Το γοητευτικό ”νουάρ” Βυζάντιο

Μία ιστορία μυστηρίου που εκτυλίσσεται στο Βυζάντιο την περίοδο της Εικονομαχίας είναι το κεντρικό θέμα του νέου βιβλίου του βυζαντινολόγου Παναγιώτη Αγαπητού, ”Ο Χάλκινος Οφθαλμός”. Στοιχεία από την, άγνωστη εν πολλοίς, καθημερινή ζωή της εποχής, μεστό αφηγηματικό ύφος και στέρεη δόμηση της ιστορίας κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

του Χρήστου Ζαρίφη

Οι λάτρεις των αστυνομικών μυθιστορημάτων και γενικά των βιβλίων μυστηρίου έχουν... συναναστραφεί για τα καλά ιδιωτικούς ντετέκτιβ, αστυνομικούς και λοιπούς διώκτες του εγκλήματος. Ίσως είναι ώρα να δοκιμάσουν το δικό τους δαιμόνιο στην εξιχνίαση δύσκολων υποθέσεων μέσα από τα μάτια ενός πρωτοασηκρήτη (ανώτατου δικαστικού λειτουργού) της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Το έργο του Παναγιώτη Αγαπητού ”Ο χάλκινος οφθαλμός” επιγράφεται ως ”Μια βυζαντινή ιστορία μυστηρίου” και σ’ αυτό το σημείο εντοπίζεται η πρωτοτυπία του, πέραν των άλλων αρετών που το χαρακτηρίζουν. Καθώς λίγο-πολύ οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει το Βυζάντιο με βασιλικές δολοπλοκίες, εκκλησιαστικές έριδες και... ναούς, το γεγονός ότι παρακολουθούμε, έστω και μέσω μιας περιπέτειας, στοιχεία του καθημερινού βίου και απλούς ανθρώπους κεντρίζει αυτομάτως το ενδιαφέρον.

Το ενδιαφέρον του αναγνώστη ο συγγραφέας το κερδίζει επιπλέον τόσο με το αφηγηματικό του ύφος, όσο και γενικά με τη στέρεη δόμηση της ιστορίας. Μεγάλο του πλεονέκτημα ότι, όντας βυζαντινολόγος ο ίδιος, χειρίζεται με έξυπνο τρόπο πηγές και στοιχεία της περιόδου για να πλέξει την αφήγησή του.

Με δυο λόγια, η ιστορία εκτυλίσσεται την περίοδο της Εικονομαχίας, το 833 μ.Χ., σε μια δύσκολη και εύθραυστη περίοδο για τη Βυζαντινή αυτοκρατορία. Ο πρωτοασηκρήτης και πρωτοσπαθάριος Λέων βρίσκεται κατ’ εντολή του αυτοκράτορα Θεόφιλου στη Θεσσαλονίκη για ειδική αποστολή. Όμως, η δολοφονία του τοποτηρητή της πόλης τον εμπλέκει σε μια περίεργη υπόθεση, την ώρα που έχει να αντιμετωπίσει και μια οδυνηρή ερωτική ιστορία από το παρελθόν…

Να σημειώσουμε τέλος ότι ”Ο χάλκινος οφθαλμός” είναι το δεύτερο βιβλίο του Παναγιώτη Αγαπητού με ήρωα τον πρωτοασηκρήτη Λεόντα. Το πρώτο, με τίτλο ”Το εβένινο λαούτο”, κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις ”Άγρα”. Όσοι θέλγονται από την ιδέα να ακολουθήσουν τα βήματα ενός Βυζαντινού ντετέκτιβ, θα ευχαριστηθούν την ανάγνωση και των δύο.

Παναγιώτης Αγαπητός, ”Ο χάλκινος οφθαλμός”, εκδόσεις ”Άγρα”, σελ.: 416, τιμή: 17,5 ευρώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v