Ψαγμένα βιβλία για να χαθείς σε φανταστικούς κόσμους

Βουτήξαμε στα «ύδατα» της λογοτεχνίας του φανταστικού και βρήκαμε διαμαντάκια που αξίζουν να πιάσουν θέση στο ράφι της βιβλιοθήκης σου.
Ψαγμένα βιβλία για να χαθείς σε φανταστικούς κόσμους

Περί βιβλιορέξεως, κολοκυθόπιτα θα μπορούσε να είναι το μότο μας, μιας και δεν βάζουμε στεγανά στην ίσως πιο αγαπημένη συνήθεια όλων των βιβλιόφιλων. Είτε μιλάμε για τη φόρμα του διηγήματος, του μυθιστορήματος, της ποίησης ή του δοκιμίου, είτε πάλι για αισθηματικά, κοινωνικά, αστυνομικά ή θρίλερ αναγνώσματα πάντα αναζητούμε βιβλίο-προτάσεις για «λιώσιμο». Αν τώρα έχεις μια παραπάνω αδυναμία στη λογοτεχνία του φανταστικού και τα παρακλάδια της, αξίζει να τσεκάρεις κάποιους από τους παρακάτω τίτλους που μας εντυπωσίασαν.

Χρονοσεισμός του Κερτ Βόννεγκατ (εκδόσεις Πατάκη)



Γίνεται χρονοσεισμός. Στις 13 Φεβρουαρίου 2001 η ζωή γυρίζει πίσω κατά δέκα ολόκληρα χρόνια και οι άνθρωποι πρέπει να ζήσουν ξανά μια ολόκληρη δεκαετία με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, λεπτό το λεπτό, ώρα την ώρα, χρόνο τον χρόνο. Να επαναλάβουν τα ίδια ακριβώς πράγματα, να κάνουν τα ίδια ακριβώς λάθη. Να δουν να ξετυλίγονται οι ίδιες τραγωδίες σαν φάρσες. Δέκα χρόνια déjà-vu! Ο χρονοσεισμός τούς έχει αφαιρέσει πλήρως την ελεύθερη βούληση.

Κι όλα αυτά γιατί; Διότι έτσι το θέλησε ο Κίλγκορ Τράουτ, ένας γέρος συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας που δεν κυκλοφορούν πια, το alter ego του Βόννεγκατ. Όταν κάποτε η ισορροπία του σύμπαντος θα αποκατασταθεί, όλοι θα ζήσουν ξανά τη ζωή τους σε πρώτη προβολή, κάτι που προϋποθέτει να τεθεί ξανά σε λειτουργία το μυαλό τους. Και τότε τα πράγματα θα αρχίσουν κι άλλο να μπερδεύονται...

Οτιδήποτε φέρει την υπογραφή του Κερτ Βόννεγκατ αξίζει να μπει μετά τιμής σε μια ξεχωριστή θέση στη βιβλιοθήκη σου. Η ευφυέστατη πένα του Βόννεγκατ κεντά στον Χρονοσεισμό, ο οποίος χαρακτηρίζεται δικαίως ως ένα από τα κλασικά αναγνώσματα της σπουδαίας βιβλιογραφίας του. Ο συγγραφέας, απλώνει το χέρι του και σε καλεί σε ένα ταξίδι που θα σε κρατήσει όμηρο των λέξεων και της ιδιοφυούς ιστορίας. Επιβιβάσου άμεσα.

Οι δώδεκα Κατευθύνσεις του Ανέμου της Ούρσουλα Λε Γκεν (εκδόσεις Αίολος)



Οι δώδεκα Κατευθύνσεις του Ανέμου (1975) είναι η πρώτη συλλογή διηγημάτων της μεγάλης αμερικανίδας συγγραφέως Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν.

Τα διηγήματα της συλλογής καλύπτουν τα δέκα πρώτα χρόνια της συγγραφικής της δραστηριότητας και σκιαγραφούν την εξέλιξή της, αλλά και προαναγγέλλουν το ύφος της, τη θεματολογία και τους προβληματισμούς της.

Η συλλογή περιλαμβάνει δεκαεφτά διηγήματα σε χρονολογική σειρά, τα οποία σε ταξιδεύουν σε κόσμους γνώριμους, αν ανήκεις στην κάστα των πιστών φανς της Λε Γκεν, που είναι αναμφίβολα μια από τις σημαντικότερες συγγραφείς της λογοτεχνίας του φανταστικού του 20ου αιώνα.

Εδώ ο αναγνώστης θα μάθει για τις απαρχές της Γαιοθάλασσας, του αγαπημένου φανταστικού κόσμου της Λε Γκεν, την πρώτη ιστορία του Χαϊνικού Κύκλου και προπομπού του Ο κόσμος του Ρόκανον, καθώς και την πρώτη εμφάνιση του πλανήτη Γκέθεν ή Χειμώνα, όπου εκτυλίσσεται Το αριστερό Χέρι του Σκοταδιού.

Μια αναγνωστική δοκιμή θα σε πείσει για την λογοτεχνική αξία του έργου της Λε Γκεν, ταξιδεύοντάς σε, σε κόσμους φανταστικούς που θα ήθελες τόσο πολύ να γίνεις κομμάτι τους.


Ο Σπινόζα γ@@@ει τον Χέγκελ του Jean Bernard Pouy (εκδόσεις Oposito)

Σ’ έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο και μια post-punk ατμόσφαιρα, ο Ζουλιούς Πουέκ, γνωστός με το ψευδώνυμο Σπινόζα, είναι αρχηγός μιας αναρχικής συμμορίας μοτοσικλετιστών, της Ένοπλης Σπινοζικής Φράξιας. Φοράει κλεμμένες μπότες από φιδοτόμαρο και λατρεύει τη μηχανή Guzzi 850 California που έκλεψε για να χαρίσει στον εραστή του. Ο Ζουλιούς, παρακινημένος από την Ηθική και τον Έρωτα, κηρύσσει διαδοχικούς πολέμους σε αντίπαλες συμμορίες αριστεριστών μέχρις ότου κατορθώσει να αναμετρηθεί με τη συμμορία των χεγκελιανών, της οποίας ηγείται ο προαιώνιος αντίπαλός του, ο επονομαζόμενος Χέγκελ, που κραδαίνει ως λάβαρο την Αισθητική... Χρειάζεσαι κάτι περισσότερο για να τρέξεις και να αγοράσεις ή να δανειστείς το προβοκατόρικο και ιντριγκαδόρικο λογοτεχνικό πόνημα του Jean Bernard Pouy;

Ελπίζουμε πως όχι μιας και έχουμε να κάνουμε με ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα αναγνώσματα των τελευταίων ετών.

To κάλεσμα του Δράκου του John M. Ford (εκδόσεις Anubis)



Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, μπορεί να διαβάσει κανείς την ενδιαφέρουσα περίληψή του: «Ψηλά στις χιονισμένες Άλπεις, σε ένα αποκλεισμένο πανδοχείο, η μοίρα φέρνει μαζί κάποιους εντελώς ετερόκλητους χαρακτήρες. Είναι αυτοί που πρόκειται να αλλάξουν τον ρου της Ιστορίας: Ένας ευγενής Βυζαντινός μισθοφόρος… Μια κυνηγημένη γιατρός από τη Φλωρεντία… Ένας αγέραστος Ουαλός μάγος… Και ο Σφόρτσα, ο μυστηριώδης δούκας.

Οι τέσσερίς τους θα ξεκινήσουν μια περιπέτεια γεμάτη δολοπλοκίες με σκοπό να εξασφαλίσουν τον αγγλικό θρόνο στον Ριχάρδο, Δούκα του Γκλόστερ. Σε μια άλλη μεσαιωνική Ευρώπη που κυριαρχείται από την απειλή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, πρέπει να ακολουθήσουν έναν δρόμο γεμάτο δολοπλοκίες και απρόσμενες περιπέτειες, για να εκπληρώσουν το πεπρωμένο τους».

Αν το Κάλεσμα του Δράκου έπεφτε με κάποιον τρόπο στα χέρια του Τζωρτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν ή του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν είναι βέβαιο πως θα έσκαγαν ένα μεγάλο χαμόγελο διαβάζοντάς το. Βλέπεις, θα αναγνώριζαν στο πρόσωπο του συγγραφέα του ένα άξιο συνεχιστής τους που δεν φοβάται να αναμετρηθεί με το βάρος των λογοτεχνικών επιρροών του, δημιουργώντας ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, που δεν μπορείς να αφήσεις από τα χέρια σου. Αιματηρές συγκρούσεις, μαγεία, επικές αφηγήσεις και κινηματογραφικοί ήρωες συνθέτουν ένα magnum opus της λογοτεχνίας του φανταστικού. https://anubis.gr/product/to-kalesma-toy-drakoy/

Η πτώση της Γκοντόλιν του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν (εκδόσεις Κέδρος)



Η πτώση της Γκοντόλιν είναι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης των δύο ισχυρότερων δυνάμεων στον κόσμο: του έκπτωτου Θεού Μόργκοθ, που αντιπροσωπεύει το υπέρτατο κακό, και του Θεού Ούλμο, του Άρχοντα των Υδάτων.

Η πανέμορφη Γκοντόλιν είναι η πόλη που έχουν ιδρύσει τα Ξωτικά Νολντόριν σε μια κρυφή και απρόσιτη τοποθεσία, ώστε να μην τους βρίσκει ο Μόργκοθ.

Ο Ούλμο δίνει εντολή σε ?ναν Άνθρωπο, τον Τούορ, να πάει στην κρυφή πόλη και να μεταφέρει στον βασιλιά της, τον Τούργκον, μήνυμα ότι πρέπει να αντιμετωπίσει τον Μόργκοθ, αν θέλει να απαλλαγεί από αυτόν. Ο Τούορ ξεκινά το δύσκολο ταξίδι για την Γκοντόλιν. Μόλις φτάνει, δίνει το μήνυμα στον Τούργκον, που αρνείται να βγει από την πόλη και να συγκρουστεί με τον Μόργκοθ. Η άρνηση αυτή έχει τρομερές συνέπειες. Ο Μόργκοθ οργανώνει μια καταστροφική επίθεση στην πόλη και, παρότι η αντίσταση των υπερασπιστών της είναι επική, δεν αποτρέπει την άλωση και τη λεηλασία της. Ο Τούορ και όσα Ξωτικά έχουν επιζήσει καταφεύγουν στα βουνά, απ’ όπου παρακολουθούν συντετριμμένοι την καταστροφή της φλεγόμενης πόλης τους.

Εκεί που ξεκινά ο Τόλκιν τελειώνει άραγε η λογοτεχνία του φανταστικού ή μήπως το αντίστροφο; Κανείς δεν μπορεί να δώσει με βεβαιότητα την απάντηση για τον πατέρα του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Στην πτώση της Γκοντόλιν ο Τόλκιν ξεδιπλώνει έναν ολόκληρο κόσμο, που δημιούργησε εκ του μηδενός συναρπάζοντας εκατομμύρια αναγνώστες ανά τον κόσμο. Εμπνευσμένος, διορατικός και δικαίως πολυπαινέμενος ο Τόλκιν μεγαλουργεί όσο σκαρφίζεται ήρωες, τοποθεσίες, φυλές σκιτσάροντας κόσμους ολάκερους με την πένα του.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v