Ένα βραβείο Όσκαρ για πέντε ταινίες του Ψάλτη

της Κατερίνας Σπανού
Στάθης Ψάλτης δεν είναι απλώς ένας ηθοποιός με μεγάλο ταλέντο. Είναι ένας ηθοποιός ορόσημο της δεκαετίας του 80. Είναι ο διάδοχος του Βέγγου. Είναι η καρικατούρα του νεοέλληνα λαμόγιου. Ένας Τζιμ Κάρεϊ πριν τον Τζιμ Κάρεϊ. Μία αντισυμβατική οντότητα συνυφασμένη με το βρισίδι, τις μηχανές και το καμάκι.
Γι’ αυτούς τους λόγους, απονέμουμε στον Στάθη Ψάλτη και σε πέντε ταινίες που πρωταγωνίστησε (αλλά και έβαλε το χεράκι του στο σενάριο) από ένα Όσκαρ.
«Βασικά καλησπέρα σας» (1982)
Αν κάτι καθόρισε τα ελληνικά 80s αυτό είναι η ταινία «Βασικά καλησπέρα σας». Ο πόλεμος των ερτζιανών, ο πόλεμος μεταξύ του Ράδιο «Καψούρα» και του Ράδιο 69, η διεκδίκηση της Κούλας.
Είναι η επιτομή των 80s, η αργκό, η αισθητική, η αντιπάθεια των «καρεκλάδων» για τους «εναλλακτικούς» και τούμπαλιν, η παντελής έλλειψη πολιτικής ορθότητας, η οποία ωστόσο δεν είναι παρεξηγήσιμη. Το σενάριο πρωτότυπο, ο Στάθης τυπικό δείγμα πρωταγωνιστή που κλέβει την παράσταση κάθε (μα κάθε) φορά που πιάνει το μικρόφωνο ως ραδιοφωνικός παραγωγός και απογειώνει την ταινία στα ουράνια.
Δικαιωματικά αυτή η ταινία ανήκει στο πάνθεον των ελληνικών καλτ ταινιών, πολλώ δε μάλλον αυτών που έχει πρωταγωνιστήσει ο Στάθης Ψάλτης.
«Καμικάζι αγάπη μου» (1983)
Η Ακαδημία δυσκολεύτηκε να αποφασίσει αν με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας έπρεπε να βραβευτεί η ταινία «Βασικά καλησπέρα σας» ή το «Καμικάζι αγάπη μου». Ωστόσο επειδή το «Άντε σπάσε ρε μ****α» έχει χαραχτεί στις μνήμες όσων είδαν την ταινία, αλλά και όσων δεν την είδαν, η επιτροπή αποφάσισε να βραβεύσει την ταινία «Καμικάζι Αγάπη Μου» με Όσκαρ Πρωτότυπου Τραγουδιού, καθώς το συγκεκριμένο κομμάτι κατάφερε να σταθεί επάξια δίπλα στον Στάθη Ψάλτη και να λάμψει όσο αυτός.
Κανονικά το «Καμικάζι αγάπη μου» δεν αξίζει μόνο το Όσκαρ Πρωτότυπου Τραγουδιού. Αξίζει και το Όσκαρ κοστουμιών∙ μόνο μια τέτοια ταινία θα μπορούσε να συνδυάσει ροκ-πανκ ντύσιμο και Speedo μαγιό. Με την αργκό να είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της ταινίας, κάποιοι θα έλεγαν και Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.
«Βασικά, να πούμε, η μεγάλη φάση γίνεται στο "Άντε σπάσε ρε μαλάκα". Πολύ στίχος, έτσι;»
MGMT
Στάθης Ψάλτης