«Ψαγμένα» βιβλία για να διαβάσετε στην παραλία

Σύγχρονη αλλά όχι εύπεπτη λογοτεχνία, για όσους ψάχνουν κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα αστυνομικά bestseller για τις διακοπές τους.
«Ψαγμένα» βιβλία για να διαβάσετε στην παραλία
Οι Ψαράδες, του Chigozie Obioma 
Εκδόσεις Μεταίχμιο, σελ.384, τιμή 14,94€
Υποψήφιο για το βραβείο Booker του 2015 και με πολλές ακόμα διακρίσεις στις «πλάτες» του, το βιβλίο του πρωτοεμφανιζόμενου αφρικανού συγγραφέα μας ταξιδεύει στην Μαύρη Ήπειρο και μας διηγείται με νοσταλγία αλλά και βάθος την ιστορία μιας οικογένειας με τέσσερα μικρά αδέρφια.
Η υπόθεση: Σε μια μικρή πόλη της δυτικής Νιγηρίας τέσσερα νεαρά αδέλφια –ο μικρότερος είναι εννιά και ο μεγαλύτερος δεκαπέντε– εκμεταλλεύονται την απουσία του πατέρα τους από το σπίτι για να πάνε για ψάρεμα στο απαγορευμένο κοντινό ποτάμι. Εκεί θα συναντήσουν έναν επικίνδυνο τρελό που θα προφητεύσει ότι ο μεγαλύτερος αδελφός θα δολοφονηθεί από ένα από τα αδέλφια του. Αυτή η προφητεία θα σταθεί η αφορμή να διαλυθεί ο ισχυρός δεσμός τους και η αφετηρία μιας αλυσίδας τραγικών γεγονότων σχεδόν μυθικών διαστάσεων.

Με Λένε Κόκκινο, του Ορχάν Παμούκ
Εκδόσεις Ωκεανίδα, σελ.672, τιμή 20,29€
Χορταστικό και μυστηριώδες, το βιβλίο αυτό αποτελεί τον πιο… βατό τρόπο να γνωρίσετε τον βραβευμένο με Νόμπελ τούρκο συγγραφέα, μέσα από μια ιστορία-«βουτιά» στην Κωνσταντινούπολη του παρελθόντος.
Η υπόθεση: 1590, Κωνσταντινούπολη. Ο Σουλτάνος αναθέτει κρυφά στους μικρογράφους του να του κατασκευάσουν ένα πολύ σημαντικό βιβλίο - δοξαστικό της αυτοκρατορίας και της ζωής του. Όταν ένας από τους μικρογράφους δολοφονείται, ο δάσκαλός τους αναγκάζεται ν' αποκαλύψει τον δολοφόνο. Άραγε ο δολοφονημένος μικρογράφος ήταν θύμα επαγγελματικού ανταγωνισμού, ερωτικής αντιζηλίας ή θρησκευτικού φανατισμού; Ίσως η αλήθεια κρύβεται σε κάποια από τις μισοτελειωμένες ζωγραφιές... Μια ιστορία μυστηρίου με γλώσσα που σε κάνει να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι στην Πόλη και τη ζεις από κοντά, μαζί με τις ίντριγκες και τα πάθη των χαρακτήρων.

Τα Παιδιά του Κάιν, του Νίκου Παναγιωτόπουλου 
Εκδόσεις Μεταίχμιο, σελ.400, τιμή 14,88€
Ο συγγραφέας και σεναριογράφος Νίκος Παναγιωτόπουλος μας ταξιδεύει στα Επτάνησα, σε ένα παλιό ψαροχώρι που γίνεται το μέρος μιας περιπέτειας που θα αλλάξει τις ζωές μιας «παλιοπαρέας».
Η υπόθεση: Οι έφηβοι του ’79 μεγάλωσαν. Σήμερα έχουν πατήσει τα πενήντα. Καλοζωισμένοι, καλοντυμένοι, καλλιεργημένοι, μάλλον ευκατάστατοι – μοιάζει να μην τους λείπει τίποτε. Τότε γιατί επιστρέφουν στην παραλία; Τι περιμένουν να βρουν; Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος δεν μπορεί παρά να αποτελεί απλώς ένα πρόσχημα, καθώς το χωριό Καινούργιο, από ψαροχώρι έχει μεταμορφωθεί σ’ ένα ακόμα άχαρο τουριστικό θέρετρο. Και πλέον, γίνεται και το σκηνικό του τέλους της εφηβικής τους αθωότητας.

Στο café της χαμένης νιότης, του Πατρίκ Μοντιανό 
Εκδόσεις Πόλις, σελ.158, τιμή 9,94€
Μικρό, για να είστε σίγουροι ότι θα το τελειώσετε μέσα στις διακοπές σας, και με την εγγύηση του βραβείου Νόμπελ, με το οποίο βραβεύτηκε ο γάλλος συγγραφέας το 2014.
Η υπόθεση: Παρίσι, δεκαετία του '60. Μια νεαρή γυναίκα εξαφανίζεται. Το μόνο που γνωρίζουμε γι' αυτήν είναι το ψευδώνυμό της: Λουκί. Συχνάζει μαζί με άλλους μποέμ τύπους στο "Cafe της χαμένης νιότης". Ο Πατρίκ Μοντιανό δίνει τον λόγο σε όλους όσοι τη γνώριζαν, μα ελάχιστα την ήξεραν πραγματικά: έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ, έναν φοιτητή, έναν εκκολαπτόμενο μυθιστοριογράφο, αλλά και τον σύζυγο της Λουκί. Παράλληλα την ακούμε να περιγράφει τη ζωή της, μια ζωή χωρίς ορίζοντα, σ' ένα Παρίσι φωτογραφημένο σε άσπρο-μαύρο.

Η ώρα του αστεριού, της Κλαρίσε Λισπέκτορ 
Εκδόσεις Αντίποδες, σελ.146, τιμή 11€

Μια «μεγάλη κυρία των βραζιλιάνικων γραμμάτων» μας παραδίδει καθαρή, αφτιασίδωτη λογοτεχνία, που κάθε ατάκα της είναι φιλοσοφημένη και μας καλεί σε στοχασμούς

Η υπόθεση: Ο αφηγητής του βιβλίου, έχοντας γνωρίσει μια κοπέλα που αποκαλεί Νορντεστίνα, μια κοπέλα δηλαδή από ένα φτωχό μέρος της Βραζιλίας, αποφασίζει να γράψει γι’ αυτήν, αν και δεν ξέρει τίποτα. Αυτοαναφορικότητα, θρησκευτικές και κοινωνικές προεκτάσεις μπλέκονται με τον έρωτα και με το παιχνίδι της ίδιας της γραφής.


Ο Κατάδεσμος
, του Θωμά Κοροβίνη 


Εκδόσεις Άγρα, σελ.96, τιμή 9,50€

Μικρό αλλά χειμμαρώδες, το βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη καταφέρνει σε λίγες σελίδες να σκιαγραφήσει τον Έλληνα των τελευταίων πενήντα ετών, μέσα από τον λόγο μιας ηρωίδας-πολυβόλου, της εκρηκτικής Ζηνοβίας.
Η υπόθεση: Ο Κατάδεσμος είναι ο σπαρταριστός μονόλογος μιας γυναίκας απ' τη Θεσσαλονίκη, που ύστερα από αρκετές δεκαετίες τυραννικής έγγαμης ζωής εκρήγνυται σ' ένα σπαρακτικό και σαρκαστικό ξέσπασμα, στήνοντας απέναντί της τον σύζυγό της, στην προσωπικότητα του οποίου αποδίδει τα χειρότερα αντρικά ελαττώματα καθώς και ποικίλες άλλες παραδοξότητες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v