Ανελέητη σάτιρα στο νέο βιβλίο του Τζίμη Πανούση

Καυστικός και απολαυστικός, όπως μας έχει συνηθίσει, ο Τζίμης Πανούσης παρουσίασε το τελευταίο του βιβλίο «Ο Στάλιν σκέφτεται για σένα στο Κρεμλίνο» και σχολίασε με το ιδιαίτερο χιούμορ του τους πάντες και τα πάντα.
Η πρόσφατη κυκλοφορία του νέου του βιβλίου και η παρουσίασή του στο βιβλιοπωλείο Ιανός στάθηκε αφορμή για να απολαύσουμε για άλλη μια φορά τον Τζίμη Πανούση επί το έργον. Ευδιάθετος και με άποψη για όλες τις πτυχές της σύγχρονης πραγματικότητάς, με τον μοναδικό τρόπο που έχει να την σατιρίζει, ο «Τζιμάκος» «εκτόξευσε» ανέκδοτα, μίλησε για τις κυβερνήσεις, για την κρίση, για την μεταμεσονύχτια τηλεόραση και, φυσικά, για το βιβλίο του «Ο Στάλιν σκέφτεται για σένα στο Κρεμλίνο».

Πρόκειται για το έβδομο εκδοτικό του εγχείρημα, βασισμένο στα «Ραδιοφονικά Ημερολόγια» του και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera. Όπως είπε ο ίδιος «το βιβλίο περιγράφει το βρώμικο 2009, την τελευταία χρονιά της κυβέρνησης Καραμανλή». Ο τίτλος προφανώς θέλει να δείξει πως άλλοι αποφασίζουν για εμάς. «Το επόμενο θα έχει τίτλο “Ο Γιώργος σκέφτεται για σένα στο Μαξίμου”, και έρχονται και χειρότερα», συμπλήρωσε με χιούμορ ο Τζίμης.

Για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται, πάρτε μια γεύση από ενδεικτικό απόσπασμα του βιβλίου:

«Έχω τον Κρόνο μου στον Οφιούχο. Πρέπει να βρω χρόνο να βγω για νυχτερινό κυνήγι κωλοφωτιάς, να μάσω καμιά δεκαριά πυγολαμπίδες, να τις βραχυκυκλώσω με κεντρί ομοφυλόφιλου κηφήνα, να πάρω τηλέφωνο τη φίλη μου την ιερόδουλη από τα Γιάννενα να μου στείλει βατραχοπόδαρα, να βρω κόκορα από μετανάστη στο ιστορικό κέντρο, να τον ξεδιαλέξω, να 'χει την απόγνωση συσσωρευμένη στο λειρί του... Θέλω ένα κομποσκοίνι δουλεμένο από αγιορείτη θεομπαίχτη καλόγερο (αυτό είναι πανεύκολο: έχω πολλές γνωριμίες στο χώρο τού αοράτου, γιατί ασχολούμαι παιδιόθεν με το real estate), και όλα αυτά να τα τυλίξω σε μονοκίνι δωδεκάχρονης παρθένας, τριμμένο από νεροτσουλήθρες, να το κάμω κομπόδεμα και να το βάλω στο φούρνο με τα μικροκύματα! Τρία λεπτά θα μου πάρει, αυστηρά μετρημένα, κι εγώ θα πρέπει να ψέλνω εβραϊκές κατάρες στα Γερμανικά! Το θαυματουργό ματζούνι το αλείφεις στους κροτάφους μαζί με δυο κρόκους από χρυσά αβγά και βγαίνεις στην ταράτσα, δώδεκα και μισή το βράδυ, για μαγνητική φεγγαροθεραπεία στο χάσιμο του φεγγαριού».

Παράλληλα, στην παρουσίαση του βιβλίου δεν δίστασε να μιλήσει για την σάτιρα στην τηλεόραση, για τους τηλεπωλητές φασιστικών βιβλίων και να διακωμωδήσει την οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυρίων. «Περάσαμε από την Ψωροκώσταινα στην Φορογιώργαινα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε πως «η μόνη διάκριση που υπάρχει στην κοινωνία είναι οι πλούσιοι και οι φτωχοί, οι αιώνιοι αντίπαλοι». Απολαύστε τον στο video που ακολουθεί.

[Δείτε το video-ρεπορτάζ από την εκπομπή του Ant1 «10 με 1 μαζί»]

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v