Rock n’ Roll Movies: Το σινεμά «ροκάρει»

Ξεπερνώντας τα όρια του μουσικού ντοκιμαντέρ, οι παρακάτω ταινίες αποτέλεσαν κινηματογραφικές ενδοσκόπησεις καλλιτεχνών και συγκροτημάτων που άλλαξαν το ρου της παγκόσμιας rock μουσικής σκηνής. Μια λίστα αυστηρώς ακατάλληλη για… μη μουσικόφιλους.
Rock n’ Roll Movies: Το σινεμά «ροκάρει»
του Νικόλα Γεωργιακώδη
 
                                                                                             Τραγούδι των AC/DC

Όπως εύστοχα παρατηρούν οι AC/DC στο πρώτο τραγούδι του άλμπουμ T.N.T, ο δρόμος προς τον κορυφή είναι δύσκολος, αν θέλεις να ροκάρεις. Αυτό φυσικά δεν ισχύει μόνο για τους περίφημους rockstars, αλλά και για τις κινηματογραφικές ταινίες- ντοκιμαντέρ που γυρίστηκαν προς τιμήν τους. Ελάχιστες από αυτές κατάφεραν να κάνουν την διαφορά στην μεγάλη οθόνη, αφήνοντας τις υπόλοιπες να χαθούν στην λήθη του – κινηματογραφικού – χρόνου. Ξεχωρίσαμε αυτές που (μας) προκάλεσαν τα πιο έντονα συναισθήματα.

A Hard Day’s Night (1964) – Beattles

Το A Hard Day’s Night κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 1964 όταν οι Beatles δεν ήταν τόσο δημοφιλείς στις ΗΠΑ. Η ταινία, σκιαγραφώντας τους εκκεντρικούς χαρακτήρες των σκαθαριών και σε συνδυασμό με τα –soon to be- χιτάκια τους, έκανε τους μουσικόφιλους ανά τον κόσμο να αγαπήσουν το συγκρότημα ενώ μέλη συγκροτημάτων, όπως οι Grateful Dead και οι Byrds, μίλησαν στη συνέχεια για το πώς επηρεάστηκαν από την ταινία και αποφάσισαν να δημιουργήσουν δικές τους μπάντες. Ο αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν "Beatlemania''. Ο τίτλος A Hard Day’s Night προέκυψε όταν ο Ρίνγκο Σταρ, ύστερα από μια κουραστική μέρα με πρόβες στο υπόγειο, ανέβηκε στο ισόγειο και νομίζοντας ότι ακόμα είναι μέρα είπε "Phew, it's been a hard day...'' και αντιλαμβανόμενος ότι είναι νύχτα, συνέχισε ''Night!'' (Νύχτα). Έτσι ακούστηκε ως ''It's been a hard day... night''.



Gimme Shelter (1970) – Rolling Stones


Το Δεκέμβριο του 1969, τέσσερις μήνες μετά το Woodstock, οι Rolling Stones αποφασίζουν να δώσουν μια συναυλία στη Βόρεια Καρολίνα με ελεύθερη είσοδο, αφήνοντας παράλληλα τα αδέρφια Maysles να τους κινηματογραφήσουν. Η συναυλία είχε τραγική κατάληξη, καθώς η συμμορία μηχανόβιων Hell's Angels (τους οποίους η μπάντα είχε προσλάβει για… σεκιουριτάδες) άρχισε να χτυπά τους θεατές, σκοτώνοντας ένα άτομο. Η ταινία περιλαμβάνει αρκετές σκηνές βίας, τις προσπάθειες των Grace Slick και Mick Jagger να ηρεμήσουν την κατάσταση και αρκετά πλάνα από το υπόλοιπο tour της μπάντας, η οποία εκείνη την περίοδο έκανε τα πρώτα της βήματα προς την κορυφή.



The Filth and the Fury (2000) – Sex Pistols

Η ταινία του βρετανού σκηνοθέτη Julien Temple αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό ντοκιμαντέρ που έγινε για το κίνημα της Punk και ιδιαίτερα για τους Sex Pistols. Αφηγείται την 26μηνη ιστορία του γνωστού punk συγκροτήματος μέσα από αφηγήσεις των ίδιων των μελών, αλλά και ανθρώπων που έζησαν από κοντά την γεμάτη αναταράξεις πορεία της μπάντας. Η ταινία είναι γεμάτη αμοντάριστα πλάνα από συναυλίες τους, σπάνιες συνεντεύξεις και τον… Ριχάρδο τον Γ’, ενώ ο σκηνοθέτης κατάφερε να «ξεθάψει» και ορισμένες ακυκλοφόρητες μέχρι τότε συνεντεύξεις με τον μακαρίτη μπασίστα Sid Vicious.

Δείτε ολόκληρη την ταινία στο Youtube:



24 Hour Party People (2002)

Μετά από την παρακολούθηση μιας συναυλίας των Sex Pistols, ο ρεπόρτερ Tony Wilson (τον οποίο υποδύεται ο Steve Coogan ) αποφασίζει να στήσει με τους φίλους του μια δισκογραφική εταιρεία, την Factory Records, υπογράφοντας συμβόλαια αρχικά με τους Joy Division (που αργότερα έγιναν New Order) και στη συνέχεια με τους James και τους Happy Mondays. Στην ταινία ξεδιπλώνεται μια ιστορία, που αφορά στη μουσική, το σεξ, τα ναρκωτικά και τη γέννηση ενός από τα μεγαλύτερα και διασημότερα κλαμπ του κόσμου, του The Hacienda. Επίσης, απεικονίζεται γραφικά η μουσική και χορευτική κληρονομιά του Μάντσεστερ από τα τέλη της δεκαετίας του '70 μέχρι τις αρχές του ’90, την εποχή δηλαδή που το Μάντσεστερ ήταν η απάντηση της Αγγλίας στο Σιάτλ, βγάζοντας συγκροτήματα που συνδύαζαν post-punk και rock/dance ήχους.



The Doors (1991)

Περισσότερο μια προσπάθεια να «περάσει» η φιλοσοφία των Doors και ιδιαίτερα του Jim Morrison στο ευρύ κοινό, παρά μια καθαρόαιμη βιογραφία της θρυλικής μπάντας, η ταινία του Oliver Stone μπορεί να επικρίθηκε από πολλούς (ανάμεσά τους και τα εναπομείναντα μέλη των Doors!), αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μια ιδιαίτερη ταινία με έναν εξαιρετικό Val Kilmer στον ρόλο του Jim Morisson. Μάλιστα, ο ίδιος ο ηθοποιός ηχογράφησε τα τραγούδια που ακούγονται στην ταινία.



Woodstock - 3 Days Of Peace And Music (1970)

Η Janis Joplin, η Joan Baez , οι Credence Clearwater Revival, οιThe Who, ο Tim Hardin, οι Mountain, ο Santana, η Melanie, ο John Sebastian, o Joe Cocker, οι Jefferson Airplane, οι Sly and The family Stone, o Ravi Shankar, οι The Band, ο Joe Cocker, οι Crosby, Stills & Nash, οι Ten Years After, ο Johnny Winter και ο Jimi Hendrix, συμμετείχαν στο θρυλικότερο μουσικό φεστιβάλ όλων των εποχών. Το ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε αμέσως μετά περιείχε τις σημαντικότερες ζωντανές εμφανίσεις του φεστιβάλ σε τρεις ώρες «sex, drugs & rock and roll» μουσικών. Πρόπερσι κυκλοφόρησε και η Director’s Cut έκδοση του ντοκιμαντέρ με μία ακόμα ώρα υλικού.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v