5 ωραία βιβλία για να ξαναγίνετε παιδιά

Ποιος είπε ότι η παιδική λογοτεχνία δεν είναι και για μεγάλους; Πέντε μικρά αριστουργήματα υπόσχονται να σας ξανακάνουν παιδιά.
5 ωραία βιβλία για να ξαναγίνετε παιδιά
της Ηρώς Κουνάδη

Το εκδοτικό φαινόμενο της προηγούμενης δεκαετίας, που λεγόταν Χάρι Πότερ, κατάφερε ένα πολύ σπουδαίο πράγμα: Απενοχοποίησε και τον τελευταίο ενήλικα που διάβαζε παιδική λογοτεχνία και ντρεπόταν να το παραδεχτεί. Κι έτσι τώρα μπορούμε ανερυθρίαστα να δηλώσουμε ότι ιστορίες σαν αυτές του Ρόαλντ Νταλ –της Ματίλντας, του ΜΦΓ και του Τσάρλι με το Εργοστάσιο Σοκολάτας, μεταξύ άλλων– μας φαίνονται πολύ πιο ενδιαφέρουσες από πολλά απαστράπτοντα αριστουργήματα της λεγόμενης «ενήλικης» λογοτεχνίας. Και να σας προτείνουμε πέντε υπέροχα βιβλία για να ξαναγίνετε παιδιά διαβάζοντάς τα.

Λουίζα και Λότη
του Έριχ Κέστνερ 
Εκδόσεις Ψυχογιός

Δύο εννιάχρονα κορίτσια που μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, αλλά δεν έχουν γνωριστεί ποτέ τους, συναντιούνται ένα καλοκαίρι στην κατασκήνωση. Προσπαθώντας να διαλευκάνουν το μυστήριο της ομοιότητάς τους, ανακαλύπτουν πως είναι δίδυμες και πως οι γονείς τους έχουν χωρίσει μερικά χρόνια πριν –η μία μένει με τον μπαμπά και η άλλη με τη μαμά. Και συλλαμβάνουν το απίθανο σχέδιο να ανταλλάξουν ρόλους για να προσπαθήσουν να τους τα ξαναβρούν. Σούπερ συγκινητική και τρυφερά δοσμένη ιστορία, με γράψιμο που… κλείνει το μάτι στους μεγάλους ανάμεσα στις γραμμές.

Ο απίθανος κύριος Φοξ
Και όλα τα υπόλοιπα παιδικά βιβλία του Ρόαλντ Νταλ  
Εκδόσεις Ψυχογιός 

Αν είδατε την καταπληκτική ταινία που βασίστηκε στο βιβλίο, θα ακούτε στο μυαλό σας τη φωνή του Τζορτζ Κλούνεϊ διαβάζοντας τους διαλόγους του κύριου Φοξ. Αν πάλι όχι, θα βουτήξετε στην αλεπότρυπα του τετραπέρατου αλεπουδοπατέρα και της οικογένειάς του, και θα τους ακολουθήσετε σε μια περιπέτεια ενάντια στους χειρότερους κτηματίες του κόσμου, τον Μπόγκι τον χοντρό, τον Μπανς τον κοντό και τον Μπιν τον λεπτό, που εποφθαλμιούν την κοιλάδα.

Μπι όπως Μπύρα
του Τομ Ρόμπινς 
Εκδόσεις Αίολος 

«Ένα παιδικό βιβλίο για μεγάλους, ένα μεγαλίστικο βιβλίο για παιδιά». Έτσι μας συστήνεται ένα από τα τελευταία πονήματα του μέγα κι αξεπέραστου Τομ Ρόμπινς (συγγραφέα του Τρυποκάρυδου) στο οποίο μια έξυπνη, περίεργη, παράτολμη μαθήτρια του νηπιαγωγείου, η Γκρέισι ζει με την ταλαιπωρημένη μαμά της, τον αναίσθητο μπαμπά της, τον αντικομφορμιστή θείο της και έναν μαγικό δυναμικό εισβολέα από έναν κόσμο κρυμμένο μέσα στον κόσμο μας.

Ο Μικρός Νικόλας
του Ρενέ Γκοσινί 
Εκδόσεις Πατάκη 

Ένας από τους δύο δημιουργούς του Αστερίξ γράφει όπως θα έγραφε ένα παιδί –με πολύ χιούμορ– για τις περιπέτειες… ενός παιδιού. Ενός φυσιολογικού, για την ακρίβεια, παιδιού: λιχούδη, καβγατζή, αλλά πολύ ευγενικού, που του αρέσει το ποδόσφαιρο και οι πλάκες με τους φίλους του.

Το δίχτυ της Καρλότας
του E. B. White 
Εκδόσεις Πατάκη 

Η ιστορία της μικρής Φερν, που αγαπούσε ένα μικρό γουρουνάκι, τον Γουίλμπορ, της φίλης του της Σάρλοτ της αράχνης και του μικρού ποντικιού Τέμπλετον είναι μια υπέροχη ιστορία φιλίας και αγάπης που σε συγκινεί όσα χρόνια και αν έχουν περάσει από την πρώτη φορά που τη διάβασες –ή ακόμα και αν τη διαβάζεις για πρώτη φορά.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v