10 θρίλερ στο Netflix που θα σου κόψουν τα ήπατα

Θες να περάσεις μια βραδιά με μπόλικες ανατριχίλες στον καναπέ; Σβήσε τα φώτα και πάτα play σε δέκα παλιά και πρόσφατα θρίλερ που κόβουν την ανάσα.
10 θρίλερ στο Netflix που θα σου κόψουν τα ήπατα

Η βιβλιοθήκη του Netflix σε θρίλερ τρόμου είναι τεράστια, όμως όπως και σε κάθε βιβλιοθήκη δεν είναι όλα τα βιβλία «της προκοπής».

Ξεχωρίσαμε λοιπόν για σένα δέκα θρίλερ τρόμου από το χθες και το σήμερα που εγγυημένα θα σου σηκώσουν την τρίχα κάγκελο.

Το Μωρό της Ρόζμαρι (1968)

Ένα από τα υποβλητικότερα θρίλερ της κινηματογραφικής ιστορίας, το αριστούργημα του Roman Polanski, χωρίς εξάρσεις βίας ή αιμοσταγείς δολοφονίες κλιμακώνει λεπτό με λεπτό την ένταση και τον τρόμο, με αποκορύφωμα την τελευταία, αριστουργηματική σεκάνς. Τι και αν η ταινία γυρίστηκε το 1968; Η Mia Farrow και ο John Cassavetes στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, αλλά και η υποβλητική, κλειστοφοβική σκηνοθεσία του πολωνού, προκαλούν απανωτές ανατριχίλες μέχρι σήμερα.



Η Λάμψη (1980)

Συνεχίζουμε με κλασικά αριστουργήματα και μπαίνουμε μέσω της κάμερας του Stanley Kubrick σε ένα στο άδειο και απόκοσμο ξενοδοχείο Overlook που έχει κλείσει για τον χειμώνα, μαζί με την οικογένεια Τόρανς. Τα φαντάσματα είναι εκεί, ο προηγούμενος επιστάτης έσφαξε την οικογένειά του με τσεκούρι και, όπως όλα δείχνουν, τίποτα δεν θα πάει καλά για τη φαμίλια του Jack Nicholson. Ένα αγέραστο και άχαστο αριστούργημα τρόμου.



The Witch (2015)

Σόκαρε τους πάντες με την απλότητά του, με το ότι κατάφερε να πει πολλά δείχνοντας λίγα, και επίσης για το γεγονός ότι ήταν το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Robert Eggers. Παρατηρούμε μια βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια το 1630 να τρομοκρατείται από μία (αληθινή ή όχι) υπερφυσική και σατανική παρουσία που κρύβεται στο δάσος. Αυτή η μικρή ιδέα, με λίγο άψογο γράψιμο και σωστή σκηνοθεσία, κατέληξε να φιγουράρει σε όλες τις best of λίστες ταινιών θρίλερ/τρόμου την τελευταία δεκαετία.



Hostel (2005)

Νεαροπαρέα κάνει σεξουτουρισμό στην Ευρώπη, όμως τα πράγματα δεν πάνε καλά και το ταξίδι τους παίρνει τραγική τροπή, όταν ο ένας μετά τον άλλον πέφτουν θύματα απαγωγής με αποκλειστικό σκοπό τον βασανισμό προς τέρψη μιας ομάδας αρρωστημένων θεατών. Άφθονο αίμα, εντόσθια και ανατριχιαστική ατμόσφαιρα σε μια ταινία που εκτόξευσε τη φήμη του σκηνοθέτη Elli Roth, με τον Quentin Tarantino να βρίσκεται στην παραγωγή.



Ο Κύβος (1997)

Αγνός ψυχολογικός τρόμος, επιστημονική φαντασία, gore και μαθηματικά συνδυάζονται υποδειγματικά σε αυτό το καναδικό διαμάντι που απέκτησε χαρακτήρα καλτ και παρακολουθεί μια μικρή ομάδα άγνωστων οι οποίοι χωρίς να ξέρουν τι και πως βρίσκονται κλεισμένοι σ’ ένα τεράστιο συγκρότημα δωματίων κυβικού σχήματος, τα οποία κρύβουν θανάσιμες παγίδες. Η σκηνοθεσία είναι τόσο υποβλητική που σε βάζει μέσα στον Κύβο, και δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα.



His House (2020)

Στο ολόφρεσκο θρίλερ τρόμου της πλατφόρμας, ένα ζευγάρι Αφρικανών προσφύγων βρίσκει στέγη σε ένα σπίτι στο Λονδίνο, όμως όπως όλοι περιμέναμε η διαμονή του διαταράσσεται από τρομακτικά συμβάντα που έχουν να κάνουν με τον νέο τόπο κατοικίας τους. Αφού εντυπωσίασε στο φεστιβάλ του Sundance το 2020, το κλειστοφοβικό φιλμ του Remi Weekes χτίζει αργά και ανατριχιαστικά ατμόσφαιρα, προσφέρει μπόλικα jump scares συνδυάζοντας τον τρόμο με το κοινωνικό σχόλιο.



Hush (2016)

Η «σιωπηρή» ταινία του Mike Flanagan αποδεικνύει πως μπορείς να κάνεις ένα καλό αμερικάνικο θρίλερ, αν βασίζεσαι σε μια έξυπνη ιδέα. Μια συγγραφέας, η οποία έχει χάσει την ομιλία και την ακοή της, δέχεται… επίσκεψη από έναν σαλεμένο δολοφόνο ο οποίος γνωρίζοντας την πάθησή της εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να της κάνει το βίο αβίωτο. Ο Flanagan ξέρει πώς να χτίσει ατμόσφαιρα χωρίς ευκολίες και ουρλιαχτά, με μοναδικό του σύμμαχο την απόλυτη σιωπή.



Invitation (2015)

Ένα… παραδοσιακό reunion μετατρέπεται σε ένα από τα πιο σκοτεινά και αναπάντεχα θρίλερ τρόμου σε τέσσερις τοίχους, από τη σκηνοθέτη Karyn Kusama. Τι μπορεί να πάει στραβά όταν μερικοί φίλοι καλούνται σε ένα σπίτι για να αποδεχτούν μαζί με τους οικοδεσπότες μια τεράστια απώλεια; Πολλά, πίστεψέ μας. Δεν αποκαλύπτουμε τίποτα άλλο, αλλά ετοιμάσου να σου σηκωθεί η τρίχα κάγκελο (και) στο φινάλε.



Don't Breathe (2016)

Παρέα πιτσιρικάδων αποφασίζει να κάνει ντου σε σπίτι για μια τελευταία διάρρηξη όμως λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, ο οποίος εν προκειμένω είναι ένας τυφλός βετεράνος του πολέμου του Ιράκ. O Fede Alvarez γράφει και σκηνοθετεί με σεναριακό ρεαλισμό και επιβλητικό ρυθμό, ένα εφιαλτικό και ολοσκότεινο θρίλερ τρόμου, το οποίο κορυφώνεται σε ένα γεμάτο εκπλήξεις φινάλε.



Νεκρωταφίο Ζώων (2019)

Οι ταινίες που βασίζονται σε βιβλία του Στίβεν Κινγκ σπάνια βγαίνουν καλές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Ε, το ριμέικ της ταινίας των 90s ανήκει σε αυτές τις εξαιρέσεις, και φέρνει τον αγνό τρόμο των σελίδων του συγγραφέα στην αυλή σου κάνοντάς σε να δεις γάτες και λοιπά κατοικίδια με άλλο μάτι.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v