Φιλιά εις τα παιδιά: Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ στο Μουσείο Μπενάκη

Η βραβευμένη ταινία ντοκιμαντέρ “Φιλιά εις τα παιδιά” του Βασίλη Λουλέ προβάλλεται στο Μουσείο Μπενάκη και μας συστήνει μέσα από τα μάτια και τις προσωπικές ιστορίες πέντε ανήλικων Εβραίων, την καθημερινότητα της εβραϊκής κοινότητας κατά την περίοδο της Κατοχής.
Φιλιά εις τα παιδιά: Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ στο Μουσείο Μπενάκη
Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής που σώθηκαν από τη σύλληψη και το θάνατο χάρη σε οικογένειες Χριστιανών, πέντε “κρυμμένα παιδιά” που έζησαν μέσα στην απόλυτη σιωπή, αφηγούνται σήμερα τις ιστορίες τους.

Μια ταινία για τον διωγμό των Ελλήνων Εβραίων και την Κατοχή, για τη γενναιότητα των ανθρώπων που έσωσαν ζωές με κίνδυνο της δικής τους, και για τα παιδικά μάτια που κοιτούν τον κόσμο άλλοτε με τρόμο κι απορία, κι άλλοτε με ανεμελιά κι ελαφρότητα.

Είναι το ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα παιδιά» του Βασίλη Λουλέ, που θα προβληθεί στο Μουσείο Μπενάκη την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 11:00. Το ντοκιμαντέρ είναι συμπαραγωγή της ΕΡΤ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και ενισχύθηκε από Ιδρύματα, φορείς και Οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει ήδη προβληθεί σε κινηματογραφικά φεστιβάλ κι έχει τιμηθεί με 8 βραβεία. Η εκδήλωση οργανώνεται από το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη.

Σύνοψη της ταινίας

Πέντε παιδιά που μεγάλωσαν απότομα. Η Ροζίνα, ο Σήφης, η Ευτυχία, η Σέλλυ και ο Μάριος πέρασαν τη ζωή τους κουβαλώντας πάντα μαζί τη μνήμη χιλιάδων παιδιών. Εκείνων που δεν πρόλαβαν ποτέ να μεγαλώσουν.

Η ταινία παρακολουθεί αυτά τα πρόσωπα των μικρών Εβραιόπουλων από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά τους ντοκουμέντα –ένα παιδικό ημερολόγιο, φωτογραφίες και οικογενειακά φιλμάκια– τεκμήρια μιας ολόκληρης εποχής. Παράλληλα, σκιαγραφείται η ζωή των Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας πριν τον Πόλεμο και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέσα από κινηματογραφικά αρχεία, ερασιτεχνικές ταινίες Γερμανών στρατιωτών και παράνομες λήψεις Ελλήνων πατριωτών.

Σχετικά με τη δημιουργία της ταινίας

-Η έρευνα για την ταινία ξεκίνησε το 2006, με αφορμή την έκθεση μαρτυριών και ντοκουμέντων “Κρυμμένα παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής” του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος.
-Τα γυρίσματα έγιναν στο χρονικό διάστημα 2007-2009 στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά & στο Άουσβιτς της Πολωνίας.
-Η παραγωγή έγινε με τη συνεργασία, υποστήριξη και οικονομική ενίσχυση αρκετών φορέων, Μουσείων και Ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Κινηματογραφική και Τηλεοπτική προβολή

Η ταινία θα βγει σύντομα σε κινηματογραφική διανομή στην Αθήνα.
Θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ στις αρχές του 2013.
Διάρκεια ταινίας: 115 λεπτά

Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138
Είσοδος ελεύθερη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v