Τα βιβλία που πρέπει να διαβάσετε πριν γίνουν ταινίες

Αγωνιώδη θρίλερ, ρομαντικά love stories, Ρόαλντ Νταλ και Ράντγιαρντ Κίπλινγκ. Τα βιβλία που πρέπει να διαβάσετε πριν τα δείτε (σε ταινία) μέσα στο 2016.
Τα βιβλία που πρέπει να διαβάσετε πριν γίνουν ταινίες
Όταν οι σεναριογράφοι ξεμένουν από ιδέες (πόσες ιστορίες να σκεφτείς εκ του μηδενός;) αναζητούν έμπνευση στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Κάπως έτσι, φέτος περιμένουμε πάνω από είκοσι λογοτεχνικές μεταφορές στις σκοτεινές αίθουσες του πλανήτη. Κι είναι όλες τους σούπερ ενδιαφέρουσες. Λίγους μήνες πριν γίνουν αφίσες έξω από τα σινεμά, συγκεντρώσαμε τα καλύτερα βιβλία που πρέπει να διαβάσετε για να έχετε να λέτε πως "ήταν καλύτερα από την ταινία" μετά από κάθε προβολή.

Το 5ο Κύμα του Ρικ Γιάνσεϋ
Εκδόσεις Πατάκη
Στις αίθουσες: Τέλη Ιανουαρίου 2016

Η 16χρονη Κάσσι παλεύει να μείνει ζωντανή, ανάμεσα στους ελάχιστους επιζώντες του Πλανήτη Γη που έχει δεχθεί τέσσερις επιθέσεις από εξωγήινους (με ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς, παλιρροϊκά κύματα, και θανατηφόρους ιούς). Θρίλερ με ιλιγγιώδη πλοκή, ηθικά διλήμματα και αληθινούς χαρακτήρες. Στην ταινία θα πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι Chloë Grace Moretz, Liev Schreiber, Alex Roe, και Nick Robinson.

Περηφάνια και προκατάληψη και ζόμπι
Των Τζέιν Ώστιν και Σεθ Γράχαμ-Σμιθ
Εκδόσεις Πλατύπους
Στις αίθουσες: Αρχές Φεβρουαρίου 2016

Η διευρυμένη έκδοση του κλασικού και πολυαγαπημένου μυθιστορήματος της Jane Austen, περιλαμβάνει ολοκαίνουριες σκηνές με… ζόμπι. Η ιστορία έχει ως εξής: Μια μυστηριώδης πανούκλα έχει πέσει στο ήσυχο αγγλικό χωριό Μέρυτον, και οι νεκροί επιστρέφουν στη ζωή. Η δυναμική ηρωίδα Ελίζαμπεθ Μπένετ, είναι αποφασισμένη να εξαλείψει την απειλή, αλλά σύντομα η προσοχή της αποσπάται από την άφιξη του αγέρωχου και υπεροπτικού κύριου Ντάρσυ. Στην κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου πρωταγωνιστεί το μισό cast του Game of Thrones (Lena Headey, Charles Dance, Matt Smith, Lily James).

Πριν έρθεις εσύ της Τζότζο Μόις
Εκδόσεις Ψυχογιός
Στις αίθουσες: Αρχές Μαρτίου 2016

Ο Γουίλ Τρέινορ είναι ένας πρώην λάτρης των εξτρίμ σπορ, που έμεινε παράλυτος σε ένα ατύχημα. Η Λου είναι ένα απλό, καθημερινό κορίτσι που χάνει τη δουλειά της και προσλαμβάνεται ως βοηθός-νοσοκόμα του. Αν δεν το μαντέψατε, θα σας το αποκαλύψουμε, ναι, οι δυο τους ερωτεύονται και οι ζωές τους αλλάζουν εντελώς. Τους χαρακτήρες τους στην ταινία ενσαρκώνουν η Emilia Clarke (η Καλίσι του Game of Thrones) και ο Sam Claflin από το Hunger Games.

Αφοσίωση της Βερόνικα Ροθ
Εκδόσεις Ψυχογιός
Στις αίθουσες: Μέσα Μαρτίου 2016

Το τρίτο και τελευταίο βιβλίο της τριλογίας της Απόκλισης ξεκινά με την πρωταγωνίστρια, Τρις Πράιορ, να περνά τα κάποτε απαγορευμένα σύνορα της αυστηρά ελεγχόμενης κοινωνίας στην οποία ζούσε –και η οποία έχει πλέον καταρρεύσει. Η νέα της πραγματικότητα, όμως, θα αποδειχθεί εξίσου, αν όχι και περισσότερο, επικίνδυνη με εκείνη την οποία έκανε ό,τι μπορούσε για να ανατρέψει. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Shailene Woodley, Theo James, Ansel Elgort, Naomi Watts.

Το βιβλίο της ζούγκλας του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ
Εκδόσεις Πατάκη
Στις αίθουσες: Μέσα Απριλίου 2016

Όχι, το ότι έχετε δει το ομώνυμο καρτούν όταν ήσασταν μικροί δε μετράει. Το μικρό, τρυφερό αριστούργημα του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ για ένα παιδί που μεγαλώνει στη ζούγκλα χάρη στη φροντίδα μιας αγέλης λύκων και πιάνει φιλίες με έναν αρκούδο που λέγεται Μπαλού και έναν μαύρο πάνθηρα που τον φωνάζουν Μπαγκίρα πρέπει να το διαβάσετε πριν το (ξανα)δείτε στη σκοτεινή αίθουσα. Στην πολυαναμενόμενη ταινία που σκηνοθετεί ο Jon Favreau (των δύο Iron Man) πρωταγωνιστούν οι Lupita Nyong’o, Scarlett Johansson, Idris Elba, και Bill Murray.

Η Αλίκη μέσα από τον καθρέφτη του Λιούις Κάρολ
Εκδόσεις Λιβάνη
Στις αίθουσες: Τέλη Μαΐου 2016

Ο Τιμ Μπάρτον επιστρέφει μαζί με τους συνήθεις υπόπτους του (Johnny Depp, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Mia Wasikowska) ως παραγωγός αυτή τη φορά, για τη συνέχεια της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων. Tο ψυχεδελικό μυθιστόρημα του Λιούις Κάρολ ακολουθεί την Αλίκη στις περιπέτειές της στην… πίσω πλευρά του καθρέφτη. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο James Bobin, γνωστός από τις πρόσφατες ταινίες των Muppets και το τηλεοπτικό Da Ali G Show.

Ο ΜΦΓ του Ρόαλντ Νταλ
Εκδόσεις Ψυχογιός
Στις αίθουσες: Αρχές Ιουλίου 2016

Ο συγγραφέας της Ματίλντας, που έγινε σταρ χάρη στην κινηματογραφική εκδοχή της, φτιάχνει εδώ τον καλύτερό του ήρωα, τον Μεγάλο Φιλικό Γίγαντα που είναι τόσο μόνος επειδή όλοι οι άλλοι γίγαντες είναι κακοί, μέχρι που γίνεται φίλος με την Σόφι. Την κινηματογραφική μεταφορά ενός από τα ωραιότερα μυθιστορήματα του μεγάλου βρετανού παραμυθά υπογράφει ο Στίβεν Σπίλμπεργκ. Πρωταγωνιστεί, ως ΜΦΓ, ο υπέροχος Mark Rylance που μας συγκλόνισε φέτος ως Rudolf Abel στην επίσης σπιλμπεργκική Γέφυρα των Κατασκόπων.

Το κορίτσι του τρένου της Πόλα Χόκινς
Εκδόσεις Ψυχογιός
Στις αίθουσες: Αρχές Οκτωβρίου 2016

Η Ρέιτσελ, μια πρόσφατα διαζευγμένη γυναίκα, παίρνει κάθε μέρα το ίδιο τραίνο για τη δουλειά. Βλέπει κάθε μέρα από το παράθυρό του αυτό που στα μάτια της είναι το τέλειο ζευγάρι, να πίνουν τον καφέ τους στην μπροστινή τους αυλή. Μέχρι που μια μέρα θα δει κάτι που θα τη σοκάρει. Θα το αναφέρει στις αρχές και θα βρεθεί μπλεγμένη στην ζωή και την ιστορία τους. Ένα καταιγιστικό ψυχολογικό θρίλερ, που θα σκηνοθετήσει ο Tate Taylor (του υπέροχου The Help) με πρωταγωνίστρια την Emily Blunt.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v