Φεστιβάλ Βενετίας 2013: Διπλή ελληνική επιτυχία

Με διπλή ελληνική νίκη έπεσε η αυλαία του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, αφού η ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά απέσπασε δύο σημαντικά βραβεία.
Φεστιβάλ Βενετίας 2013: Διπλή ελληνική επιτυχία
του Λουκά Τσουκνίδα

Με μια διπλή ελληνική επιτυχία έκλεισε τις πύλες του το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, καθώς ο Αλέξανδρος Αβρανάς έφυγε με τον Αργυρό Λέοντα του καλύτερου σκηνοθέτη στις αποσκευές του κι ο πρωταγωνιστής του “Miss Violence”, Θέμης Πάνου, με την αντίστοιχη “κούπα” στις δικές του.



Άιντε πάλι η “αγία” ελληνική οικογένεια στο εδώλιο... Να περιμένουμε άραγε εκ νέου συζητήσεις για μια πολυαναμενόμενη άνοιξη του ελληνικού σινεμά όπως έγινε μετά τον “Κυνόδοντα” και 2-3 ταινίες κλώνους που θα καβαλήσουν το επόμενο “Greek wave” μέχρι την ακτή 5-6 διεθνών φεστιβάλ πριν αυτό ξαναξεθυμάνει; Το σίγουρο είναι ότι η βράβευση σε ένα τέτοιο Φεστιβάλ ανοίγει μια πόρτα και σε εκείνους που έπονται με τις δουλειές τους για ένα χρονικό διάστημα. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα την κάνουμε αυτή τη φορά.

Μεγάλος νικητής της 70ής Μόστρα ήταν ο ντόπιος Τζιανφράνκο Ρόσι με τo ιταλικού ενδιαφέροντος ντοκιμαντέρ “Sacro GRA”, ενώ το επονομαζόμενο “Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής”, του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι και της “παρέας” του δηλαδή, πήγε στον παλιό γνώριμο απ' την Ταϊβάν, Τσάι Μινγκ-λιανγκ για το “Stray Dogs”. Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία ανακηρύχθηκε εκείνη της Έλενα Κότα στο “Via Castellana Bandiera” της Έμα Ντάντε και καλύτερη ερμηνεία από πρωτοεμφανιζόμενο εκείνη του πιτσιρικά Τάι Σέρινταν (γνωστού μας απ' την εξαιρετική δουλειά του στο “Mud”) για το “Joe” του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν.



Για το σενάριό τους βραβεύτηκαν οι Στιβ Κούγκαν και Τζεφ Πόουπ, οι οποίοι συνυπογράφουν το “Philomena” του Στίβεν Φρίαρς και με το “Ειδικό Βραβείο” έφυγε ο γερμανός Φίλιπ Γκρένινγκ για την ταινία του “Die Frau Des Polizisten”. Στα άλλα τμήματα, o πρωτάρης Νόαζ Ντέσε τσίμπησε το βραβείο “Λιοντάρι του Μέλλοντος” για την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία “White Shadow”, ενώ στους “Ορίζοντες” πρώτευσαν οι Ρόμπιν Καμπιγιό (Καλύτερη Ταινία) με το “Eastern Boys” και Ουμπέρτο Παζολίνι (Καλύτερη Σκηνοθεσία) με το “Still Life”.

Άντε και καλή μας σεζόν!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v