Ιστορία των Κόμικς: Γενεαλογία των χάρτινων ηρώων

Η πρόσφατη κυκλοφορία της ”Ιστορίας των Κόμικς” των εκδόσεων Αιγόκερως είναι αναμφισβήτητα ”καλά νέα” για τους φίλους της 9ης Τέχνης. Εντυπωσιακή έρευνα, σωστή και χρήσιμη κατηγοριοποίηση του περιεχομένου με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τη ματιά ενός γνώστη.

Οι φίλοι των κόμικς βρίσκουν συνήθως την μελέτη της ιστορίας τους και τις διάφορες φιλολογικές συζητήσεις γύρω από αυτά, βαρετές. Αυτές κατά τη γνώμη τους αφορούν κυρίως τους έχοντες αδιάφορη σχέση με τον κόσμο των χάρτινων ηρώων.

Ο λόγος είναι απλός: Τους αρέσει να διαβάζουν κόμικς, όχι ΓΙΑ τα κόμικς. Και εδώ υπάρχει εξήγηση. Όταν αγαπάς κάτι, η επαφή μαζί του είναι η πληρέστερη ικανοποίηση, ενώ η συζήτηση επ’ αυτού είναι υποκατάστατο για το χρονικό διάστημα που δεν μπορείς να βρίσκεσαι σε επαφή.

Προς τι η εισαγωγή; Οι εκδόσεις Αιγόκερως κυκλοφόρησαν πρόσφατα ένα εξαιρετικό λεύκωμα- εγχειρίδιο εγχειρίδιο της ”Ιστορίας των Κόμικς”. Είναι από τις φορές που το κλισέ των δελτίων τύπου ”... έρχεται να καλύψει ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία”, είναι απολύτως αληθές. Ο συγγραφέας Λευτέρης Ταρλαντέζος, μετά από δεκαετή έρευνα, κατέληξε στην πλήρη καταγραφή σχεδόν οποιασδήποτε καλλιτεχνικής έκφρασης μπορεί να θεωρηθεί κόμικς.

Παράλληλα- και αυτό κατά τη γνώμη μας είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημα της συγκεκριμένης έκδοσης- δίνει την ευκαιρία γνωριμίας με παλαιότερες δουλειές μέσω πλούσιας παράθεσης φωτογραφικού (σχεδιαστικού) υλικού, αλλά και μιας μίνι ανάλυσης για την εποχή, τη σημασία και την τεχνοτροπία.

Το περιεχόμενο καλύπτει όλες τις χώρες του κόσμου που παρουσίασαν ή παρουσιάζουν σημαντική παραγωγή προϊόντων της ”9ης Τέχνης”, με γεωγραφική βασικά κατηγοριοποίηση- που για τους γνώστες των κόμικς, είναι η ορθότερη.

Είναι- με διαφορά- το καλύτερο σχετικό ελληνικό βιβλίο που άνετα διεκδικεί μια αξιοπρεπέστατη θέση και στη διεθνή βιβλιογραφία.

Η ίδια η έκδοση είναι πολύ προσεγμένη τόσο από πλευράς εκτυπώσεων, όσο και κειμένου. Από την ύλη, θα μπορούσαν να λείπουν οι ιστορικές αναφορές στο δίσκο της Φαιστού τα παλαιοντολογικά σκαριφήματα στις σπηλιές και οι λοιπές υπερβολικές προσπάθειες να τεκμηριωθεί η συμβολή των κόμικς στην πρόοδο του παγκόσμιου πολιτισμού. Δεν αρκεί ότι τα αγαπάμε;

Δημήτρης Γλύστρας

Εκδόσεις Αιγόκερως, 660 έγχρωμες σελίδες, 40 ευρώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v