Δέκα καλοί ηθοποιοί στις... χειρότερες στιγμές τους

Τα λεφτά κάνουν τον κόσμο να κινείται και τους καλούς ηθοποιούς να παίζουν σε κακές ταινίες. Δείτε δέκα χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Δέκα καλοί ηθοποιοί στις... χειρότερες στιγμές τους
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Τι σημασία έχει αν κέρδισαν Όσκαρ ερμηνείας και ο κόσμος έχει συνδέσει το όνομά τους με «grande» ρόλους; Κάποια στιγμή χρειάστηκαν και αυτοί να βγάλουν το ψωμάκι τους και έριξαν λίγο τις απαιτήσεις τους από το σενάριο. Ή πολύ. Ή πάρα πολύ. Γιατί ακόμα και αν είσαι ο «πολύς» Sean Connery ή ο ταλαντούχος Forest Whitaker, τίποτα δεν σε εμποδίζει από το να τριγυρνάς σε ταινία επιστημονικής φαντασίας με μουστάκι, αλογοουρά και κόκκινο βρακί ή ντυμένος σαν τραβεστί Klingon σε περιπέτεια σαϊεντολογικού περιεχομένου. Μπερδευτήκατε; Δείτε δέκα διάσημους ηθοποιούς σε ρόλους που θα ήθελαν (και θα έπρεπε) να ξεχάσουν.

Sean Connery - Zardoz (1974)

Αφού «εδραιώθηκε» στον ρόλο του James Bond, ο Sean Connery αποφάσισε μερικά χρόνια μετά να δοκιμάσει την τύχη του σε κάτι άλλο. Κάτι διαφορετικό. Κάτι πρωτοπόρο για την εποχή. Ο ρόλος του μαλλιά, μουστακαλή, με περίεργη αίσθηση της μόδας ανθρωποκυνηγού εν ονόματι Zed στην ταινία επιστημονικής φαντασίας Zardoz, όχι μόνο δεν του ταιριάζει, αλλά θεωρείται κατά πολλούς ως «η χειρότερη επαγγελματική κίνηση καριέρας». Η εκπλήξεις συνεχίζονται με την καλτ αυτή ταινία, καθώς στην καρέκλα του σκηνοθέτη βρίσκουμε τον John Boorman (πριν λογικευτεί και κάνει το επικό Excalibur). Αν πάντως σας εντυπωσίασε η αμφίεση του Sean, πού να τον δείτε και στη σκηνή που φοράει νυφικό!




Marlon Brando - The Island of Doctor Moreau (1996)

Στο λυκόφως της καριέρας του, ο θρυλικός και αείμνηστος Marlon Brando εκτός από το ότι έγινε γεροπαράξενος έπαιξε και σε πολύ κακές ταινίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ερμηνεία του στο «Νησί του Δρ. Μορώ», στον ρόλο ενός τρελού επιστήμονα ο οποίος δημιουργούσε υβρίδια ανθρώπων με ζώα. Η ταινία είναι κακή από κάθε άποψη, αν και βασίζεται σε ένα άκρως ενδιαφέρον μυθιστόρημα του H.G. Wells, ενώ υπήρξε από τις μεγαλύτερες αποτυχίες του Holywood. H ερμηνεία του Brando ενέπνευσε τους δημιουργούς του South Park να φτιάξουν τον Dr. Alphonse Mephisto, έναν τρελό επιστήμονα ο οποίος σε ένα από τα επεισόδια δημιουργεί την πρώτη μαϊμού με τέσσερις… κώλους.



Forest Whitaker - Battlefield Earth

Όταν η ταινία στην οποία πρωταγωνιστείς συγκαταλέγεται στις χειρότερες όλων των εποχών, όσο ταλαντούχος και αν είσαι, δύσκολα ξεφεύγεις από την κατρακύλα. Ακόμα και αν σε λένε Forest Whitaker και έχεις παίξει σε ταινιάρες όπως το «Παιχνίδι των Λυγμών» και το Ghost Dog. Το έκτρωμα επιστημονικής φαντασίας Battlefield Earth, εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο του ιδρυτή της Σαϊεντολογίας L. Ron Hubbard, σάρωσε τα Χρυσά Βατόμουρα, ενώ ο Whitaker περιφέρεται σε όλη την ταινία γελώντας και ντυμένος σε κάτι που θυμίζει τραβεστί Klingon και μέλος του συγκροτήματος KISS. Στην ταινία παίζει επίσης και ο John Travolta σε έναν εξίσου κακό ρόλο, όμως δεν αναφέρεται στη λίστα μας καθώς ουδέποτε υπήρξε καλός ηθοποιός.



Robert DeNiro – The Adventures of Rocky and Bullwinkle (2000)

Ακόμα ένας ταλαντούχος ηθοποιός ο οποίος τα τελευταία χρόνια (ή μήπως την τελευταία δεκαετίας) αναλίσκεται σε ρόλους που κάθε άλλο παρά αναδεικνύουν το πολύπλευρο ταλέντο του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παταγώδης εμπορική αποτυχία με το όνομα «The Adventures of Rocky and Bullwinkle», μια ταινία που συνδυάζει animation με πραγματικούς ηθοποιούς και είναι βασισμένη στην γνωστή σειρά κινουμένων σχεδίων. Είναι πραγματικά στενάχωρο να βλέπεις τον πάλαι ποτέ Travis Bickle να πετάει στα σκουπίδια το ταλέντο του, υποδυόμενος τον «κακό» σε παιδική ταινία, πόσο μάλλον όταν αναπαράγει την θρυλική ατάκα “Are you talking to Me?” με λεπτή φωνή.



Orson Welles - Transformers: The Movie (1986)

Εκπλαγήκατε; Λογικό. Ένας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς και σκηνοθέτες στην ιστορία του μοντέρνου κινηματογράφου, ο δημιουργός του θρυλικού «Πολίτη Κέιν», ολοκλήρωσε την καριέρα του κάνοντας την φωνή ενός γιγαντιαίου πλανήτη με το όνομα Unicron που «καταπίνει» ρομπότ. Ο ίδιος, προφανώς, δεν ασχολήθηκε καν με το να μάθει ποια ήταν η ταινία. Όπως είχε πει τότε: «Ξέρετε τι έκανα σήμερα το πρωί; Έπαιξα την φωνή ενός παιχνιδιού. Κάτι απαίσια ρομποτικά παιχνίδια από την Ιαπωνία που αλλάζουν μορφή. Οι Ιάπωνες χρηματοδότησαν μια μεγάλου μήκους ταινία με αυτά που κάνουν αυτά τα παιχνίδια και εγώ παίζω έναν πλανήτη. Απειλώ έναν τύπο που τον λένε κάπως και μετά καταστρέφομαι».



Michael Caine – Jaws 4/ On Deadly Ground

O φλεγματικός εγγλέζος ηθοποιός δείχνει να είναι από εκείνους που δύσκολα θα πουν όχι. Έχοντας κερδίσει δύο Όσκαρ ερμηνείας για τις ταινίες Hannah and Her Sister’s και The Cider House Rules είναι απορίας άξιο πώς καταδέχτηκε να πρωταγωνιστήσει σε ένα από τα πιο χαζά και ανούσια σήκουελ της ιστορίας: την τρίτη(!) συνέχεια του θρυλικού Jaws. Η εμφάνισή του περιορίζεται σε κρύα και καθόλου αστεία… αστεία και θα μπορούσε κάλλιστα να προταθεί για Χρυσό Βατόμουρο. Στο On Deadly Ground πάλι, υποδύεται τον ρόλο του «κακού» σε ταινία όπου πρωταγωνιστεί (και σκηνοθετεί) ο Steven Seagal. Χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο;




Al Pacino – Jack and Jill (2011)

Από τις δύο κορυφαίες ταινίες στην ιστορία του σύγχρονου κινηματογράφου (Νονός και Νονός 2), ο Al Pacino κατέληξε να πρωταγωνιστεί σε μερικές από τις χειρότερες, υποδυόμενος μερικούς από τους χειρότερους ρόλους της καριέρας τους. Είναι πραγματικά δύσκολο να διαλέξουμε μία. Παρ’ όλα αυτά, η πρώτη που μας έρχεται στο μυαλό είναι πατάτα ολκής Jack and Jill με τον εξίσου ανεκδιήγητο Adam Sandler, όπου ο Pacino συμμετέχει σε ένα in-movie διαφημιστικό υποδυόμενος τον εαυτό του. Απολαύστε(;) τον.



Ben Kingsley – The Love Guru (2008)

Υπήρξε μια εποχή στην οποία ο Mike Myers (Austin Powers) θεωρείτο καλός κωμικός και δεν ήταν τραγικό να πρωταγωνιστεί κάποιος σε ταινία του. Αυτή η εποχή δεν ήταν το 2008 και αυτή η ταινία δεν ήταν το Love Guru. Αυτό δεν πτόησε τον κάτοχο Όσκαρ για το «Γκάντι» Sir Ben Kingsley (και όμως του έχει απονεμηθεί αυτός ο τίτλος) να συμμετέχει σε αυτήν την «κωμωδία», η οποία φυσικά του εξασφάλισε ένα μεγαλοπρεπέστατο Χρυσό Βατόμουρο χειρότερου ηθοποιού. Αν αντέχετε, δείτε το trailer παρακάτω. Όπως εύστοχα αναφέρει ένας τύπος στα σχόλια: «Είδα αυτήν την ταινία όταν ήμουν άρρωστος. Είναι τόσο κακή που τελικά είναι καλή».



Anthony Hopkins – Freejack (1992)

Έναν χρόνο μετά την βράβευσή του με το Όσκαρ Ερμηνείας για τον ρόλο του Χάνιμπαλ Λέκτερ στο Silence of the Lambs, ο Sir Anthony Hopkins δέχτηκε να παίξει τον ρόλο του κακού επιστήμονα σε αυτήν την (άθελά της ) κωμικοτραγική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας στην οποία πρωταγωνιστούν επίσης ο Emilio Estevez σε ρόλο οδηγού ράλι που μεταφέρεται στον χρόνο και ο… Mick Jagger με ένα αστείο κράνος. Άβυσσος η ψυχή του Anthony.



George Clooney- Batman & Robin (1997)

Ο σκηνοθέτης Joel Schumacher κατάφερε με μια ταινία να προκαλέσει αγανάκτηση τόσο στους φαν του Ανθρώπου Νυχτερίδα, όσο και στους θαυμαστές του George Clooney. O συμπαθής και ταλαντούχος κατά τα άλλα ηθοποιός, έχασε στο… τσακ το Χρυσό Βατόμουρο ερμηνείας από τα πρησμένα χέρια του Arnold Schwarzenegger στον ρόλο του Mr.Freeze, υποδυόμενος τον Bruce Wayne.Για την ακρίβεια, έναν από τους χειρότερους κινηματογραφικούς Bruce Wayne.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v