Το Bollywood πάει... Σαντορίνη

Φανταχτερά κουστούμια, εντυπωσιακά χορευτικά και ανεκπλήρωτοι έρωτες με φόντο τα Φηρά. Τι δουλειά έχει η αφρόκρεμα του Bollywood στην Σαντορίνη; Ζητήσαμε... εξηγήσεις από τον Έλληνα location manager της παραγωγής και βρεθήκαμε προ εκπλήξεων.
Το Bollywood πάει... Σαντορίνη
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Παθιασμένα love stories, δεκάδες ομαδικά χορευτικά, υποτυπώδη σενάρια και πρωταγωνιστές που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν την αίγλη και την δόξα των Χολιγουντιανών συναδέλφων τους. Το ινδικό Bollywood δεν είναι μόνο μια τεράστια κινηματογραφική βιομηχανία με ετήσιο τζίρο εκατομμυρίων. Αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του σύγχρονου ινδικού πολιτισμού, ασκώντας μεγάλη επιρροή στην κοινωνική ζωή της χώρας.

Ο ταινίες του Bollywood στην Ινδία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την κουλτούρα του λαού, κάτι που δίνει στις κινηματογραφικές προβολές χαρακτήρα happening και τις κάνει πλήρως διαδραστικές για το κοινό. Οι Ινδοί μπορεί να παρακολουθήσουν οικογενειακώς την ίδια ταινία παραπάνω από τρεις φορές, ενώ αν φτάσουν στο... τσακίρ κέφι δεν το έχουν σε τίποτα να σηκωθούν και να χορέψουν μέσα στις κινηματογραφικές αίθουσες σαν να μην συμβαίνει απολύτως τίποτα. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, οι αιθουσάρχες μπορούν να σταματήσουν την προβολή και να γυρίσουν πίσω την ταινία σε μια συγκεκριμένη σκηνή, ύστερα από απαίτηση του κοινού.

Οι προβολές στους ινδικούς κινηματογράφους ξεκινούν συνήθως κατά τις οκτώ το πρωί και έχουν φθηνό εισιτήριο, προσφέροντας έτσι ευχάριστο διάλλειμα σε όσους εργάζονται, ενώ προβάλλονται και το βράδυ κανονικά στα εντυπωσιακά multiplex.

Το Bollywood είναι μια «ζωντανή» κινηματογραφική βιομηχανία, η οποία "βγάζει" περίπου οκτακόσιες ταινίες τον χρόνο και συναγωνίζεται – αν όχι ξεπερνά - το Χόλυγουντ σε ετήσιες πωλήσεις εισιτηρίων. Τι σχέση έχει όμως αυτός ο ινδικός κολοσσός με την χώρα μας και ιδιαίτερα με την Σαντορίνη;

Τον τελευταίο καιρό, μερικοί από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του Bollywood δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στις ομορφιές των ελληνικών νησιών με αποτέλεσμα να έχουν πραγματοποιηθεί γυρίσματα για τρεις Bollywood-ιανές παραγωγές στην Σαντορίνη. Τα γυρίσματα για την τελευταία με τίτλο “Ichh”, ολοκληρώθηκαν μόλις πριν από μια εβδομάδα στο πανέμορφο νησί και όπως ήταν αναμενόμενο στην παραγωγή συμμετείχαν και Έλληνες.

Πρόκειται για παραγωγή της εταιρείας AGS ENTERTAINMENT PVT LTD, σε σκηνοθεσία του γνωστού σκηνοθέτη - χορογράφου Prabhu Deva (γνωστού και ως "Ινδού Michael Jackson") ο οποίος επισκέπτεται για δεύτερη φορά τη χώρα μας, μετά την τεράστια επιτυχία της ταινίας "Wanted", μέρος της οποίας είχε επίσης γυριστεί στην Ελλάδα. Στην ταινία πρωταγωνιστούν δύο από τους μεγαλύτερους stars του Bollywood, o Jeyam Ravi και η Hansika.

Συναντήσαμε τον location manager κ. Νίκο Σφακιανάκη και μάθαμε τα πάντα για την ινδική κινηματογραφική επέλαση στην χώρα μας.

«Δουλειά μου είναι να βρίσκω χώρους για γυρίσματα είτε κινηματογραφικά, είτε διαφημιστικά που να ταιριάζουν με το σενάριο της κάθε ταινίας», λέει σχετικά με το επάγγελμά του. «Τα συγκεκριμένα γυρίσματα που κάναμε ήταν για μια ινδική ταινία, το κυρίως μέρος της οποίας γυρίστηκε στις Κάννες και το Παρίσι», αναφέρει. Οι παραγωγοί θέλησαν να γυρίσουν στην Σαντορίνη ένα μεγάλο μέρος από τα χορευτικά που θα «έντυναν» την κυρίως υπόθεση και ο κ. Σφακιανάκης ουσιαστικά ανέλαβε να τους βρει τις κατάλληλες τοποθεσίες. Τι ήταν όμως αυτό που έκανε το Bollywood να στραφεί προς... Ελλάδα μεριά;

«Η συγκεκριμένη εταιρεία παραγωγής, γυρνούσε παράλληλα τέσσερεις ταινίες σε διαφορετικές τοποθεσίες. Επενδύουν πάρα πολλά χρήματα στη βιομηχανία του κινηματογράφου και προσπαθούν να κάνουν κάτι καινούργιο για να προσεγγίσουν το κοινό τους, από την στιγμή που το σενάριο δεν διαφέρει ιδιαίτερα από ταινία σε ταινία. Έτσι επέλεξαν, μεταξύ άλλων, και την Ελλάδα», λέει ο κ. Σφακιανάκης.

Τα γυρίσματα για το “Ichh” έγιναν στην Κόκκινη Παραλία, στα σοκάκια της Οίας, στα Φηρά και φυσικά στην διάσημη Καλντέρα. Η Σαντορίνη, όπως μας πληροφορεί ο κ. Σφακιανάκης, είναι πάρα πολύ γνωστή στο εξωτερικό. Μάλιστα πριν μερικά χρόνια ο ίδιος είχε αναλάβει να βρει τοποθεσίες για μια φιλιππινέζικη παραγωγή. «Επειδή η δουλειά μου είναι να βρίσκω χώρους, προσπαθώ να τους προτείνω και άλλες τοποθεσίες στην Ελλάδα, ώστε να γνωρίζουν και οι Ινδοί περισσότερα μέρη», λέει σχετικά.

Το ελληνικό team για την συγκεκριμένη παραγωγή ήταν αρκετά μικρότερο σε σχέση με την προηγούμενη. «Στο προηγούμενο γύρισμα το ελληνικό συνεργείο είχε παραπάνω από είκοσι άτομα συν σαράντα Έλληνες χορευτές που ντύθηκαν Ινδοί για τις ανάγκες των γυρισμάτων», λέει. Στα γυρίσματα του “Ichh” το συνεργείο ήταν αρκετά μικρότερο, λόγω του περιορισμένου μπάτζετ. Αποτελείτο από τον παραγωγό της Highway Productions, τον κ. Γιώργο Λυκιαρδόπουλο, την Διευθύντρια Παραγωγής κ. Μαρίλια Σταυρίδουκαι δύο βοηθούς παραγωγής, υπεύθυνους για τις μεταφορές των συνεργείων (βαν, λεωφορεία κτλ.) και για την συνεννόηση ανάμεσα στους Ινδούς και τους Έλληνες, τον κ. Γιώργο Παλαιό και τον κ. Ιωσήφ Αδαλόγλου.

«Η συνεργασία μας με τους Ινδούς, λόγω της εμπειρίας από την προηγούμενη ταινία, πήγε πολύ καλά», αναφέρει ικανοποιημένος ο κ. Σφακιανάκης. «Στην αρχή σου κάνει εντύπωση που οι ηθοποιοί είναι τόσο μεγάλες ντίβες και εμείς δεν τους ξέρουμε καν. Πολύς κόσμος τους έβλεπε και έκανε σαν τρελός».

Η εμπειρία ήταν πολύ διαφορετική από τις μέχρι πρότινος συνεργασίες του πάντως. «Είναι κάτι τελείως διαφορετικό από το να δουλεύεις με Έλληνες ή Ευρωπαίους. Έχουν διαφορετικούς κώδικες και έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον να συναναστρέφομαι μαζί τους και να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάτι», λέει σχετικά ο κ. Σφακιανάκης.

«Το ινδικά συνεργεία δεν έχουν καμία σχέση με τα ελληνικά. Είναι σαν στρατιωτάκια. Είναι πολύ συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουν και ο καθένας έχει την αρμοδιότητά του. Υπήρχε ένας που η δουλειά του ήταν να κρατάει την ομπρέλα της πρωταγωνίστριας και τίποτα άλλο!», περιγράφει χαρακτηριστικά.

Οι δυσκολίες όμως, ήταν και αυτές παρούσες στα γυρίσματα. «Το δύσκολο στην Ελλάδα είναι να βγάλεις άδειες. Θέλαμε να κάνουμε ένα γύρισμα στον Ισθμό της Κορίνθου και λάβαμε αρνητική απάντηση από το δημόσιο εξαιτίας του πρόσφατου περιστατικού στο Αβέρωφ. Δεν κατάλαβαν τι ακριβώς θέλαμε να κάνουμε, αλλά δεν είχαν και την διάθεση», αναφέρει σχετικά. Την υπερβολική γραφειοκρατία σε αυτές τις περιπτώσεις προσπαθεί να διευκολύνει όσο μπορεί το Hellenic Film Commission Office, το οποίο μάλιστα βοήθησε αρκετά στην έκδοση βίζας για τα Ινδικά συνεργεία.

Και από εδώ και στο εξής; «Με τόσες ινδικές ταινίες που γυρίζονται κάθε χρόνο, έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον ακόμα τρεις εταιρείες παραγωγής του Bollywood για να κάνουν γυρίσματα στην Ελλάδα», μας λέει ο κ. Σφακιανάκης.

«Αυτό που προσπαθώ να μεταφέρω στους Ινδούς είναι να μην έχουν τις τοποθεσίες της Ελλάδας σαν ένα απλό φόντο, αλλά αν γίνεται να προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό σε σχέση με τον ινδικό, ώστε οι μελλοντικοί τουρίστες να μην αναζητούν μόνο την τοποθεσία, αλλά να θέλουν να γνωρίσουν και τον πολιτισμό μας», λέει σχετικά και αναφέρει τοποθεσίες όπως η Κόρινθος, οι ανεμόμυλοι της Μυκόνου και της Μήλου, το φαράγγι του Βίκου στα Ζαγοροχώρια και τα Μετέωρα.

Η ταινία πρόκειται να προβληθεί στους κινηματογράφους της Ινδίας μέσα στους επόμενους έξι με οκτώ μήνες, αλλά δεν θα «έρθει» στην χώρα μας παρά μόνο σε ορισμένες κόπιες DVD για τους παραγωγούς. Στην photo gallery του άρθρου ωστόσο, μπορείτε να δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από τα γυρίσματα στην Σαντορίνη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v