Η εκδίκηση της μεγάλης πυραμίδας: Μυστήριο στην Αρχαία Αίγυπτο

Αντλώντας έμπνευση από την αιγυπτιακή μυθολογία, η Katherine Roberts πλέκει μια υποδειγματική ιστορία μυστηρίου, στο πρώτο από τα επτά βιβλία της σειράς "Τα Επτά Μυθικά Μυστήρια", που διαβάζεται απνευστί.
Η Katherine Roberts έχει ήδη τιμηθεί με το Branford Boase Award το 2000 για το μυθιστόρημα της "Song Quest". Το μυθιστόρημα «Η Εκδίκηση της Μεγάλης Πυραμίδας», εντάσσεται σε μια σειρά βιβλίων της με τον γενικό τίτλο «Τα Επτά Μυθικά Μυστήρια» που ασχολούνται με τους αρχαίους μύθους και λαμβάνουν από αυτούς αφορμή για να ξεδιπλώσουν την δράση τους και να φέρουν πιο κοντά χαρακτηριστικά στοιχεία διαφόρων παραδόσεων.

Η δράση του μυθιστορήματος τοποθετείται στην αρχαία Αίγυπτο των χρόνων 2555-2532 π.Χ. Είναι η Αίγυπτος των Μυστηρίων, του Ιερατείου που φυλά τα επτασφράγιστα μυστικά της Ζωής και του Θανάτου και των τελετουργιών της μύησης σχετικά με όλα αυτά. Είναι η Αίγυπτος όπου η λεγόμενη "μυθολογική συνείδηση" δεν έχει αποχωρήσει από τη βαθύτερη ουσία των ανθρώπων. Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας συνυπάρχουν με καταστάσεις ή οντότητες οι οποίες τους συνοδεύουν και παρεμβαίνουν ή τους καθοθηγούν κατά την πλοκή του μυθιστορήματος. Πρόκειται για έφηβους, οι οποίοι μέσα από μια ιστορία που θα εξελιχθεί με συνομωσιολογικό χαρακτήρα, θα αντιληφθούν την σοβαρότητα αλλά και την ιερότητα συγκεριμένων συμπεριφορών και καταστάσεων, συνοδευόμενοι από τις οντότητες που αναφέρθηκαν.

Η εμμονή στην αναφορά του ΚΑ που συνοδεύει τον πρωταγωνιστή της συγκεριμένης ιστορίας παρέχει το απαραίτητο ερέθισμα πάνω στη βαθύτερη ουσία και στην ψυχή του κάθε ανθρώπου. Η παράθεση προτάσεων από την «Αιγυπτιακή Βίβλο των Νεκρών», αποδεικνύει ότι δεν είναι απλώς ένα ιστορικό μυθιστόρημα, αλλά παραπέμπει τον αναγνώστη να ερευνήσει πάνω στη μυστηριακή αυτή εικόνα της αρχαίας Αιγύπτου.

Η αφήγηση της συγγραφέως αποτελεί υπόδειγμα λόγου που οδηγεί την κλιμακούμενη δράση, χωρίς ποτέ να πλατυάζει, γεγονός που συναντούμε σε διάφορα μυθιστορήματα που θέλουν να αποκαλούνται ιστορικά ή φαντασιακού περιεχομένου.

Όπως αναφέρθηκε, το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο που εκδίδεται από την σειρά με τίτλο «Τα Επτά Μυθικά Μυστήρια» από τις εκδόσεις Χατζηλάκος. Θα ακολουθήσει το «Στις Πύλες της Βαβυλώνας», όπου ο Πέρσης βασιλιάς Κύρος σχεδιάζει να καταλάβει την πόλη της Βαβυλώνας. Οι κρεμαστοί κήποι της ξακουστής πόλης κρατούν το μυστικό της άμυνας της, όμως μόνο ένα πρόσωπο μπορεί να πλησιάσει τη μαγεία τους. Δράκοι και μυστηριακές λέσχες θα φέρουν κινδύνους και τυχερά γυρίσματα. Το μαγικό χάρισμα της Τία θα σώσει ή θα καταστρέψει την πόλη;

Στο τρίτο βιβλίο της σειράς, η ρχαία φυλή των αμαζόνων περιστοιχισμένη από πολέμους θα χτίσει ένα άδυτο για τις γυναίκες. Όμως αυτός ο ιερός τόπος θα χρειασθεί κάτι περισσότερο από πέτρα και οπλισμό για να διατηρηθεί ασφαλής. Στο τέταρτο βιβλίο, ο Ηρόστρατος προσβεβλημένος από τη δημοτικότητα του Ναού της Αρτέμιδας στη γειτονική Έφεσο, χτίζει Μαυσωλείο για να δελεάσει τους ικέτες προς την Αλικαρνασσό. Αποφασίζει δε να χρησιμοποιήσει τις μαγικές δυνάμεις των αμαζόνων.

Στο πέμπτο βιβλίο, ο Μέγας Αλέξανδρος γίνεται στόχος σε μια προσπάθεια δολιοφθοράς των Περσών στους Ολυμπιακούς αγώνες. Όμως αυτή η προσβολή στον συγκεκριμένο βασιλιά αποδεικνύεται ένα λάθος που κοστίζει. Στο έκτο βιβλίο, η γιγαντιαία μορφή του κολοσσού της Ρόδου φύλαγε την είσοδο του λιμανιού. Έπειτα μια προφητεία προμηνύει καταστροφή και όλεθρο.

Τέλος στο έβδομο και τελευταίο βιβλίο της σειράς, μια συνωμοσία για τη δολοφονία του αυτοκράτορα Ανδριανού και τον έλεγχο του λιμανιού της Αλεξάνδρειας ταρακουνά τα θεμέλια του αρχαίου κόσμου. Όμως ο μεγάλος φάρος κρύβει μια μυστική δύναμη, που ελάχιστοι έχουν δει.

Πιστεύουμε ότι αυτή η σειρά μυστηρίου θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των φίλων του είδους, κρίνοντας από την απήχηση του ήδη κυκλοφορούντος «Η Εκδίκηση της Μεγάλης Πυραμίδας».

(«Η εκδίκηση της μεγάλης πυραμίδα», της Katherine Roberts, εκδόσεις Χατζηλάκος, σελίδες 392, τιμή: 16,36 ευρώ).

Νίκος Δανιήλ- Ποιητής 
Nikosdaniil.blogspot.com

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v