«Και στη Ρώμη υπάρχει καλοκαίρι»: Έρωτας με φόντο την αιώνια πόλη

Στο συγγραφικό ντεμπούτο της, η Αφροδίτη Μέρμηγκα-Βλαχάκη μας ταξιδεύει με αμεσότητα από την μεσοαστική Ελλάδα στην αιώνια πόλη, όπου ανάμεσα στα αναγεννησιακά έργα τέχνης ζωντανεύει ένας μεγάλος έρωτας.
του Νίκου Δανιήλ

Το βιβλίο «Και στη Ρώμη υπάρχει καλοκαίρι» αποτελεί το πρώτο μυθιστόρημα της Μέρμηγκα-Βλαχάκη, το οποίο όμως από την αρχή διαπνέεται από μια γνήσια αγάπη για το όμορφο και μεταδίδει αυτό το συνάισθημα στον αναγνώστη έτσι ώστε να παρακολουθήσει την πλοκή του με ενδιαφέρον αλλά και με εγρήγορση συναισθημάτων.

Πρόκειται για την ιστορία μιας γυναίκας που μέσα σε ένα καλοκαίρι λάτρεψε την Ιταλία σαν έργο τέχνης μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου που τη μύησε στη ομορφιά της , αλλά και στον έρωτα. Ο απόλυτος έρωτας του καλοκαιριού και η επίσκεψη και ανάλυση διαφόρων έργων τέχνης θα μείνει ανεξίτηλος στο αίμα της πρωταγωνίστριας.

Όμως, θα ακολουθήσει το μεσοαστικό όραμα. Θα εγκαταλέψει την Ιταλία, θα έλθει στην Ελλάδα και θα προσχωρήσει σε συγκεριμένες κοινωνικές συμπεριφορές. Θα παντρευτεί, θα κάνει παιδιά, θα έχει μια επιτυχημένη καριέρα όπως αντίστοιχα και ο σύζυγος της. Έχουν περάσει ήδη πολλά χρόνια από το καλοκαίρι εκείνο στη Ρώμη. Και τότε θα ξυπνήσουν μέσα της τα πραγματικά της θέλω.

Αυτή η γυναίκα βρίσκεται σήμερα μπροστά στην επιτακτική ανάγκη να επαναπροσδιορίσει τη ζωή της, να σπάσει τους δεσμούς της και τις συμβάσεις που την περιορίζουν για να έλθει τελικά σε συνάντηση με τον παραμελημένο εαυτό της, όπως άλλωστε θα έπρεπε να επιδιώξει ο οποιοσδήποτε. Η πρωταγωνίστρια θα κάνει έστω και αργά την επανάσταση της και θα δώσει τη λύση σε ένα παραμύθι που βάστηξε τόσα χρόνια, καταφεύγοντας και πάλι στην Ιταλία και συναντώντας τον αγαπημένο της ανάμεσα σε έργα τέχνης, όπως τότε.

Όλο αυτό μπορεί να θεωρηθεί μια προσέγγιση ψυχολογικού περιεχομένου, όπως επίσης κι ένα ουτοπικό παραμύθι, όπου όλα βρίσκουν το αίσιο τελος τους, όπως το επιθυμεί η πρωταγωνίστρια μέσα σε ένα φόντο ποιότητας όσον αφορά τα έργα τέχνης και ένα δέσιμο με έναν έρωτα με την πρώτη ματιά.

Όλα αυτά τα κατορθώνει η συγγραφέας μεθοδικά και αθόρυβα, με μικρές, ελλειπτικές και ευθύβολες φράσεις ώσπου να μας αιχμαλωτίσει σε ένα λογοτεχνικό σύμπαν γεμάτο νοσταλγία, λαχτάρα και αυθορμητισμό. Ταυτόχρονα οι τάσεις εξιδανίκευσης προσώπων, καταστάσεων , αξιών και συναισθημάτων θα αποτελέσουν ενδεχομένως το έναυσμα για άρτια μυθιστορήματα στο μέλλον.

*Και στη Ρώμη υπάρχει καλοκαίρι, της Αφροδίτης Μέρμηγκα-Βλαχάκη, Εκδόσεις CaptainBook.gr, σελ. 94, τιμή: 10,80 ευρώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v