Σινεφίλ επανεκδόσεις στα θερινά σινεμά

Ο Χίτσκοκ, ο Κισλόφσκι, ο Μπέργκμαν, ο Άλεν και τα άλλα παιδιά που θα μας κρατήσουν σινεφίλ παρέα αυτόν τον Αύγουστο στα αθηναϊκά θερινά σινεμαδάκια.
Σινεφίλ επανεκδόσεις στα θερινά σινεμά
του Γιώργου Κόκουβα

Οι σινεφίλ και οι λάτρεις των θερινών σινεμά που θα μείνουν τον Αύγουστο στην Αθήνα θα πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένοι. Θα τους κρατήσουν καλή παρέα ο Άλφρεντ Χίτσοκοκ και ο Ζιλ Ντασέν. Θα περάσουν τα βράδια τους με Μπέργκμαν και Κισλόφσκι. Θα γελάσουν με τον Γούντι Άλεν και θα συγκινηθούν με τον Βιτόριο Ντε Σίκα. Και θα θυμηθούν γιατί δεν αλλάζουμε με τίποτα τα θερινά σινεμά: Γιατί η ατμόσφαιρα, η νοσταλγία του ασπρόμαυρου και η σινεφίλ ικανοποίηση που προκύπτει από τις ενδιαφέρουσες επανεκδόσεις αριστουργημάτων της έβδομης τέχνης δεν συγκρίνεται με κανένα τρισδιάστατο εφέ των blockbusters στις χειμερινές αίθουσες. Δείτε παρακάτω μερικές από τις καλύτερες σινεφίλ επανεκδόσεις που θα δούμε τον Αύγουστο κάτω από τα αθηναϊκά αστέρια.

*Ασανσέρ για δολοφόνους (1958)

Ο γάλλος σκηνοθέτης Λουί Μαλ ενορχηστρώνει μια σπουδαία ταινία με «οδηγό» το εξαιρετικό μελαγχολικό σάουντρακ του μάγου της τζαζ Μάιλς Ντέιβις, αποτυπώνοντας την προσπάθεια του ανθρώπου να ξεφύγει από την μοίρα του, και στολίζοντάς την με μαεστρικές νουάρ κινηματογραφικές τεχνικές.
Η υπόθεση: Ο Ζιλιέν δολοφονεί τον σύζυγο της ερωμένης του, φεύγοντας όμως παγιδεύεται στο ασανσέρ. Κι ενώ εκείνη τον αναζητά στο νυχτερινό Παρίσι, ένα νεαρό ζευγάρι που έχει κλέψει το αυτοκίνητό του μπλέκεται σε μια υπόθεση φόνου. Με τους Ζαν Μορό, Μορίς Ρενέ, Λίνο Βεντούρα.
Πού προβάλλεται αυτή την εβδομάδα: Στους κινηματογράφους Ριβιέρα (Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια) και Ζέφυρος (Τρώων 36), ώρες προβολών 21.00 και 23.00

*Persona (1966)

Δύσκολη αλλά με πολλή εσωτερική δύναμη, προσωπικό ύφος και πρωτοποριακή για την εποχή της προσέγγιση, η Περσόνα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη για να μας θυμίσει τους λόγους που ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος (και όχι μόνο) την κατέταξε στις 10 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.
Η υπόθεση: Η ηθοποιός Ελίζαμπεθ Βόγκλερ πέφτει σε αφασία στη διάρκεια μιας θεατρικής παράστασης. Η Άλμα, η νοσοκόμα που την περιποιείται, τη συνοδεύει σ’ ένα εξοχικό στη θάλασσα. Της μιλάει διαρκώς χωρίς αρχικά να παίρνει απάντηση, η προσωπική της εξομολόγηση όμως αρχίζει να επηρεάζει την Ελίζαμπεθ αλλά και τη δική της ψυχολογική κατάσταση. Πρωταγωνιστούν οι Λιβ Ούλμαν, Μπίμπι Άντερσον και Γκούναρ Μπγιέρνστραντ.
Πού προβάλλεται αυτή την εβδομάδα: Στο Σινέ Βοξ (Θεμιστοκλέους 82, Εξάρχεια), ώρες 21.00 και 23.00

*Κλέφτης Ποδηλάτων (1948)

Ο Βιτόριο Ντε Σίκα θέτει τις βάσεις του ιταλικού νεορεαλισμού με μια συγκινητική ιστορία που διαδραματίζεται στις ιταλικές φτωχογειτονιές της μεταπολεμικής κοινωνίας, με ερασιτέχνες ηθοποιούς και λιτή σκηνοθεσία, που στάθηκε ικανή να την τοποθετήσει στην λίστα με τις καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες όλων των εποχών.
Η υπόθεση: Ένας άντρας βρίσκει δουλειά ως αφισοκολλητής, αλλά την πρώτη μέρα του κλέβουν το ποδήλατο. Καθώς είναι αδύνατον να δουλέψει χωρίς αυτό, ξεκινά με τον μικρό γιο του μια απελπισμένη αναζήτηση στους δρόμους της Ρώμης. Με τους Λιανέλα Καρέλ, Έντσο Σαγιόλα, Λαμπέρτο Ματζιοράνι.
Πού προβάλλεται αυτή την εβδομάδα: Στην Λαΐδα της Ταινιοθήκης (Ιερά Οδός 48) στις 21.00 και 22.45

*Νευρικός Εραστής (1977)

Ο Γούντι Άλεν, στην πιο γνωστή και πολυαγαπημένη του κωμωδία που βραβεύθηκε με τέσσερα Όσκαρ συστήνει στην έβδομη τέχνη τα παιχνίδια ερωτικής ψυχολογίας και τις περίφημες νευρώσεις του, παρέα με την Ντάιαν Κίτον, που υποδύεται την επί επτά χρόνια αγαπημένη του.
Η υπόθεση: Ο Άλβι Σίνγκερ, ένας εμμονοληπτικός με το θάνατο Νεοϋορκέζος κωμικός, αναπολεί την εφτάχρονη σχέση του με την Άνι Χολ, μια εξίσου νευρωτική τραγουδίστρια και φωτογράφο. Με τους Γούντι Άλεν, Ντάιαν Κίτον, Κρίστοφερ Γουόκεν.
Πού προβάλλεται αυτή την εβδομάδα: Στο σινέ Παλάς (Υμηττού 109, Παγκράτι) στις 21.15

*Μια γυναίκα ανεβαίνει τη σκάλα (1960)

Το σπάνιο αριστούργημα του ιάπωνα σκηνοθέτη Μίκιο Ναρούζε αποτελεί επιτομή της θεματολογίας του και του μοναδικού του στιλιζαρίσματος, ένα μινιμαλιστικό μελόδραμα γεμάτο εντάσεις.
Η υπόθεση: Η χήρα Κέικο εργάζεται ως υπεύθυνη σε μπαρ στο μεταπολεμικό Τόκιο. Κρατά σε απόσταση τους πελάτες από την προσωπική της ζωή και αναζητά μια διέξοδο για να σταματήσει "να ανεβαίνει τη σκάλα" ξανά και ξανά. Με τους Μ. Μόρι, Ρ. Νταν, Χ. Τακάμινε.
Πού προβάλλεται αυτή την εβδομάδα: Στο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων) στις 22.45

*Τα Πουλιά (1963)

Μία από τις πιο «μαεστρικές» ταινίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ, τα Πουλιά αποτελούν μια καλοχτισμένη αλληγορία με πρωταγωνίστρια την εκδικητική φύση και πολλές διαστάσεις που επιδέχονται αρκετές ερμηνείες.
Η υπόθεση: Σε ένα ψαροχώρι της Καλιφόρνια, ένας δικηγόρος φλερτάρει μια πλούσια κοσμική, όταν τα πουλιά της περιοχής αρχίζουν ανεξήγητα να επιτίθενται στους ανθρώπους. Με τους Βερόνικα Καρτράιτ, Ροντ Τέιλορ, Σούζαν Πλέσετ.
Πού προβάλλεται αυτή την εβδομάδα: Στο σινέ Θησείον (Απ. Παύλου 7) ώρες 20.50, 23.10

*Σιωπηλός Μάρτυρας (1954)

Δεύτερο «χτύπημα» του θείου Άλφρεντ στις αυγουστιάτικες αθηναϊκές προβολές, το Rear Window αποτελεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές του ταινίες που έθεσαν εκ νέου τα θεμέλια της έννοιας της «κλειδαρότρυπας» στο σασπένς.
Η υπόθεση: Καθηλωμένος στο διαμέρισμά του με σπασμένο πόδι, ένας φωτορεπόρτερ σκοτώνει την ώρα του παρακολουθώντας βαριεστημένα από το παράθυρό του τα γειτονικά διαμερίσματα. Όταν όμως γίνεται αυτόπτης μάρτυρας ενός φόνου ακριβώς απέναντι, προσπαθεί να εξιχνιάσει το έγκλημα με την αγαπημένη του. Με τους Τζέιμς Στιούαρτ, Γκρέις Κέλι, Θέλμα Ρίτερ.
Πού προβάλλεται αυτή την εβδομάδα: Στο σινέ Αελλώ (Ελ. Βενιζέλου 12, Ραφήνα), ώρες 21.00 και 23.00

*Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται (1957)

Ο Ζιλ Ντασέν πιάνει στα χέρια του το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και παρουσιάζει κινηματογραφικά την ιστορία μιας αναπαράστασης της Σταύρωσης σε κρητικό χωριό, με προφανείς τους ανθρωπιστικούς τόνους και την λιτότητα της σκηνοθεσίας, που του απέφερε ειδική μνεία στο Φεστιβάλ των Καννών.
Η υπόθεση: Σ' ένα κρητικό χωριό, όπου οι Έλληνες ζουν υπό την ηγεσία του Τούρκου αγά, ο παπάς διαλέγει τους κατοίκους που θα ενσαρκώσουν την αναπαράσταση των Παθών σύμφωνα με το έθιμο της Μεγάλης Εβδομάδας. Όταν μια μέρα οι κάτοικοι ενός κατεστραμμένου χωριού ζητούν εδώ καταφύγιο, οι προύχοντες και η Εκκλησία αρνούνται να βοηθήσουν. Με τους Μορίς Ρονέ, Μελίνα Μερκούρη, Πιέρ Βανέκ.
Πού προβάλλεται αυτή την εβδομάδα: Στον δημοτικό κινηματογράφο Αιολία (Σολωμονίδου και Φιλαδελφείας, Καισαριανή), την Τετάρτη 7/8, ώρες 20.50 και 23.00

*Η διπλή ζωή της Βερόνικα (1991)

Ο κορυφαίος πολωνός σκηνοθέτης, Κριστόφ Κισλόφσκι μέσα από την ιστορία δύο γυναικών που μοιάζουν ιδιαίτερα περιγράφει τις διάφορες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης και βρίσκει την ευκαιρία να επιδείξει όλο του το σκηνοθετικό ύφος και τις λεπτές αποχρώσεις του κινηματογραφικού του στιλ.
Η υπόθεση: Δύο γυναίκες που έχουν το ίδιο πρόσωπο και μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά ζουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά η μία από την άλλη. Η μία διαισθάνεται την ύπαρξη της άλλης σε ένα μεταφυσικό επίπεδο, νιώθοντας ότι δεν είναι μόνη σε αυτόν τον κόσμο. Η κατάρρευση της Βερόνικα κατά τη διάρκεια ενός κονσέρτου όμως αλλάζει ριζικά τις ισορροπίες αυτής της αμφίδρομης σχέσης. Με τους Ιρέν Ζακόμπ, Φιλίπ Βολτέρ, Σαντρίν Ντιμάς.
Πού προβάλλεται αυτή την εβδομάδα: Στο σινέ Ψυρρή (Σαρρή 40-44), ώρες 21.00 και 23.00



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v