Captain Book: Βιβλιοφάγοι της Ελλάδας (επαν)ενωθείτε!

Φιλοδοξώντας να αποτελέσει το νέο διαδικτυακό σημείο συνάντησης των απανταχού βιβλιοφάγων, το Captain Book παντρεύει έξυπνα το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο με τη διαδραστική κοινότητα. Ρωτήσαμε τους δημιουργούς του πώς βλέπουν να εξελίσσεται το φιλόδοξο σχέδιό τους.
Captain Book: Βιβλιοφάγοι της Ελλάδας (επαν)ενωθείτε!
της Φιλουμένας Ζλατάνου

Εν μέσω ποτού και καλού φαγητού γεννιούνται μερικές φορές καταπληκτικές ιδέες. Κάνεις αστεία, μιλάς για τις επιθυμίες σου και αντιμετωπίζεις κρίσεις και επικρίσεις. Κάπως έτσι γεννιούνται τα όνειρα, όπως ήταν και η δημιουργία του http://www.captainbook.gr/ ενός αμιγώς ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου που διαφέρει από τα υπόλοιπα στο ότι είναι και διαδραστικό, η πρώτη βιβλιοφιλική κοινότητα στην Ελλάδα, η οποία δίνει βήμα σε νέους συγγραφείς που θέλουν να δημοσιεύσουν online τα έργα τους αλλά και στους αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τη γνώμη τους με τους υπόλοιπους χρήστες.

Ένα κορίτσι, η Λένα Βλασταρά και δύο αγόρια, ο Στάθης Σουφλέρης και ο Πλάτων Μαλλιάγκας, με φρέσκες ιδέες, νέοι και τολμηροί, δούλεψαν για μήνες πάνω σε αυτή την ιδέα που έγινε πραγματικότητα εδώ και μία βδομάδα. Μοιράστηκαν τις ευθύνες και τους ρόλους –η πρώτη υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, ο δεύτερος υπεύθυνος ιστοσελίδας και ο τρίτος (ως συγγραφέας) υπεύθυνος Εκδόσεων– συνεργάστηκαν με τον προγραμματιστή Γιάννη Γλαρό και τον γραφίστα Γιάννη Αγάθο και βάλανε πλώρη για ένα μακρύ και περιπετειώδες ταξίδι στη θάλασσα των εννοιών, των λέξεων και των εικόνων. Συζητήσεις, αναζητήσεις, παιχνίδια, διαγωνισμοί, δώρα, κριτικές, συνεντεύξεις, κάλυψη γεγονότων, όλα τα έχει το καράβι του Captainbook.

Το μέλλον ανήκει στους νέους που οραματίζονται και υλοποιούν. Μας μιλούν για τη διαφορετικότητα στην παροχή υπηρεσιών, για το internet, τη μουσική, τη σημασία του διαβάσματος, και για όλα όσα προσφέρουν.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Captainbook;
Λένα:
Ένα βράδυ μετά από πολύ φαγητό και ακόμα περισσότερο κρασί, μεταξύ σοβαρού και αστείου...

Τι προσφέρει περισσότερο από άλλα on-line bookstores;
Πλάτων: Το Captainbook.gr δεν είναι απλά και μόνο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο. Είναι ταυτόχρονα μία βιβλιοφιλική κοινότητα. Στις σελίδες μας κάνουμε αναλυτικές παρουσιάσεις σε βιβλία και συγγραφείς που αγαπάμε, στα λογοτεχνικά κινήματα που μας έχουν περισσότερο επηρεάσει, και δίνουμε τη δυνατότητα στο κοινό να συμμετέχει με τις δικές του κριτικές, παρουσιάσεις και απόψεις. Τέλος, προσφέρουμε την υπηρεσία Print on Demand με την οποία δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε δημιουργό να δημοσιεύσει το έργο του είτε με δική μας επιμέλεια ή χωρίς.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας και με ποιον τρόπο θέλετε να τους πετύχετε;
Στάθης:
Οι στόχοι μας είναι πολλοί και γι' αυτό θέλουμε να τους πετύχουμε σταδιακά. Πρώτα απ' όλα θέλουμε το site μας να είναι λειτουργικό, σαφές και να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των χρηστών. Θέλουμε να κρατάμε τις σελίδες μας πάντα ενημερωμένες με τις νέες κυκλοφορίες, τις εκδηλώσεις και τις παρουσιάσεις, αλλά και όλα τα νέα γύρω από τον κόσμο του βιβλίου. Επιπλέον, με την υπηρεσία Print on Demand θα θέλαμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε νέους δημιουργούς που δυσκολεύονται να βρουν εκδότη (π.χ. ποιητές) να δουν το έργο τους αρχικά τυπωμένο και στη συνέχεια στις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

Διαβάζει ο κόσμος;
Πλάτων:
Ο κόσμος διαβάζει. Η βιβλιοπαραγωγή την τελευταία εικοσαετία αυξήθηκε θεαματικά. Άρα, κάποιοι διαβάζουν τα βιβλία που παράγονται. Δεν εξηγείται αλλιώς. 

Ποιοι προτιμούν να παραγγέλνουν μέσω ίντερνετ;
Πλάτων: Μέσω ίντερνετ παραγγέλνουν κυρίως αυτοί που είναι μακριά από το κέντρο και τα μεγάλα βιβλιοπωλεία, αλλά και οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού.

Τα παραδοσιακά βιβλιοπωλεία έχουν πλέον καθοδική πορεία; Συμβαίνει ό, τι συμβαίνει με τα δισκοπωλεία;
Λένα:
Δε μπορούμε να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, παρατηρείται ότι μεγάλες αλυσίδες πώλησης cd, τελευταία άρχισαν να πουλάνε και βιβλία. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο αυτό. Όσον αφορά τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία, αυτά δεν ήρθαν για να αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά, αλλά για να καλύψουν κάποιες επιπλέον ανάγκες, όπως π.χ. η διευκόλυνση των αγοραστών που ζουν στην περιφέρεια, για τους οποίους η παραγγελία ενός βιβλίου παλαιότερα ήταν μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία.

Οι νέοι διαβάζουν ή το διάβασμα θεωρείται πολυτέλεια πλέον;
Στάθης:
Διαβάζουν οι νέοι. Απλά ταυτόχρονα έχουν και χιλιάδες άλλα πράγματα με τα οποία ασχολούνται και τους αποσπούν την προσοχή, με αποτέλεσμα από εκεί που παλιά διάβαζαν δύο λογοτεχνικά βιβλία το μήνα, τώρα να διαβάζουν ένα. Αυτό δε σημαίνει ότι το διάβασμα είναι πολυτέλεια.

Τι προσφέρει ένα βιβλίο;
Λένα:
Εικόνες, μουσικές, γεύσεις και μυρωδιές. Πλάτων: Γνώση, πληροφορία, και καθώς λέει ο Προυστ μας δίνει τη δυνατότητα να ζήσουμε ένα σωρό διαφορετικές, συναρπαστικές ζωές, αλλά και να αποκτήσουμε τόσες εμπειρίες και συγκινήσεις που πιθανόν να μην έφταναν δέκα αληθινές ζωές να μας τις προσφέρουν.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v