Ρομάντσο και κάπνισμα σε μια απολαυστική κομεντί

Το Romance and Cigarettes είναι μία ακόμη (επιτυχημένη) σκηνοθετική απόπειρα ηθοποιού. Η μουσική κομεντί του Τορτούρο είναι γεμάτη από καρικατούρες ανθρώπων που μιλάνε με τίτλους τραγουδιών και συμμετέχουν σε αστείες χορογραφίες πάνω σε ”κλασικά” κομμάτια της παλιότερης ποπ κουλτούρας. Σουρεαλιστικές συζητήσεις και γλαφυρά ντυσίματα κάνουν το αποτέλεσμα απολαυστικό, αλλά όχι έως το τέλος.
Ρομάντσο και κάπνισμα σε μια απολαυστική κομεντί

του Λουκά Τσουκνίδα

(Σκηνοθεσία: Τζον Τορτούρο, με τους, Τζέιμς Γκαντολφίνι, Σούζαν Σάραντον, Κέιτ Γουίνσλετ, Στιβ Μπουσέμι, Κρίστοφερ Γουόκεν).

Οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ έχουν δείξει τελευταία - με μπροστάρη τον Κλούνι- ότι τα καταφέρνουν θαυμάσια και πίσω από τις κάμερες. Το ”Romance and Cigarettes” είναι η τρίτη ταινία του αγαπημένου καρατερίστα Τζον Τορτούρο, ένα ”κιτς” λαϊκό μιούζικαλ για την ”εργατική τάξη”.

Ο Νικ είναι ένας τυπικός οικογενειάρχης από τα σπλάχνα της αμερικάνικης εργατιάς, δυσαρεστημένος και απογοητευμένος από τη ζωή του. Δέχεται ερωτικές συμβουλές από το φίλο του Άντζελο και βρίσκει χαρά μακριά από τη σύζυγο και τις τρεις κόρες του στη σχέση του με την προκλητική Τούλα. Όταν η Κίτι ανακαλύπτει τις απιστίες του Νικ, φωνάζει τον εξάδελφό της να καθαρίσει…

Μέσα από την οικογενειακή κρίση ο πρωταγωνιστής φτάνει στο ηθικό δίλημμα και καλείται να απαντήσει στο ερώτημα: Ποια είναι η πραγματική ευτυχία; Συνεχίζει τη διπλή ζωή του προσπαθώντας να καταλάβει πότε νιώθει περισσότερο άντρας, ως στήριγμα των τεσσάρων γυναικών της οικογένειας ή ως επιβήτορας της καυτής κοκκινομάλλας;

Εντωμεταξύ, οι κόρες του βρίσκονται στο κόσμο των νεανικών προβλημάτων τους, η γυναίκα του δηλώνει παντού το μίσος της γι’ αυτόν και ο κολλητός του κάνει τα πάντα να φαίνονται τόσο απλά. Η Κίτι, προδομένη και απαξιωμένη ερωτικά παρουσιάζεται σκληρή και ανένδοτη καθώς ζητά ικανοποίηση από τον ιδιόρρυθμο εξάδελφο Μπο.

Η συμπαθητική μουσική κομεντί του Τορτούρο είναι γεμάτη από καρικατούρες ανθρώπων που μιλάνε με τίτλους τραγουδιών και συμμετέχουν σε αστείες χορογραφίες πάνω σε ”κλασικά” κομμάτια της παλιότερης ποπ κουλτούρας. Σουρεαλιστικές συζητήσεις και γλαφυρά ντυσίματα κάνουν το αποτέλεσμα απολαυστικό. Δυστυχώς, δεν κρατάει μέχρι το τέλος του φιλμ που ξεκινάει με διάθεση να ξεσηκώσει και καταλήγει χαμηλώνοντας τους τόνους και κουνώντας συντηρητικά το δάχτυλο.

Η μουσική πάντως, δε γίνεται να μη σου φτιάξει τη διάθεση όπως και οι ερμηνείες, που σώζουν εν τέλει την παρτίδα γι’ αυτήν την ευχάριστη ταινία.

Οι υπόλοιπες

Δυο στερεοτυπικοί αμερικανοί κολεγιόπαιδες γυρίζουν την Ευρώπη παρέα με έναν γλαφυρό Ισλανδό ταξιδιώτη ψάχνοντας για μετεφηβικές συγκινήσεις. Σε ένα ξενώνα για νέους στη γραφική Σλοβακία βρίσκουν πολλά περισσότερα απ’ ό,τι θα μπορούσαν να φανταστούν...

Στο ”Χόστελ” ο εχθρός δεν είναι κάποιος σχιζοφρενής δολοφόνος ούτε κάποιο αποκρουστικό πλάσμα από το ποικιλόμορφο κινηματογραφικό σύμπαν, αλλά μεσήλικες αστικής καταγωγής με εμφανή τα σημάδια της πλήξης.

Ο σκηνοθέτης Ιλάι Ροθ αποδίδει με όση οικονομία γίνεται τις βίαιες σκηνές χωρίς να κάνει κατάχρηση της ελευθερίας του, αφού για ένα σκηνοθέτη τρόμου το σκηνικό και τα υλικά του ”Χόστελ” είναι πραγματική ”παιδική χαρά”. Οι σινεφίλ, μάλλον δεν θα περάσουν ούτε απ’ έξω, αλλά οι φίλοι του αμερικανικού φαν-θρίλερ θα ξετρελαθούν.

Ακόμη, βγαίνει στις αίθουσες το πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ ”Enron, the smartest guys in the room”, για το πολύκροτο σκάνδαλο του αμερικανικού επιχειρηματικού κόσμου. Σύντομο, ειρωνικό και αποκαλυπτικό.

Το ”The King” με τον Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ και τον Γουίλιαμ Χαρτ είναι ένα ψυχολογικό δράμα που δυστυχώς δεν ξεκαθαρίζει ποτέ τις προθέσεις του.

Αξίζει τον κόπο η συνέχεια του καταπληκτικού ”Ice Age”, με επιπλέον πρωταγωνιστές, ξεκαρδιστικά γκαγκ και το γνωστό τρωκτικό που προκαλεί καταστροφές.

Βγαίνουν επίσης το μακρόσυρτο βουδιστικό παραμύθι ”Σαμσάρα”, η αδιάφορη δανέζικη ”Ανθρωποκτονία”, το γαλλικό, αλά Top Gun, ”Οι ιππότες του Ουρανού”, η ελληνική σαπουνόπερα ”Λιούμπη” και η παρά λίγο κωμωδία ”Failure to Launch”.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v