Δέκα μικρά χρόνια: Αναμνήσεις από την Αθήνα του 1890

Πτυχές της αθηναϊκής ζωής στα τέλη του προ-προηγούμενου αιώνα ζωντανεύει το "10 μικρά χρόνια" που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις της Εστίας.   
Δέκα μικρά χρόνια: Αναμνήσεις από την Αθήνα του 1890
Ένα προσωπικό ημερολόγιο παιδικών αναμνήσεων ενός επιφανούς αθηναίου κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις της Εστίας. Πρόκειται για το Δέκα μικρά χρόνια- αναμνήσεις από την Αθήνα λιγο πριν ανατείλει ο 20ος αιώνας.    

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, η Αθήνα του Σταύρου Βλάχου είναι ένα αξεχώριστο σύνολο φυσικών εικόνων, οικογενειακών περιστάσεων και ιστορικής παρουσίας.

Οι πρώιμες μνήμες επιμένουν στα πρόσωπα και τα περιστατικά μιας ευτυχισμένης οικογενειακής ζωής σε έναν ευρύ κοινωνικό περίγυρο– από τον Γεώργιο Σουρή ως τον άσημο ακόμα τότε Ελευθέριο Βενιζέλο, και ύστερα ταξιδεύουν πέρα από πατρικό σπίτι της οδού Σωκράτους: από τα εμπορικά καταστήματα ως το «Βιβλιοπωλείον της Εστίας», από τη Ακρόπολη ως το Καλλιμάρμαρο των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων και από τους αγρούς των Πατησίων ως την πειραϊκή εξοχή.

Η Αθήνα του Σταύρου Βλάχου είναι μια αγαπημένη πόλη, μιας χαρισάμενης παιδικής ηλικίας. Μια πόλη που επέτρεπε την ονειροπόληση. Το διαπίστωσε και ο ίδιος, όταν, εφτάχρονο παιδί, ταξίδεψε για να συναντήσει τον Άγγελο Βλάχο, πρεσβευτή στο Βερολίνο: «Ο ουρανός, πατέρα, δεν φυτρώνει άστρα εδώ», παρατήρησε.

Ο Σταύρος Αγγ. Βλάχος (1883-1968) υπήρξε γόνος παλιάς αθηναϊκής οικογένειας που συνεισέφερε πολλά, τόσο στον αγώνα της ανεξαρτησίας όσο και στην περιπέτεια της δημιουργίας του ελληνικού κράτους.

Ήταν γιος του πρεσβευτή, βουλευτή, υπουργού, λογοτέχνη και κριτικού Άγγελου Βλάχου, αδελφός του Γεωργίου Βλάχου, ιδρυτή και εκδότη της εφημερίδας Καθημερινή και πατέρας του ακαδημαϊκού Άγγελου Βλάχου, που ακολούθησε τα επαγγελματικά και συγγραφικά βήματα του παππού του.

Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Αίγυπτο, ως δικαστής και εφέτης στα Μικτά Δικαστήρια.

Υπογράφοντας ως «Ο Αθηναίος», είχε συνεργαστεί με πολλά ελκυστικά χρονογραφήματα στην Καθημερινή όπου, το 1984, δημοσιεύτηκαν σε συνέχειες τα Δέκα μικρά χρόνια.
Δέκα μικρά χρόνια (1887-1897)
Σταύρος Αγγέλου Βλάχος
Εισαγωγή-επίμετρο: Αννίτα Π. Παναρέτου
Εικονογράφηση: Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου
Βιβλιοπωλείον της Εστίας
σελ. 160,
τιμή: 12 ευρώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v