Οι κινηματογραφικές εμφανίσεις του Nick Cave που μίλησαν στην καρδούλα μας

Πέρα από τη μουσική ο Nick Cave είναι ένας σπουδαίος καλλιτέχνης που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του και στον κινηματογράφο.
Οι κινηματογραφικές εμφανίσεις του Nick Cave που μίλησαν στην καρδούλα μας
Τα πολλά λόγια για τον Nick Cave είναι περιττά. Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη που δεν χρειάζεται συστάσεις, πολύ περισσότερο όταν παρουσιάζεται μπροστά στο ελληνικό κοινό με το οποίο τον συνδέει πλέον μία αμφίδρομη σχέση λατρείας, χωρίς υπερβολή, που συνεχίζει να χτίζεται και να ενδυναμώνεται μετά από δεκαετίες. Από όταν μάλιστα ανακοινώθηκε η εμφάνιση του στο Release Festival (θα έχει και Mogwai και τους λατρεμένους Fontaines D.C. την ίδια μέρα) μετράμε αντίστροφα τις μέρες μέχρι να ξανασυναντηθούμε ξανά μαζί του στις 15 Ιουνίου. Εμείς θα αφήσουμε στην άκρη όσα σπουδαία πρόσφερε στη μουσική ο αγαπημένος Νίκος Σπηλιάς και θα δούμε ξανά εκείνες τις ταινίες και τα ντοκιμαντέρ που φέρανε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του.

The Assassination of Jesse James του Andrew Dominik (2007)



Το 1881 ο 34χρονος Τζέσε Τζέιμς είναι ένας διάσημος, επικηρυγμένος έναντι υψηλής αμοιβής παράνομος. Ο νεαρός θαυμαστής του Ρόμπερτ Φορντ καταφέρνει να γίνει μέλος της συμμορίας του, γρήγορα όμως θα νιώσει ότι το ίνδαλμά του τον υποτιμά και τον περιφρονεί. Καστ μεγατόνων με Μπραντ Πιτ, Κέισι Άφλεκ, Σαμ Ρόκγουελ, Σαμ Σέπαρντ σε ένα από τα καλύτερα γουέστερν των 2000s με ανατριχιαστική ατμόσφαιρα και συγκλονιστικό soundtrack. Ο Nick Cave εμφανίζεται σε ρόλο τροβαδούρου να απαγγέλει τραγουδιστά την μπαλάντα του Jesse James.

Wings of Desire του Wim Wenders (1987)



Ο Bruno Ganz ερμηνεύει τον πρωταγωνιστή του λατρεμένου Wings of Desire του Wim Wenders που υπέγραψε τη σκηνοθεσία σε μια από τις όμορφες και γλυκόπικρες ταινίες του ευρωπαϊκού σινεμά των 80s. Σε μια από τις πλέον εμβληματικές σκηνές της ταινίας ο πρωταγωνιστής μπαίνει σε ένα κλαμπ όπου ο Nick Cave κι οι Bad Seeds ερμηνεύουν κομμάτια τους. Η πρώτη φορά που ο Cave μας έδωσε μια σελιλόιντ ανάμνηση που ακόμη θυμόμαστε.

The Proposition του John Hillcoat (2005)



Το Proposition του John Hillcoat είναι ένα υποτιμημένο και αιματοβαμμένο western διαμαντάκι τη σκηνοθεσία του οποίου υπογράφει το φιλαράκι του Nick Cave, ο Αυστραλός John Hillcoat. Παρότι ο Cave δεν παίζει στην ταινία, υπογράφει το σενάριο όπως και το soundtrack μαζί με το άλλο φιλαράκι του, τον Warren Ellis. Αν δεις την ταινία καταλαβαίνεις ότι ο Cave βάζει φαρδιά, πλατιά την υπογραφή του, στην ταινία μέσα από την νταρκίλα που αποπνέει το σέναριο και τους εξαιρετικούς χαρακτήρες που πλάθει.

20000 days on Εarth των Jane Pollard και Iain Forsyth (2014)



Στην Βίβλο των μουσικών ντοκιμαντέρ, το 20000 days on Earth αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο που βουτά στον θαυμαστό κόσμο του Nick Cave. Βαθύ, συμβολικό, έξυπνο, διεστραμμένο, αισθαντικό, τραχύ, ποιητικό, χιλιοτραγουδισμένο, προκλητικό, απλό μα και μεγαλειώδες το 20000 days on Earth εμβαθύνει στα Nick Cave chronicles κι ανασύρει τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής και της καριέρας του. Βάλτο χθες στη watchlist σου.

Οne more time with feeling του Andrew Dominic (2016)



Ντοκιμαντέρ που παίρνει την καρδούλα σου και την κάνει χίλια κομμάτια ξεκάθαρα. Ο φακός του Dominik ακολουθεί τον Cave όσο εκείνος βρίσκεται στη διαδικασία ηχογράφησης του Skeleton Tree αυτού του συγκλονιστικά εύθραυστου δίσκου που ο Cave κυκλοφόρησε λίγο καιρό μετά τον θάνατο του γιου του Arthur. Δύσκολα θα το δεις χωρίς να γεμίσουν με δάκρυα τα μάτια σου, μιας και πρόκειται για τον πιο σκοτεινό δίσκο που έγραψε ποτέ ο μάστερ της νταρκίλας Cave. Για άλλη μια φορά συνομιλεί με την ποίηση και γεννά ήχους που κρύβουν όλο το σκοτάδι του κόσμου. Μόνη διέξοδος στο φως η μουσική και τα τραγούδια που βουτάνε στα μύχια της ανθρώπινης ψυχής και κάνουν τον πόνο τέχνη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v