10 τέλειες μικρού μήκους ταινίες που πρέπει να δεις

Θέλεις μια δόση από Έβδομη Τέχνη, αλλά δεν έχεις ούτε μια ώρα ελεύθερη, πόσο μάλλον δύο; Σου έχουμε δέκα κινηματογραφικά σφηνάκια, μικρά αριστουργήματα.
10 τέλειες μικρού μήκους ταινίες που πρέπει να δεις
της Ηρώς Κουνάδη

Ιστορίες αγάπης, ιστορίες που θα σε κάνουν να γελάσεις, ή να κλάψεις, ή και τα δύο μαζί. Δέκα ταινιάκια ελλήνων και ξένων δημιουργών που έχουν πράγματα να σου πουν –και το κάνουν μέσα σε λίγα λεπτά. Πάτα play.

Το Αυγό



Ένα πανέξυπνο σχόλιο επάνω στη θρησκεία και τον υπαρξισμό, από τους Σουηδούς Tage Hervén και Hjalmar Ekström. Ελληνικοί υπότιτλοι διαθέσιμοι, αν δεν εμφανίζονται αυτόματα πατήστε το τετράγωνο κάτω δεξιά.

Me & You



Η ιστορία μιας ολόκληρης σχέσης από την αρχή της ως το τέλος της, όπως θα την έβλεπες αν καθόσουν… στο ταβάνι του δωματίου του αγοριού. Γιατί καμιά φορά, οι ιστορίες μας είναι τόσο κοινές που δεν χρειάζονται λόγια. Πάρε χαρτομάντηλα.

Έρφοι



Έρφοι λέγεται ένα μικρό χωριό στην Κρήτη, και η αριστουργηματική ταινία της Ελβίνας Μποτονάκη, που μιλά σε κάτι λιγότερο από 30 λεπτά για την καταπίεση της γυναίκας και της σεξουαλικής της έκφρασης στην ελληνική επαρχία του σήμερα.

Ο Σκύλος



Στα 22 της λεπτά η ταινία του Νίκου Labot ξεχειλίζει οργή, εκδίκηση και έρωτα –και τοξική πατριαρχία: Στην Ελλάδα του ’70, ένας ερωτευμένος νεαρός και ο πατέρας της κοπέλας που αγάπησε κηρύσσουν τον πόλεμο ο ένας στον άλλο. Με αποτελέσματα πιο τραγικά απ’ αυτά που σκέφτεσαι.

Largo



Ο σκηνοθέτης του πολυσυζητημένου (μεγάλου μήκους) Αφτερλωβ, Στέργιος Πάσχος, φτιάχνει και αφηγείται μέσα σε 13 λεπτά «μια ανολοκλήρωτη ερωτική ιστορία βλεμμάτων σε ρόδες». Μάλλον το πιο τρυφερό πράγμα που έχεις δει τελευταία.

Το Δώρο



Ένας πιτσιρίκος εθισμένος στα video games παίρνει ένα δώρο που θα του αλλάξει τη ζωή, σε μια γλυκύτατη μικρού μήκους ταινία που έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα από 59 κινηματογραφικά φεστιβάλ, σαρώνοντας βραβεία. Πατήστε στο γρανάζι για να επιλέξετε ελληνικά ανάμεσα στις πολλές διαφορετικές γλώσσες των υποτίτλων.

I Miss You



Ο κεραυνοβόλος έρωτας δεν είναι πάντα αυτό που φαίνεται. Και εξίμιση λεπτά φτάνουν και περισσεύουν στους δημιουργούς αυτής της γλυκύτατης ταινίας, Anton Sheptooha & Nick L'Barrow, για να σου το αποδείξουν.

Casus Belli



Η πολυβραβευμένη ταινία του Γιώργου Ζώη αφηγείται μέσα σε 11 λεπτά την κοινή ιστορία 146 ανθρώπων διαφορετικών φύλων, ηλικιών, τάξεων και εθνικοτήτων που περιμένουν σε εφτά διαφορετικές ουρές… οι οποίες έχουν κάτι κοινό.

Interview



Αν η συνέντευξη του Γιάννη Μπουγιούκα δεν σου θυμίσει πρόσωπα και καταστάσεις, μπορείς να θεωρείς τον εαυτό σου τυχερό.

The Maker



Ξαναπιάσε τα χαρτομάντηλα. Γιατί το The Maker είναι ένα από τα πιο στεναχωρητικά πράγματα που θα δεις –μιλά για την αγάπη, την επιμονή, και τον χρόνο μας, που ποτέ δεν είναι αρκετός. Και θα σου θυμίσει να μην τον αφήνεις να πηγαίνει χαμένος.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v