Το Top 10 των action heroes

Chuck Norris, Steven Seagal, Jean Claude Van Damme… Με αφορμή την προσεχή κυκλοφορία του σταλονικού “Expendables”, θυμόμαστε τους δέκα θρυλικότερους... ξυλοδάρτες της μεγάλης – και της μικρής – οθόνης, οι οποίοι σημάδεψαν τα cult βράδια μας.
Το Top 10 των action heroes
“It doesn't work if the bad guys kill his mother's uncle's friend's neighbor's pet dog. You've got to make the stakes high.”
- Στίβεν Σιγκάλ

του Λουκά Τσουκνίδα

Η ζωή του Action-Hero δεν είναι καθόλου εύκολη. Παγιδευμένος σε στερεότυπα και καταστάσεις που απαιτούν από 'κείνον να ματώσει ή να κάνει τους άλλους να ματώσουν, ζει μέσα στον ίδιο του το μύθο κι οτιδήποτε λιγότερο μοιάζει με καθαρή αποτυχία. Και να πεις ότι ψάχνεται για μπελάδες; Ποτέ! Αλλα οι μπελάδες τον βρίσκουν όπως τα μυρμήγκια τη ζάχαρη στο πάνω ράφι της κουζίνας. Κι όταν τον βρουν, η επιθυμία του δεν έχει πια σημασία, φορά το κοστούμι που του έχουν ράψει και βυθίζεται στο ρόλο που του έχουν γράψει. Δέρνει κακούς και λύνει γόρδιους δεσμούς με τον διαχρονικό, χιλιοδοκιμασμένο τρόπο: Βίαια και χωρίς αιχμαλώτους.

Ο Συλβέστερ Σταλόνε είναι ένας Action-Hero. Είναι ο Ρόκι Μπαλμπόα, ο Τζον Ράμπο, ο Μάριον “Κόμπρα” Κομπρέτι, ο Ρέιμοντ Τάνγκο κι ο τύπος που κρατούσε τη γκόμενα απ' την άκρη του γκρεμού λίγο πριν του φύγει και μείνει μόνος με τις τύψεις του... Πλέον, είναι κάτι παραπάνω από Action-Hero. Είναι ο προστάτης άγιος των Action-Heroes, αυτός που βάλθηκε να τους μαζέψει όλους κάτω από την ίδια στέγη και να τους δώσει πίσω αυτό που άλλοι είχαν χάσει οριστικά κι άλλοι δεν κατάφεραν ποτέ να έχουν.
 
Μια ταινία που οι δημοσιογράφοι κάνουν κρα για ένα preview της και οι θεατές ανυπομονούν να στριμωχτούν για να τη δουν πριν απ' τους άλλους. Όχι στα κιτρινισμένα ντιβιντάδικα της τυχάρπαστης γειτονιάς τους, αλλά στη μεγάλη αίθουσα του κεντρικού μούλτιπλεξ με κουβάδες ανάλατου ποπ-κορν στην αγκαλιά τους και κοκτέιλ πρωτεΐνης συνδεδεμένα κατευθείαν στο πεπτικό τους σύστημα.

The Expendables... Ο τίτλος που ο Σταλόνε διάλεξε για το έπος της αγιοσύνης του περιγράφει με τον πιο σαρκαστικό τρόπο το τι είναι οι Action-Heroes για το κοινό τους: Αναλώσιμοι. Ο ένας φεύγει κι ο άλλος έρχεται και για κάθε Τσακ υπάρχει ένας Βιν με μούσκουλα πιο νεανικά και τακτικές πιο μοδάτες, αρκετές για να γεμίσουν τις ώρες που ξενυχτάμε χωρίς λόγο μπροστά στην τηλεόραση.

Η σύνθεση που κατάφερε να μαζέψει ο Σλάι για την ταινία του είναι ένα μίγμα παλιών και νέων ηρώων, πρωτοκλασάτων και δευτεροκλασάτων, εμβληματικών φυσιογνωμιών του straight-to-DVD σύμπαντος ή των ρινγκ της ελεύθερης θεαματικής πάλης: Τζέισον Στέιθαμ, Τζετ Λι, Ντολφ Λούντγκρεν, Μίκι Ρουρκ, Έρικ Ρόμπερτς, Στιβ Όστιν, Γκάρι Ντάνιελς, Ράντι Κουτίρ και Τέρι Κρουζ. Πακέτο με μια σύντομη, αβανταδόρικη εμφάνιση του Μπρους Γουίλις και του Κυβερνήτη Άρνι που μ' αυτόν τον τρόπο δίνουν τις ευλογίες τους σ' έναν συνοδοιπόρο τους στον κατά τ' άλλα μοναχικό δρόμο του Action-Hero.

Όλοι αυτοί είναι αρκετοί για μια τέτοια ταινία και είναι σοβαρό εγχείρημα για τον εμπνευστή και δημιουργό Σταλόνε να προσπαθήσει να εξισορροπήσει τον χρόνο του καθενός στην οθόνη, ώστε να δείξουν όλοι τι μπορούν να κάνουν και γιατί δικαιούνται να λέγονται Action-Heroes. Όμως επειδή ο φαν του είδους είναι αχόρταγος και ανικανοποίητος, έχει πάντα στην άκρη του μυαλού του ένα όργιο τύπου Royal Rumble με όλους τους ήρωες που αγάπησε. Ορίστε, λοιπόν, μια λίστα με 10 από 'κείνους που λάμπουν διά της απουσίας τους απ' το δεκαπενταυγουστιάτικο πανηγύρι του Άγιου Συλβέστερ, προστάτη των απανταχού Action Heroes.

Τσακ Νόρις
Ο άνθρωπος με το πιο φαρμακερό κλωτσίδι 360 μοιρών, αυτός που όντας ένας αλλά λύκος, έδερνε και σκότωνε κακούς με τα κιλά, ο τύπος που πυροδότησε ένα απ' τα πιο σημαντικά φαινόμενα μεταδοτικής βλακείας στο ίντερνετ, εκείνος που μια γέφυρα της Βουδαπέστης κόντεψε να πάρει τ' όνομά του, είναι σήμερα αφοσιωμένος χριστιανός, τηλεμαρκετίστας και ενεργός πολίτης στον συντηρητικό χώρο. Δε νομίζω ότι στα 70 του θα είχε καμία θέση στο ανοσιούργημα του Σλάι.



Μάικλ Ντάντικοφ
Ο Αμέρικαν Νίντζα ο ίδιος γυρίζει ακόμη ταινίες δράσης με ξύλο και πιστολίδια, χωρίς περιττά διαλείμματα για συναισθηματικές ερμηνείες. Έχει κάνει το μισθοφόρο, το στρατιώτη και τον ξυλοδάρτη μαυροφορεμένων νίντζα, είναι αναλώσιμος με παράσημα και δεν το βάζει κάτω. Μόλις στα 56 του θα μπορούσε άνετα να παρουσιαστεί στην αναφορά.



Στίβεν Σιγκάλ
Ο 58άρης αϊκιντόκα, τραγουδιστής και πράσινος ακτιβιστής, ο άνθρωπος που σκοτώνει χωρίς ν' αλλάξει έκφραση, αυτός που γέλασε για πρώτη φορά στη 15η ταινία του, κλήθηκε ως αναλώσιμος απ' τον Σταλόνε αλλά αρνήθηκε ευγενικά για λόγους που είχαν να κάνουν με την παραγωγή. Ας είναι. Θα πάρουμε μια γεύση του στη μεγάλη οθόνη το Σεπτέμβρη στο πολυαναμενόμενο “Machete” του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ.



Ζαν-Κλοντ Βαν Νταμ
Κλήθηκε και αυτός, αλλά αποδείχτηκε ψυλομύτης: Γκρίνιαξε γιατί ο χαρακτήρας του δεν του φάνηκε αρκετά ουσιαστικός. Το ρόλο πήρε τελικά ο Ντολφ Λούντγκρεν και καθόλου δεν πειράζει αφού είναι μακράν καλύτερος με τα όπλα απ' τον βέλγο σπαγγατίστα. Όμως ο 60χρονος Βαν Νταμ παραμένει ενεργός Action-Hero, αναλώσιμος μέχρι κόκαλο και θα χωρούσε χωρίς πολύ σκέψη στο ολ-σταρ καστ του “Expendables”.



Τζάκι Τσαν
Πιθανότατα δε χωρούσε στην ίδια ταινία με τον Τζετ Λι, αλλά ο άρχοντας της κωμικής δράσης και ευρηματικός χορογράφος μονομαχιών σώμα με σώμα πρέπει σίγουρα να κληθεί κάποια στιγμή στο κλαμπ των αναλώσιμων. Πέρα απ' όλα τ' άλλα, η αίσθηση του χιούμορ και το κωμικό του τάιμινγκ θα έκαναν πάρα πολύ καλό στο, στεγνό από γέλιο, έπος του Σταλόνε.



Βιν Ντίζελ
Είναι ο γνήσιος ΧΧΧ, ο άνθρωπος που νίκησε τη χιονοστοιβάδα.



Σο Κοσούγκι
Το αρχέτυπο του νίντζα μαχητή.



Ντουέιν Τζόνσον
Ο αιώνιος καλός της ελεύθερης πάλης και μόνιμος αντίπαλος του Στιβ Όστιν.



Σόνι Τσίμπα
Ο εμβληματικός Action-Hero της Ιαπωνίας.



Μαρκ Ντακάσκος
Χρόνια τώρα δίνει νόημα στις αϋπνίες μας απ' τη συχνότητα του STAR.



Απολαύστε υπεύθυνα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v