Μεταίχμιο: Πλούσιο πρόγραμμα σεμιναρίων για… νέες πένες

Δημιουργική γραφή, μαθήματα σεναρίου, διόρθωση κειμένων και ανάλυση δημοσιογραφικού ύφους. Είναι λίγα μόνο από τα σεμινάρια που περιλαμβάνονται στο πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πολυχώρου Μεταίχμιο. Ακονίστε τα μολύβια σας.
Μεταίχμιο: Πλούσιο πρόγραμμα σεμιναρίων για… νέες πένες
O Πολυχώρος Μεταίχμιο, συνεχίζοντας τη δραστηριότητά του και υποστηρίζοντας τη διά βίου μάθηση, έχει προγραμματίσει για το πρώτο εξάμηνο του 2011 πλούσιο πρόγραμμα σεμιναρίων για ποικίλα ενδιαφέροντα στα οποία διδάσκουν καταρτισμένοι επαγγελματίες.

Πέρα από τα επιτυχημένα σεμινάρια Κατάρτισης Επιμελητών - Διορθωτών Κειμένων και Επιμέλειας Λογοτεχνικών Κειμένων που διοργανώνονται για πέμπτη συνεχή χρονιά, καθώς και τα πολύ δημοφιλή σεμινάρια Ανάλυσης και Συγγραφής Δημοσιογραφικών Κειμένων και Συγγραφής Σεναρίου που διοργανώνονται για τρίτη συνεχή χρονιά, στο πρόγραμμά μας επαναλαμβάνονται και φέτος τα μαθήματα δημιουργικής γραφής για παιδιά με υπεύθυνη τη βραβευμένη συγγραφέα και εκπαιδευτικό Έλενα Μαρούτσου, καθώς και το σεμινάριο Από το μελάνι στο σανίδι και από το χαρτί ως το παιχνίδι: Δημιουργώντας κείμενα και δρώμενα για παιδιά και νέους, που διδάσκει η Ελένη Σβορώνου.

Σεβόμενοι τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες της εποχής, και φέτος οι υπεύθυνοι των σεμιναρίων δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία αύξηση στα δίδακτρα.
Στο διάλειμμα των σεμιναρίων θα προσφέρεται καφές ή τσάι σε όλους τους συμμετέχοντες. Με την ολοκλήρωση κάθε σεμιναρίου θα παρέχεται σχετική βεβαίωση παρακολούθησης εφόσον οι συμμετέχοντες έχουν παρακολουθήσει το σύνολο των διδακτικών ωρών.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ
Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα πολλών κατοίκων της επαρχίας, οι υπεύθυνοι του Πολυχώρου εκμεταλλεύτηκαν τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και προσφέρουν φέτος την ευκαιρία σε όσους ενδιαφέρονται και κατοικούν εκτός Αττικής να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια εξ αποστάσεως (δείτε την ειδική ένδειξη στις λεπτομέρειες κάθε σεμιναρίου).

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν τον εξής βασικό εξοπλισμό:
Η/Υ ή laptop, σύνδεση ADSL, Webcam (προαιρετικά), μικρόφωνο (προαιρετικά).
Σας ενημερώνουμε επίσης ότι στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ λειτουργεί πλέον ασύρματο Internet (WiFi).


Κατάρτιση Επιμελητών - Διορθωτών Κειμένων
(διάρκεια: 90 διδακτικές ώρες)

• Επιστημονική υπεύθυνη - Διδασκαλία: Άννα Ιορδανίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
• Αντικείμενο: Ανάλυση βασικών ζητημάτων θεωρίας και πρακτικές εφαρμογές διόρθωσης κειμένων στο πλαίσιο ειδικών εργαστηρίων
• Μέρες και ώρες μαθημάτων: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17:00-19:30
• Δυνατότητα παρακολούθησης εξ αποστάσεως
• Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα λάβουν δωρεάν ένα λεξικό της επιλογής τους για την ορθή χρήση της νεοελληνικής γλώσσας (1. Ψάχνω την κατάλληλη λέξη, 2. Βρίσκω τον τύπο που θέλω, του Παναγιώτη Εμμανουηλίδη).

Αναλυτικά: Το σεμινάριο περιλαμβάνει:
α) 30 ώρες μαθημάτων που αναφέρονται στα βασικά κεφάλαια της νεοελληνικής γραμματικής και σχετίζονται άμεσα με το έργο της επιμέλειας και διόρθωσης (ορθογραφία, πεζά-κεφαλαία, μεταγραφή ξένων κύριων ονομάτων, χρήση των σημείων στίξης, πολυτυπία του ονοματικού και ρηματικού συστήματος, λόγιοι σχηματισμοί, συντακτικές αποκλίσεις, περιπτώσεις εννοιολογικής σύγχυσης κτλ.). Αναλύονται και σχολιάζονται οι ρυθμίσεις της σχολικής γραμματικής, με παράλληλες αναφορές σε γλωσσολογικές μελέτες και λεξικογραφικές περιγραφές.
β) 60 ώρες εργαστηρίων, όπου γίνεται παρουσίαση διορθωτικών πρακτικών (σε κείμενα έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής) και τρόπων αξιοποίησης των πηγών του διαδικτύου, καθώς και συλλογική διόρθωση γλωσσικών ασκήσεων (ορθογραφία, μονοτονικό, συλλαβισμός, στίξη, κλίση ονομάτων και ρημάτων κτλ.) και διόρθωση δοκιμίων από διάφορα είδη κειμένων (λογοτεχνία, σχολικά βοηθήματα, δημοσιογραφικά άρθρα, επιστημονικά δοκίμια κτλ.).
Στους συμμετέχοντες δίνεται η δυνατότητα να παραδώσουν στο τέλος του σεμιναρίου άσκηση διόρθωσης κειμένου, ώστε να αξιολογηθεί η επίδοσή τους από την υπεύθυνη καθηγήτρια.

ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011
Τιμή: 1.300 ευρώ (1170 ευρώ με την έκπτωση εφόσον εγγραφείτε ως μέλη).
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος


Επιμέλεια - Διόρθωση Λογοτεχνικών Κειμένων
(διάρκεια: 30 διδακτικές ώρες)

• Επιστημονική υπεύθυνη - Διδασκαλία: Άννα Ιορδανίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
• Αντικείμενο: Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να ασκηθούν στην επιμέλεια λογοτεχνικών κειμένων συζητώντας με γνωστούς λογοτέχνες και με μεταφραστές ξένης λογοτεχνίας για τους τρόπους με τους οποίους τα ζητήματα γλωσσικής επιμέλειας αντιμετωπίστηκαν στα βιβλία τους.
• Μέρα και ώρες μαθημάτων: Τετάρτη 17:00-19:30
• Δυνατότητα παρακολούθησης εξ αποστάσεως
• Οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου θα λάβουν δωρεάν ένα λεξικό της επιλογής τους για την ορθή χρήση της νεοελληνικής γλώσσας (1. Ψάχνω την κατάλληλη λέξη, 2. Βρίσκω τον τύπο που θέλω, του Παναγιώτη Εμμανουηλίδη).

Αναλυτικά: Το σεμινάριο περιλαμβάνει παρουσίαση σημαντικών κειμένων της σύγχρονης ελληνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας και συζήτηση με τους συγγραφείς ή τους μεταφραστές τους, ώστε να αναδειχθούν οι διάφορες οπτικές γωνίες αντιμετώπισης των γλωσσικών θεμάτων (από την πλευρά του συγγραφέα, του μεταφραστή, του εκδοτικού οίκου, του επιμελητή/διορθωτή). Ενδεικτικά παραδείγματα βιβλίων που αποτέλεσαν στους προηγούμενους κύκλους αντικείμενο συζήτησης: το Πανδαιμόνιο του Κ. Ακρίβου, το Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή του Β. Γκουρογιάννη, το Ιμαρέτ του Γ. Καλπούζου, ο Ανίσχυρος άγγελος του Μ. Κοντολέων, η KουκΛίνα και ο Φι-Γάμα-Πι της Β. Μάστορη, η Αγάπη της Τ. Μόρισον (μετάφραση Κ. Σχινά), ο Άκης και οι άλλοι του Κ. Ντελόπουλου. Οι συμμετέχοντες επεξεργάζονται επιλεγμένες σελίδες των βιβλίων και καταγράφουν ζητήματα ορθογραφίας, στίξης, λεξιλογίου και σύνταξης, καθώς και ζητήματα που αφορούν την ιδιαιτερότητα του ύφους του συγγραφέα.

ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011
Τιμή: 440 ευρώ (400 ευρώ με την έκπτωση εφόσον εγγραφείτε ως μέλη).
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος

Ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο και των δύο σεμιναρίων: Πέμπτη, 10/3/2011 στις 6:00 το απόγευμα

Ανάλυση και συγγραφή δημοσιογραφικών κειμένων
(διάρκεια: 30 ώρες διδακτικές ώρες)

• Υπεύθυνος σεμιναρίου - Διδασκαλία: Σπύρος Α. Μοσχονάς, Επίκουρος Καθηγητής Γλωσσολογίας (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ)
• Μέρα και ώρες μαθημάτων: Δευτέρα 16:30-19:00
• Αντικείμενο: Σκοπός του σεμιναρίου είναι η άσκηση στην κριτική ανάγνωση και στη συγγραφή δημοσιογραφικών κειμένων, για τον έντυπο και για τον ηλεκτρονικό Τύπο. Οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες θα κληθούν να γράψουν δικά τους κείμενα και να συνεργαστούν στη σύνταξη μεγαλύτερων κειμένων (ρεπορτάζ ή αφιερωμάτων). Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην επιφυλλίδα, την κριτική (βιβλίου, κινηματογράφου, θεάτρου, μουσικής) και το σχόλιο. Στο σεμινάριο παρουσιάζεται η τυπολογία των κειμενικών ειδών και οι κυριότερες συμβάσεις που επικρατούν σε διαφορετικά είδη λόγου και Μέσα. Με επιδίωξη την υφολογική ποικιλία, εξηγούνται οι συμβάσεις της γραφής, αλλά και οι αποκλίσεις που παρατηρούνται σε νεότερες μορφές του δημοσιογραφικού λόγου. Επίσης, μαθαίνουμε να παρακολουθούμε κειμενικές ακολουθίες (ανάλογα με την επικαιρότητα, το θέμα κ.λπ.) και να παρεμβαίνουμε σ’ αυτές.
• Δυνατότητα παρακολούθησης εξ αποστάσεως
• Οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου θα λάβουν δωρεάν το βιβλίο του Ρίσαρντ Καπισίνσκι Αυτοπροσωπογραφία ενός ρεπόρτερ.

ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011
Τιμή: 440 ευρώ (400 ευρώ με την έκπτωση εφόσον εγγραφείτε ως μέλη).
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος

Ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο του σεμιναρίου:
Πέμπτη, 10/3/2011 στις 7:00 το απόγευμα

Συγγραφή Σεναρίου
(διάρκεια: 24 διδακτικές ώρες)

Υπεύθυνος σεμιναρίου – Διδασκαλία: Νίκος Παναγιωτόπουλος, συγγραφέας
Αντικείμενο: Πώς περνάει κανείς από τη θεωρία στην πράξη με παρουσίαση τόσο των βασικών όσο και των ειδικών θεωρητικών αρχών της δραματικής αφήγησης – με σημείο εκκίνησης τον Αριστοτέλη και κατάληξη τις προσεγγίσεις των σύγχρονων γκουρού της σεναριογραφίας, όπως ο Robert McKee. Ανάλυση των σεναρίων γνωστών και καλών ταινιών, με στόχο οι συμμετέχοντες να μάθουν, αν μη τι άλλο, να «βλέπουν» τις ταινίες με ένα πιο απαιτητικό, σχεδόν επαγγελματικό, μάτι.
• Μέρα και ώρες μαθημάτων: Τρίτη 19:00-22:00
• Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα λάβουν δωρεάν το βιβλίο Ο Γούντι Άλεν για τον Γούντι Άλεν σε επιμέλεια Στιγκ Μπιέργκμαν.

ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011
Τιμή: 340 ευρώ (315 ευρώ με την έκπτωση εφόσον εγγραφείτε ως μέλη).
Ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο του σεμιναρίου:
Τρίτη, 15/3/2011 στις 7:00 το απόγευμα

Από το μελάνι στο σανίδι και από το χαρτί ως το παιχνίδι:
Δημιουργώντας κείμενα και δρώμενα για παιδιά και νέους
(διάρκεια: 30 διδακτικές ώρες)

Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Ελένη Σβορώνου, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων, Υπεύθυνη Προγράμματος Κατάρτισης και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο WWF Eλλάς
Αντικείμενο: Οι συμμετέχοντες θα ασκηθούν στη γραφή για παιδιά και νέους (παιδική και νεανική λογοτεχνία) τόσο για προσωπική απόλαυση όσο και για την επικοινωνία με τα παιδιά και τους νέους (στην τάξη, στο σπίτι, σε εκπαιδευτικά προγράμματα). Από τη γραφή το πέρασμα στην αφήγηση και στο παιχνίδι είναι εύκολο και πολλαπλώς χρήσιμο. Η επιστροφή στο κείμενο, μετά την εμπειρία της προφορικής αφήγησης και του παιχνιδιού, θα γεννήσει τη διάθεση για αλλαγές, βελτιώσεις, παραλλαγές της πρώτης γραφής, έτσι ώστε ο περίπατος στα κείμενα, τις αφηγήσεις και τα παιχνίδια να μοιάζει με μια περιήγηση σε μυστικό κήπο με εκπλήξεις και αναπάντεχες συναντήσεις.
• Μέρα και ώρες μαθημάτων: Δευτέρα 19:00-21:30
• Δυνατότητα παρακολούθησης εξ αποστάσεως
• Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν το βιβλίο 1001 δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο.

ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011
Τιμή: 400 ευρώ (360 ευρώ με την έκπτωση εφόσον εγγραφείτε ως μέλη).
Ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο του σεμιναρίου:
Τρίτη, 15/3/2011 στις 6:00 το απόγευμα

Μαθήματα δημιουργικής γραφής για παιδιά 8 έως 12 ετών
(διάρκεια: 20 διδακτικές ώρες)

Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Έλενα Μαρούτσου, βραβευμένη συγγραφέας λογοτεχνίας (Βραβείο Μυθιστορήματος 2008 από το περιοδικό ΔΕΚΑΤΑ) και εκπαιδευτικός
Αντικείμενο: Μέσα από πολλά παιχνίδια (με λέξεις, εικόνες, φωτογραφίες, αντικείμενα, μουσική, τραγούδια κ.ά.) και δημιουργικές ασκήσεις τα παιδιά θα μάθουν να γράφουν τις δικές τους ιστορίες. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων τα παιδιά θα εμπνευστούν, θα εξασκήσουν την προφορική και γραπτή τους έκφραση και θα μετατρέψουν τη σκέψη τους σε δημιουργικό γραπτό λόγο.
• Μέρα και ώρες μαθημάτων: Σάββατο 10:00-12:00
• Σε όλα τα παιδιά θα δοθεί δωρεάν με την εγγραφή ένα παιδικό βιβλίο

ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011
Τιμή: 250 ευρώ (225 ευρώ με την έκπτωση εφόσον εγγραφείτε ως μέλη).

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές: τηλ.: 211 3003580
Αποστολή βιογραφικών στο fax: 211 3003581,
στο e-mail: [email protected]
ή ταχυδρομικά στη διεύθυνση:
Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Τ.Θ. 21001, Τ.Κ. 114 10,
σημειώνοντας το σεμινάριο που σας ενδιαφέρει.

Ειδικά για τα μέλη της Λέσχης «Φίλοι του ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ»
ισχύει προτεραιότητα στην κράτηση θέσεων και έκπτωση 10%.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v