Λίγο νερό, λίγη θάλασσα και το βιβλίο μου…

Αστυνομικό, ερωτικό ή... γνώσεων; Επιλέξτε από τους επτά εξαιρετικούς τίτλους βιβλίων που προτείνει το In2life αυτόν που θα σας συνοδεύσει με τον καλύτερο τρόπο στις φετινές σας καλοκαιρινές διακοπές.
Λίγο νερό, λίγη θάλασσα και το βιβλίο μου…
του Χρήστου Ζαρίφη 

Για κάποιους είναι κάτι σαν αξεσουάρ της παραλίας. Για άλλους, λόγω δύσκολης καθημερινότητας, μια πολυτέλεια που μπορούν να απολαμβάνουν κατά βάση στις διακοπές τους. Για μερικούς απαραίτητη απόλαυση που δεν κάνει… διακοπές. Εν προκειμένω, το θέμα δεν είναι να μας κατατάξουμε σε κατηγορίες, αλλά να πάρουμε μερικές ιδέες για καλά βιβλία που θα πάρουμε μαζί μας, για τις ώρες της ηλιοθεραπείας και όχι μόνο…

Ξεκινάμε με έναν συγγραφέα… φετίχ για τη στήλη: το τρίτο βιβλίο της «τριλογίας του Κάρλα» του Τζον Λε Καρέ με τίτλο «Οι άνθρωποι του Σμάιλι». Έχουμε ήδη αναφερθεί αρκετές φορές από τη στήλη στον συγγραφέα, απλώς αναφέρουμε αυτή τη νέα κυκλοφορία για τους πιστούς (ώστε να σπεύσουν), αλλά και όσους θέλουν να γνωρίσουν ένα συναρπαστικό βιβλίο. Θυμίζουμε τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς «Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι» και «Ο εντιμότατος μαθητής». Και συγχωρήστε την αυξημένη… αντικειμενικότητα του επιχειρήματος, αλλά ο γράφων το έχει φυλάξει για την πρώτη μέρα των διακοπών… (Τζον Λε Καρέ, «Οι άνθρωποι του Σμάιλι», εκδόσεις Καστανιώτης, σελίδες 432, τιμή 18 ευρώ).
* Αγοράστε το βιβλίο από το on-line shop των εκδόσεων Καστανιώτη.

Ένα ιδιαίτερο έργο, που υπόσχεται μια άλλη, βαθύτερη ματιά στον «αναδυόμενο γίγαντα» της εποχής μας, την Κίνα, είναι το βιβλίο του Μα Γιαν «Πεκίνο σε κώμα». Ένας φοιτητής τραυματίζεται στα επεισόδια της πλατείας Τιενανμέν το 1989 και πέφτει σ’ ένα ιδιόμορφο κώμα. Έχοντας όμως την ικανότητα ακόμα να ανασυνθέτει μνήμες, σκιαγραφεί, εικόνα με την εικόνα, τον παραλογισμό, τις αντιθέσεις και την άλλη όψη ενός ιδιόμορφου ολοκληρωτικού καθεστώτος… (Μα Γιαν, «Πεκίνο σε κώμα», εκδόσεις Πάπυρος, σελίδες 840, τιμή 25 ευρώ).
* Αγοράστε το βιβλίο on-line από το E-Shop.gr.

Το καινούργιο βιβλίο ενός ακόμα αγαπημένου της στήλης μεταφράζεται στα ελληνικά: ο Τζον Μπάνβιλ μας συναντά για δεύτερη φορά (μετά το «Ο διπλός θάνατος της Κριστίν Φολς») με το ψευδώνυμο Μπέντζαμιν Μπλακ και το έργο «Ο ασημένιος κύκνος». Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, μια προφανής, αλλά όχι και τόσο, αυτοκτονία βυθίζει τον γιατρό Κουίρκ στη σκοτεινή πλευρά του Δουβλίνου. Άνθρωποι και πάθη πέρα από τα όρια (ή ίσως σε άλλα μέτρα) συνθέτουν αυτό το ατμοσφαιρικό αστυνομικό μυθιστόρημα (Μπέντζαμιν Μπλακ, «Ο ασημένιος κύκνος», εκδόσεις Καστανιώτης, σελίδες 320, τιμή 18 ευρώ).
* Αγοράστε το βιβλίο από το on-line shop των εκδόσεων Καστανιώτη.

Ένας εκπληκτικός παραμυθάς, ο Neil Gaiman, υπογράφει το βιβλίο «Οι γιοι της αράχνης». Αφήνοντας τον κόσμο του Sandman και επιστρέφοντας στον κόσμο του «Ο πόλεμος των θεών», μπλέκει πραγματικότητα, μύθο και φανταστικό, πασπαλίζει με μαύρο χιούμορ και διηγείται την ιστορία του Τσάρλι Νάνσι, που ανακαλύπτει ότι ο πατέρας του ήταν ένας θεός – φαρσέρ, μόνο που τα αστεία του δεν άρεσαν σε όλους τους άλλους θεούς και κάποιοι θέλουν να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους με τον γιο… (Neil Gaiman, «Οι γιοι της αράχνης», εκδόσεις Οξύ, σελίδες 255, τιμή 16,9 ευρώ).
* Αγοράστε το βιβλίο από το on-line shop των εκδόσεων Οξύ.

Μια «κλασική» της νεοελληνικής λογοτεχνίας, Ζυράννα Ζατέλη, επανήλθε με το βιβλίο «Το πάθος χιλιάδες φορές», στο γνωστό ιδιότυπο ύφος της. Ένα ξεχωριστό κορίτσι, η Λεύκα, βαδίζει από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση με έναν επίσης ξεχωριστό τρόπο. Η λογική με το μεταφυσικό βαδίζουν χέρι-χέρι στα μάτια και στην ψυχή της μικρής ηρωίδας κι όλα αποκτούν πολλαπλή υπόσταση, πολλαπλές ερμηνείες και πολλαπλές εικόνες (Ζυράννα Ζατέλη «Το πάθος χιλιάδες φορές», εκδόσεις Καστανιώτης, σελίδες 768, τιμή 26 ευρώ).
* Αγοράστε το βιβλίο από το on-line shop των εκδόσεων Καστανιώτη.

Μια διαφορετική εικόνα του αρχαιοελληνικού κόσμου μας δίνει ο Χρήστος Χωμενίδης με τα «Λόγια φτερά». Ο Τήνελλος, ένας σπουδαίος αοιδός του 8ου π.Χ. αιώνα, εξιστορεί τη ζωή του στον εγγονό του. Περιστατικά ευτράπελα και δραματικά, αφήγηση ζωντανή και με πολλές δόσεις χιούμορ, φέρνει κοντά μας ένα κόσμο που μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα και ευκολότερα, πέρα από τη «στεγνή» ακαδημαϊκή εξιστόρηση (Χρήστος Χωμενίδης, «Λόγια φτερά», εκδόσεις Πατάκη, σελίδες 370, τιμή 19 ευρώ).
* Αγοράστε το βιβλίο από το on-line shop των εκδόσεων Πατάκη.

Και κάτι διαφορετικό (και πολύ διασκεδαστικό) για το τέλος: Σε ποιο μέρος του πλανήτη μας έχει να βρέξει κάτι… εκατομμύρια χρόνια; Μάλλον όλοι μας θα απαντήσουμε λάθος σ’ αυτή την ερώτηση γιατί μπερδεύουμε το νερό που υπάρχει από κάτω με το νερό που πέφτει από πάνω! Οι Τζον Λόιντ και Τζον Μίτσινσον, λοιπόν, συνέγραψαν «Το βιβλίο της ολικής άγνοιας» για να καταρρίψουν μερικές διαδομένες πεποιθήσεις (και κάποιες αστείες, μεταξύ άλλων), οι οποίες όμως δεν τεκμηριώνονται επιστημονικά (και φυσικά, είναι… λάθος). Μεταξύ άλλων θα μάθουμε ότι οι κατσαρίδες δεν έχουν πιθανότητα να επιζήσουν από ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα, το σωστό όνομα της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης αποτελείται από μόλις… 152 γράμματα (και φυσικά δεν είναι Μπανγκόκ) κι ότι απ’ τη Σελήνη δεν φαίνεται κανένα ανθρώπινο δημιούργημα στη Γη (κακόμοιρο Σινικό τείχος…) Επίσης, η σωστή απάντηση στην αρχική ερώτηση είναι «Ανταρκτική». Α, και το αγαπημένο ποτό του Τζέιμς Μποντ δεν είναι η βότκα μαρτίνι… (Τζον Λόιντ και Τζον Μίτσινσον, «Το βιβλίο της ολικής άγνοιας», εκδόσεις Πατάκη, σελίδες 375, τιμή 15,5 ευρώ).
* Αγοράστε το βιβλίο από το on-line shop των εκδόσεων Πατάκη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v