Διάσημοι ηθοποιοί που κάνανε καριέρα στην πολιτική

Συγκεντρώσαμε μια λίστα γνωστών ηθοποιών που κάνανε μεγάλη καριέρα στην πολιτική, ενώ κάποιοι από αυτούς φτάσανε να γίνουν και «Πλανητάρχες».
Διάσημοι ηθοποιοί που κάνανε καριέρα στην πολιτική

Η ζωή των ηθοποιών δεν είναι κι η πιο εύκολη- ας μην γελιόμαστε. Ο δρόμος μέχρι την καταξίωση είναι δύσκολος κι απαιτεί πέρα από ταλέντο κι άπειρες ώρες προβών και δουλειάς και μπόλικη τύχη. Από την άλλη, η ζωή των πολιτικών δεν είναι και τόσο δύσκολη μιας και αν βρεθείς στο σωστό μέρος με το σωστό επώνυμο, συνήθως τα πράγματα παίρνουν τον δρόμο τους. Όπως έχει αποδείξει η ιστορία, η βαθιά υποκριτική τέχνη συχνά χρειάζεται στην πολιτική σκηνή παγκοσμίως αφού της απλώνει μια χείρα βοηθείας όποτε οι πολιτικοί ταγοί κάθε χώρας τη χρειάζονται.

Συγκεντρώσαμε λοιπόν μια σειρά γνωστών ηθοποιών που έκαναν καριέρα στην πολιτική ενώ κάποιοι εξ αυτών έφτασαν μέχρι τον Λευκό Οίκο.

Ρόναλντ Ρίγκαν



Ο 40ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτείων της Αμερικής ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως ηθοποιός παίζοντας σε πάμπολλες αμερικανικές ταινίες των δεκαετιών του 1940, 1950 αλλά και 1960. Δίχως να πρόκειται για τεράστιο ταλέντο συμμετείχε σε κάποια εξαιρετικά φιλμ όπως το Kings Row του Sam Wood (1942) και το 5 Killers του Don Siegel (1965), κάνοντας μια αξιοπρεπή σχετικά καριέρα. Ωστόσο οι ιστορίες καθημερινής τρέλας που έζησε μαζί με έναν χιμπαντζή στο Bedtime for Bonzo ήταν αυτή που μνημονεύεται πιο συχνά από τη φιλμογραφία του.

Προερχόμενος από βαθιά συντηρητική οικογένεια προσχώρησε στην αντίστοιχη πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων κι αποτέλεσε τον 33ο Κυβερνήτη της Καλιφόρνια το διάστημα 1967-1975. Έπειτα, το 1981 έγινε ο γηραιότερος πρόεδρος των Η.Π.Α. μπαίνοντας στον Λευκό Οίκο στα 69 του χρόνια. 4 χρόνια αργότερα το 1985 κατάφερε να επανεκλεγεί σε ηλικία 73 ετών, ρεκόρ που κατέρριψε ο Τζο Μπάιντεν πέρυσι.

Συνέδεσε το όνομα του με την κλιμάκωση του ψυχροπολεμικού κλίματος ανάμεσα στις Η.Π.Α. και τη Σοβιετική Ένωση και με τις υποσχέσεις του για μεγάλες μειώσεις φόρων και κρατικών δαπανών, την πλειοψηφία των οποίων δεν τήρησε καθ’ όλη την οκταετία του.

Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ



Ο Κόναν, ο Κυνηγός κι ο Εξολοθρευτής της καρδιάς μας ήταν ένας μποντιμπιλντεράς που έγινε το αντίπαλον δέος του Συλβέστερ Σταλόνε στις ταινίες δράσης της δεκαετίας του 1980 και 1990. Μάλιστα τα δύο φιλαράκια εμπλέκονταν και στη δημιουργία των Planet Hollywood ταχυφαγείων που γνώρισαν μεγάλες στιγμές δόξας. Παρότι καταγόταν από την Αυστρία, ο Σβαρτζενέγκερ κατέβηκε στον αμερικανικό πολιτικό στίβο, αφού είχε πάρει την υπηκοότητα το 1984 σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, μιας και πολύς κόσμος τον υποστήριζε φανατικά.

Κάπως έτσι εξελέγη Γερουσιαστής της Καλιφόρνια το 2003 με τη σύμπραξη των Ρεπουμπλικανών, ενώ 3 χρόνια αργότερη υπηρέτησε και τη δεύτερη του θητεία. Όπως έχει δηλώσει, αν γεννιόταν στην Αμερική θα κατέβαινε και για Πρόεδρος και με βάση τη σύγχρονη πολιτική ιστορία δεν θα ήταν απίθανο να γινόταν και Πλανητάρχης ο Άρνι της καρδιάς μας.

Μελίνα Μερκούρη



Πρόκειται δίχως άλλο για μια από τις σπουδαιότερες γυναίκες ηθοποιούς, η οποία υποδύθηκε την εμβληματική Στέλλα στη συγκλονιστική ομώνυμη ταινία του Κακογιάννη, ενώ ανάγκασε κοινό και κριτικούς να υποκλιθούν στο ταλέντο της για τις ερμηνείες της στο Ποτέ στην Κυριακή και στο υπέροχο Topkapi.

Η Μελίνα Μερκούρη, ούσα αυτοεξόριστη στο Παρίσι, είχε έντονη αντιδικτατορική δράση με την Χούντα των Συνταγματαρχών να απαγορεύει και να λογοκρίνει όλες τις ταινίες και τους δίσκους της. Μεταπήδησε όπως ήταν αναμενόμενο στην πολιτική κι έγινε η μακροβιότερη Υπουργός Πολιτισμού της χώρας υπηρετώντας τη θέση από το 1981-1989 αλλά και το 1993-1994.

Άφησε πίσω της σπουδαίο έργο με τη δημιουργία των ΔΗΠΕΘΕ (Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα) σε όλη τη χώρα, ενώ καθιέρωσε και τον θεσμό των πολιτιστικών πρωτευουσών της Ευρώπης που ξεκίνησε το 1985, με πρώτη την Αθήνα και τη μνημειώδη συναυλία Rock in Athens Με τη συμμετοχή των Depeche Mode, The Clash, Nick Cave, Nina Hagen, Cure και τους Culture Club του Boy George.

Παράλληλα η Μελίνα Μερκούρη συνέδεσε το όνομα της με την προσπάθεια επιστροφής των Ελγίνειων Μαρμάρων στον Παρθενώνα, ξεκινώντας εκστρατεία σε όλο τον κόσμο.

Γιάννης Βούρος



Πέρα από τη συμμέτοχη του στους θρυλικούς The Kopanous και τον τηλεοπτικό Ταύρο και Τοξότη ο Γιάννης Βούρος στις χρυσές εποχές της ιδιωτικής ελληνικής τηλεόρασης έπαιρνε συχνά πυκνά τον ρόλο του αφηγητή και σου έλεγε ότι Εσύ Αποφασίζεις τι θα γίνει στη σειρά που παρουσίαζε. Πολύ πριν τα γατάκια του Netflix το παίξουν διαδραστικοί με το Bandersnatch του Black Mirror ο γνωστός ηθοποιός έγραψε τηλεοπτική ιστορία. Αργότερα πολιτεύτηκε με το ΠΑΣΟΚ κι έφτασε στα βουλευτικά έδρανα. Το 2019 ορκίστηκε δήμαρχος Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας συνδέοντας το όνομά του με την περιοχή που θα κατασκευαστεί το νέο γήπεδο της αγαπημένης του ΑΕΚ.

Άντζελα Γκερέκου



Η Άντζελα Γκερέκου είναι μια από τις Ελληνίδες ηθοποιούς που έκαναν την περιβόητη διεθνή καριέρα, όντας η πρωταγωνίστρια στο Κορίτσι της Μάνης (1986) αλλά και στο Balkan Rules (1997), ενώ είχε κι ένα πέρασμα από το βιντεοκασετάδικο action movie του Νίκου Μαστοράκη, Hired to Kill (1990). Ωστόσο γρήγορα μεταπήδησε κι εκείνη στην πολιτική αφού εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και διετέλεσε δις Υφυπουργός Πολιτισμού (2009-2010 και 2014-2015).

Αργότερα προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία και πλέον είναι Πρόεδρος του ΕΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού)  συνεχίζοντας την διαδρομή της στον πολιτικό στίβο της χώρας.

Άννα Συνοδινού



Η Άννα Συνοδινού ήταν αδιαμφισβήτητα μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες θεατρικές ηθοποιούς και σπουδαία τραγωδός. Άφησε ανεξίτηλο το καλλιτεχνικό της αποτύπωμα στο χώρο ενώ συμμετείχε και σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες με πιο χαρακτηριστικές το Έγκλημα στο Τρένο (1958) και τον σατιρικό Θανασάκη τον Πολιτευόμενο (1954). Κι η ίδια πολιτεύτηκε ωστόσο με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, με το οποίο εκλέχθηκε βουλευτής 5 συνεχόμενες φορές από το 1974 έως το 1989. Μάλιστα το 1980 έγινε Υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μετά από ένα περιστατικό κατά τη διάρκεια εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας το 1990, θιγόμενη από ένα πανό που σήκωσε η βουλευτής των Οικολόγων Εναλλακτικών, Μαρίνα Δίζη που έγραφε (Φτάνει το θέατρο για το +1, τον Πρόεδρο και το νέφος) παραιτήθηκε του βουλευτικού αξιώματος και από το κόμμα της, χωρίς να ξαναασχοληθεί με την πολιτική έκτοτε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v