ΤΕΧΝΕΣΒΙΒΛΙΟ

Ημερολόγιον αιχμαλωσίας: Τα άγνωστα μετά-Δεκέμβριανά

Το προσωπικό ημερολόγιο ενός αιχμαλώτου των Βρετανών μαχητή του ΕΛΑΣ στην Ελ Ντάμπα της Αιγύπτου.

Ημερολόγιον αιχμαλωσίας: Τα άγνωστα μετά-Δεκέμβριανά

Μια από τις λιγότερο γνωστές πτυχές των Δεκεμβριανών, αυτή της ομηρίας των μαχητών του ΕΛΑΣ στην Ελ Ντάμπα της Αιγύπτου φωτίζει το Πραξιτέλης Ζαχαριάδης, Ελ Ντάμπα 1945 - Ημερολόγιον Αιχμαλωσίας που εξέδωσαν σε συνέκδοση οι εκδόσεις Βιβλιόραμα και τα ΑΣΚΙ και κυκλοφόρησε λίγο πριν τις γιορτές, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 ετών από τα γεγονότα.

Η συλλογική αυτή μνήμη, πτυχές της οποίας φέρνει κοντά μας η νέα έκδοση της σειράς Μαρτυρίες, αφορά 8.000 αριστερούς που μεταφέρθηκαν από τους Βρετανούς σε στρατόπεδα γερμανών αιχμαλώτων, έχοντας συλληφθεί στην πρωτεύουσα και τον Πειραιά τον Δεκέμβριο του 1944 μετά τη Μάχη της Αθήνας.

Στάλθηκαν από τους Βρετανούς με καράβια στην Αίγυπτο, ως όμηροι στη σύγκρουση με τον ΕΛΑΣ και στη συνέχεια ως πρόσθετο αλλά «σημαντικό διαπραγματευτικό απόθεμα» στις πολιτικές διεργασίες που οδήγησαν στη Συμφωνία της Βάρκιζας.

Ο Πραξιτέλης Ζαχαριάδης, «ένας από τους πολλούς της Ελ Ντάμπα», όπως σημειώνεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, γράφει το προσωπικό του ημερολόγιο σε χαρτί υγείας και αποτελεί το μόνο πλήρες ημερολόγιο κρατουμένου από το στρατόπεδο και ταυτόχρονα ένα από τα πολύ λίγα γραπτά που βγήκαν από τα στρατόπεδα εκείνα χωρίς την ανάμιξη των βρετανικών αρχών.

«Το δεύτερο στοιχείο που του προσδίδει ιδιαιτερότητα αφορά τη σημασία του ως πηγή για την ιστορία. Γραμμένο σε ύφος προσωπικό το ημερολόγιο αποτυπώνει τις στρατοπεδικές πραγματικότητες, όπως τις συνέλαβε και τις βίωσε ο συντάκτης του, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει την ψυχολογία που δημιουργεί ο εγκλεισμό και τις ατομικές στρατηγικές επιβίωσης και καθημερινής διαχείρισής του», επισημαίνει στην εισαγωγή η ιστορικός Ιωάννα Παπαθανασίου που επιμελήθηκε την έκδοση για λογαριασμό των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας.


Το υλικό ήρθε στην κατοχή των ΑΣΚΙ μέσω της κόρης του Πραξιτέλη Ζαχαριάδη, Ξανθής, με την οποία πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις ώστε να πλαισιωθούν οι πληροφορίες του ημερολογίου με στοιχεία για την εκτός στρατοπέδου ζωή του Πραξιτέλη Ζαχαριάδη και να είναι σαφέστερες οι συνδέσεις.


«25.1.45. Ώρα 10 περίπου πρωινή. Χτες τη νύχτα παρ’ όλη την προσπάθειά που κατέβαλε να κοιμηθώ στάθηκε αδύνατον. Ευτυχώς που μου είχαν μίνη τρία τσιγάρα και από μισό- μισό πέρασα τη νύχτα, Μόνο τα ξημερώματα με πήρε λίγο ο ύπνος.. σηκώθηκα πολύ πρωί, πλύθηκα και περίμενα να γίνη το τσάι να φάω, όπου σε λίγη ώρα στα άλλα στρατόπεδα άρχισαν να φωνάζουν και να διαμαρτύρονται. Σε κάποιο στρατόπεδο είχαν στήσει μαύρη σημαία. Τι συνέβαινε δεν ξέραμε, πάντως κάτι το έκτακτο και λυπηρόν. Όπου σε λίγο μάθαμε με το χωνί από το διπλανό στρατόπεδο ότι στο υπ. Αρ. 7 στρατόπεδο σκότωσαν έναν συγκρατούμενο, ένας αράπης σκοπός».

Δ. Γλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

Αγορά on line του Ημερολόγιον Αιχμαλωσίας Το site των ΑΣΚΙ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2