Expendables 2: Δέκα «αναλώσιμα» μυστικά

Ο Stallone, ο Schwarzenegger, ο Chuck Norris και τ’ άλλα «παιδιά» επιστρέφουν για μία ακόμη «αναλώσιμη» καλοκαιρινή παρτίδα και η αδρεναλίνη ετοιμάζεται να εκτοξεύσει τις πωλήσεις των ποπ κορν. Μέχρι να την δείτε στην μεγάλη οθόνη, μάθετε 10 «μυστικά» για την ταινία-δυναμίτη. 
Expendables 2: Δέκα «αναλώσιμα» μυστικά
του Γιώργου Κόκουβα

Και ο Sylvester Stallone; Και ο Jean-Claude Van Damme; Και ο Bruce Willis; Και ο Arnold Schwarzenegger; Ναι, είναι αλήθεια: Όλοι αυτοί πέρασαν, όχι από γνωστό εργαστήρι δημοσιογραφίας, αλλά από την μεγάλη των μούσκουλων σχολή, και, παρότι η συνταξιοδότηση τούς χτύπησε την πόρτα προ πολλού, εκείνοι δεν το έβαλαν κάτω. Ένωσαν τις δυνάμεις τους πριν δύο καλοκαίρια, και μας χάρισαν τους «Αναλώσιμους», ένα θεαματικό πατιρντί από ξυλιές και πιστολιές, που απέδειξε ότι έχουν ακόμη, εκτός από ενέργεια, και πολύ χιούμορ. 
Αυτό το καλοκαίρι, και συγκεκριμένα αυτή την εβδομάδα, οι «Αναλώσιμοι» επιστρέφουν για μια δεύτερη παρτίδα, μαζί με νέα «φιντάνια» στην ομάδα τους, κυνηγώντας για εκδίκηση τον Jean Vilain, τον ήρωα που ενσαρκώνει ο Βαν Νταμ, και προσπαθώντας να εμποδίσουν την καταστροφή του κόσμου από ένα υπερόπλο. Ακολουθεί το trailer του πολυαναμενόμενου (κυρίως για τις κινηματογραφικές αίθουσες που θα δουν μετά από καιρό χαρά στα ταμεία τους) sequel, καθώς και 10 trivia για την ταινία, που πιθανώς δεν γνωρίζετε. Α, και να μην ξεχάσουμε να ολοκληρώσουμε την «διαφήμιση» της σχολής μούσκουλων με την είδηση που έκανε όλους τους λάτρεις των ανεκδότων να σκιρτήσουν από χαρά: Και ο Chuck Norris; Ναι, και αυτός.


*Το πλήρες all-muscle-cast της ταινίας περιλαμβάνει τους εξής ηθοποιούς: Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Chuck Norris, Randy Couture, Terry Crews, Liam Hemsworth, Jean-Claude Van Damme, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger. 

*Σύμφωνα με δηλώσεις του Stallone, ρόλοι είχαν προταθεί και στους Nicolas Cage, Antonio Banderas και John Travolta, οι οποίοι τελικά αρνήθηκαν λόγω πιεσμένου προγράμματος, ενώ από το αρχικό καστ αποχώρησε ο Mickey Rourke. Τέλος, οι φήμες ήθελαν την Sandra Bullock να έχει δηλώσει την επιθυμία της να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο sequel. 


*Η σκέψη για sequel υπήρξε ήδη πριν καν ολοκληρωθούν τα γυρίσματα των πρώτων «Αναλώσιμων». Η επιστροφή του χαρακτήρα του Dolph Lundgren στην τελική σκηνή λέγεται πως προστέθηκε στο σενάριο (παρ’ ότι στην αρχική εκδοχή πέθαινε), ακριβώς επειδή υπήρχε η προοπτική για… συνέχεια. 

*Μεγάλο μέρος των  γυρισμάτων των «Αναλώσιμων 2» πραγματοποιήθηκαν στην Βουλγαρία, και συγκεκριμένα σε στούντιο στη Σόφια και στις πόλεις Plovdiv και Μπάνσκο. Εκεί, τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς κατ’ ευχήν: Ένας κασκαντέρ σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά, κατά την διάρκεια σκηνής, στην οποία σημειώθηκε έκρηξη πάνω σε ένα φουσκωτό σκάφος.

*Παράλληλα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής έκαναν την ζωή της παραγωγής κόλαση, αφού, παρ’ ότι είχε λάβει σχετική άδεια για να στήσει σκηνικά σε υπαίθριο χώρο, οι ΜΚΟ κατήγγειλαν όχι μόνο κομμένα δέντρα, αλλά και μείωση του πληθυσμού των… νυχτερίδων στην σπηλιά όπου οδηγούσε το σκηνικό. Τελικά, η παραγωγή πραγματοποίησε τα γυρίσματα στην περιοχή, αλλά με την υπόσχεση πως δεν θα υπάρξουν σκηνές εκρήξεων και άλλων επικίνδυνων «εφέ». Μάλιστα, οι υπεύθυνοι της παραγωγής έστησαν εκεί και έναν πραγματικό σιδηρόδρομο, ο οποίος θα παραμείνει στις υπηρεσίες των Βούλγαρων ως μέρος του σιδηροδρομικού τους δικτύου. 



Sylvester Stallone αποτέλεσε άνθρωπο-ορχήστρα στην πρώτη ταινία, καθώς εκτός από εμπνευστής της, ήταν και σεναριογράφος, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής. Στο sequel, όμως, παρά τα αρχικά του σχέδια, έμεινε μόνο στο μέρος που έχει να κάνει με τον χώρο μπροστά από τις κάμερες, καθώς στο μόνο που συνέβαλε ήταν στην γενική κατεύθυνση της ιστορίας. Το σενάριο ανέλαβε ο Richard Wenk και την σκηνοθεσία ο Simon West, στην φιλμογραφία του οποίου συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων τα Con-Air (1999) και Lara Croft: Tomb Raider (2001).

*Ο Stallone ετοιμαζόταν πυρετωδώς για την προώθηση της ταινίας αυτό το καλοκαίρι, όταν τον χτύπησε η συμφορά: Τα νέα για τον θάνατο του γιου του, Sage, στις 13 Ιουλίου του 2012, ακύρωσαν φυσικά τα σχέδια για το promo tour των «Αναλώσιμων 2». 

Chuck Norris ενσαρκώνει τον ρόλο του Booker, ενός απόστρατου σε αποστολή να σώσει τους παλιούς συντρόφους του. Το όνομα του χαρακτήρα, μάλιστα, αποτελεί κλείσιμο του ματιού στην περιπέτεια «Good Guys Wear Black» του 1978, στην οποία ο Norris είχε αναλάβει τον ρόλο με το όνομα John T. Booker. 

*Το budget της ταινίας άγγιξε το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ τα γυρίσματα διήρκεσαν δεκατέσσερις εβδομάδες. Το budget της πρώτης ταινίας έφτασε τα 80 εκατομμύρια, ενώ απέφερε στα ταμεία 274 εκατομμύρια.

*Οι φήμες θέλουν τον Stallone να σχεδιάζει και τρίτο μέρος για τους «Αναλώσιμους», ενώ, προς επίρρωση των ισχυρισμών, ο Steven Seagal δήλωσε πως του έχει γίνει πρόταση για ρόλο στο «Expendables 3». Κυριολεκτικά, μόνο αυτός έλειπε. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v