Δώρα-βιβλία για κάθε… ενδεχόμενο

Για τους λάτρεις του Αρκά, για εκείνους που μένουν πάντα παιδιά, για τους ιστοριοδίφες, για τους ρομαντικούς, για τους fans του αστυνομικού μυθιστορήματος, για εκείνους που φιλοσοφούν τα πάντα και... για τον εαυτό σας. Έχουμε μια πρόταση για όλους.
Δώρα-βιβλία για κάθε… ενδεχόμενο
του Χρήστου Ζαρίφη

Τα δύο ωραία τριήμερα (Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά) που μας φύλαξε για το τέλος του χρόνου ο Θεός των Αργιών ασφαλώς και προσφέρονται για… έξω και για παρέα και για εκδρομές και για χιόνια και για άλλα αντίστοιχα τέτοια καλά. Προσφέρονται εξίσου, όμως, και για χαλάρωση και ηρεμία και (για κάποιους εξ ημών) αναγνώσεις χωρίς διακοπές. Αν έχετε τέτοιους «κάποιους» φίλους ή αν ανήκετε σ’ αυτούς, υπάρχουν μερικές ωραίες ιδέες για δώρα-βιβλία.

Για… χαλαρή αρχή, η πρόταση κλασική, αγαπημένη και… πολυδιαβασμένη. Μιλάμε για τη συγκεντρωτική έκδοση των οκτώ άλμπουμ της σειράς κόμικς του Αρκά «Η ζωή μετά». Χιούμορ ανελέητο, σοφιστικέ, σουρεάλ οποιασδήποτε κατηγορίας θέλετε τέλος πάντων, σε μια συλλογή που δείχνει ότι στον άλλο κόσμο έχει και… κέφια. Τουλάχιστον έτσι τον πλάθει ο (μάλλον) κορυφαίος Έλληνας γελοιογράφος και εξασφαλίζει με ένα ακόμη έργο του γέλιο και… ατάκες για να έχουμε να λέμε (Αρκάς, «Η ζωή μετά», εκδόσεις «Γράμματα» σελίδες 501, τιμή 44 ευρώ).

Εξίσου χαλαρή συνέχεια, με ένα ανάγνωσμα για μικρούς και μεγάλους και με έναν αγαπημένο ήρωα που αρνείται πεισματικά να μεγαλώσει παρότι έχει φτάσει τα 50. Ο μικρός Νικόλας επιστρέφει με δέκα ανέκδοτες ιστορίες για να γίνει φίλους με τους μικρούς αναγνώστες και για να θυμίσει εποχές αθωότητας στους μεγάλους (Ρενέ Γκοσινί, «Ο μικρός Νικόλας: Το κόκκινο μπαλόνι και άλλες ανέκδοτες ιστορίες με έγχρωμα σκίτσα», εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες, σελίδες 165, τιμή 22 ευρώ).

Η Ρέα Γαλανάκη επιστρέφει (ή μάλλον παραμένει) στην πατρική γη για να ξεδιπλώσει την ιστορία του νέου της βιβλίου «Φωτιές του Ιούδα, στάχτες του Οιδίποδα». Εν έτει 2000, μια νεαρή Ελληνοεβραία δασκάλα φτάνει σε ορεινό χωριό της Κρήτης και, με αφορμή, το πασχαλινό έθιμο για το κάψιμο του Ιούδα, εισέρχεται σ’ έναν άγνωστο κόσμο, όπως τον συνθέτουν ο νόμος και η παρανομία, οι έρωτες και οι τελετουργίες, οι φόνοι και οι αποσιωπήσεις. Και το σκηνικό αυτό γίνεται αφορμή να αναζητήσει η νεαρή δασκάλα τη δική της προσωπική ιστορία (Ρέα Γαλανάκη, «Φωτιές του Ιούδα, στάχτες του Οιδίποδα», εκδόσεις Καστανιώτης, σελίδες 280, τιμή 18,80 ευρώ).

Συγκαταλέγεται στους κορυφαίους λογοτέχνες της εποχής μας (και πιθανότατα όλων των εποχών). Ο Ορχάν Παμούκ αφηγείται τώρα μια διαφορετική ιστορία, αυτήν ενός (ανεκπλήρωτου, αν και τύποις εκπληρωμένου) έρωτα, που ξετυλίγεται μέσα από τις αναμνήσεις του Κεμάλ και τη συλλογή από πράγματα που ανήκαν στο αντικείμενο του πόθου του. Μια ακόμη προσωπική διαδρομή στο κυνήγι της ευτυχίας, από την πένα ενός ευαίσθητου και αληθινού δεξιοτέχνη συγγραφέα (Ορχάν Παμούκ, «Το μουσείο της αθωότητας», εκδόσεις Ωκεανίδα, σελίδες 808, τιμή 26 ευρώ).

Η εμφάνιση του Στιγκ Λάρσον στον κόσμο του αστυνομικού μυθιστορήματος αποτέλεσε την πιο ευχάριστη έκπληξη των τελευταίων χρόνων. Δυστυχώς, ο πρόωρος θάνατός του σταματά το έργο του στην τριλογία «Millennium», η οποία έτυχε θερμότατης αποδοχής από αναγνώστες και κριτικούς σε όλο τον κόσμο. Τώρα έχει την ευκαιρία να τη γνωρίσει, με τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς, και το ελληνικό κοινό (Στιγκ Λάρσον, «Το κορίτσι με το τατουάζ», εκδόσεις «Ψυχογιός», σελίδες 700, τιμή 22 ευρώ – «Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά», εκδόσεις «Ψυχογιός», σελίδες 660, τιμή 22 ευρώ).

Εκ των πλέον «πολύφερνων» συγγραφέων του καιρού μας, ο «φιλόσοφος-ψυχολόγος» Αλέν ντε Μποτόν καταπιάνεται (μετά τον έρωτα, το ταξίδι κ.ά.) με τις «χαρές και τα δεινά της εργασίας». Παρότι θα μπορούσε κανείς να διαφωνήσει σε πολλά σημεία και αρκετά μαζί του, η συγγραφική δεινότητα και η πρωτότυπη προσέγγιση στα θέματά του κάνει τα έργα του ντε Μποτόν «αξιοδιάβαστα», πολύ περισσότερο που δίνουν αφορμές για σκέψη και συζήτηση (Αλέν ντε Μποτόν, «Οι χαρές και τα δεινά της εργασίας», εκδόσεις Πατάκης, σελίδες 381, τιμή 16 ευρώ).

Στον στίβο της συνδυασμένης «λογοτεχνίας – ψυχολογίας» και στα χνάρια του Ίρβιν Γιάλομ, κινείται ο (επίσης ψυχολόγος) Χόρχε Μπουκάι, με τις Μικρές ιστορίες, με ήρωα τον Ντέμιαν, έναν ανήσυχο νεαρό φοιτητή που προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό του. Οι αναζητήσεις του τον κατευθύνουν στον «Χοντρό», έναν πολύ ιδιόρρυθμο ψυχαναλυτή που τον βοηθά να αντιμετωπίσει τη ζωή και να βρει απαντήσεις στα ερωτήματά του με έναν πρωτότυπο τρόπο (Χόρχε Μπουκάι, «Να σου πω μια ιστορία», εκδόσεις Opera, σελίδες 240, τιμή 15,60)

Για τους λάτρεις της ιστορίας, το όνομα του Άντονι Μπίβορ είναι «εγγύηση». Στο βιβλίο του «D-Day» που κυκλοφόρησε πρόσφατα και στα ελληνικά, εξιστορεί τη «μεγαλύτερη μέρα του πολέμου», την απόβαση στη Νορμανδία. Τα γνωστά χαρίσματα του συγγραφέα είναι και εδώ παρόντα: άφθονες πηγές, σαφής και «καθαρός» τρόπος αφήγησης, συνδυασμός πηγών και προσωπικών μαρτυριών, με τη συγγραφική δεξιοτεχνία μυθιστοριογράφου (Άντονι Μπίβορ, «D-Day, η απόβαση στη Νορμανδία», εκδόσεις Γκοβόστης, σελίδες 700, τιμή 37,80 ευρώ).

Τέλος, για πιο «ανήσυχους» αναγνώστες, ένα βιβλίο, που θα δώσει πολλή τροφή για σκέψη. Ο Πολ Κρούγκμαν, Νομπελίστας οικονομολόγος και εκ των κορυφαίων της εποχής μας, συγγράφει για την οικονομική κρίση που προέκυψε το 2008. Το ενδιαφέρον στο βιβλίο του δεν είναι τόσο η εξιστόρηση της παγκόσμιας κρίσης όσο η ανάλυση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον και επιτρέπει την εμφάνιση τέτοιων κρίσεων. Κι αυτό με τρόπο απλό και κατανοητό ακόμα και από αναγνώστες χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις επί των οικονομικών (Πολ Κρούγκμαν, «Η κρίση του 2008 – Και η επιστροφή των οικονομικών της ύφεσης», εκδόσεις Καστανιώτης, σελίδες 240, τιμή 20 ευρώ).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v