματί.



Πολύ ενδιαφέρον είναι και φέτος το διαγωνιστικό τμήμα, με ταινίες νέων σκηνοθετών που όλες μοιάζουν ισάξιες κι ικανές να δυσκολέψουν τη νεανική κριτική επιτροπή και να τραβήξουν την προσοχή του κοινού, ενώ στο κομμάτι εκείνο του Φεστιβάλ που ασχολείται με το ντοκιμαντέρ, μουσικό ή μη, βρίσκει κανείς ταινίες για τους Stone Roses (The Stone Roses: Made of Stone) και τις Pussy Riot (Pussy Riot: A Punk Prayer), ένα πολύ ενδιαφέρον προφίλ του Γκορ Βιντάλ (Gore Vidal: The United States of Amnesia), το ελληνικό “Μποξέρ” του Γιώργου Παντελεάκη και το πολυαναμενόμενο “θρίλερ” της Γκαμπριέλα Κάουπερθγουεϊτ “Blackfish”.



Τα φετινά αφιερώματα εστιάζουν όπως πάντα στη δουλειά κλασικών και νέων δημιουργών και μας συστήνουν τον γάλλο μαιτρ της αγωνίας Ζορζ Φρανζί, τον ισραηλινό Άρι Φόλμαν και τον ολλανδό Άλεξ φαν Βάρμερνταμ. Ο Φόλμαν με τον φαν Βάρμερνταμ θα βρεθούν κοντά μας για να μιλήσουν σε κοινό και νεότερους δημιουργούς για τη δουλειά τους και τη σχέση τους με το σινεμά. Στο πλαίσιο των “Ειδικών Προβολών” και του τμήματος “Cart Blanche” που φέτος επιμελείται ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, θα δούμε πολλές κλασικές ταινίες που αξίζει να θυμηθούμε και να απολαύσουμε εκ νέου. Μία απ' αυτές είναι το “Ταμπούρλο” του βετεράνου γερμανού Φόλκερ Σλέντορφ, ο οποίος θα τιμήσει επίσης το Φεστιβάλ με την παρουσία του.

Το πρόγραμμα των προβολών συμπληρώνεται από μια μεγάλη λίστα ταινιών μικρού μήκους, ξενόγλωσσων κι ελληνικών, αλλά και από τα πιο αβανταδόρικα τμήματα “Σινεμά στα Όρια” και “Μετά τα Μεσάνυχτα”, που αποτελούν έναν ξεχωριστό πόλο έλξης για ένα πιο ιδιαίτερο κοινό.



Εκτός των υπολοίπων, την πόλη μας θα επισκεφθεί για λογαριασμό του Φεστιβάλ και ο Τζέρεμι Άιρονς, πρωταγωνιστής του “Night Train To Lisbon”, ενώ η δεκαήμερη γιορτή θα κλείσει με την προβολή της ταινίας “La Vie d'Adèle” του Αμπντελατίφ Κεσίς, με την “δική μας” Αντέλ Εξαρχοπούλου στον κεντρικό ρόλο.

Καλές προβολές.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v