Οι Έλληνες κομιξάδες της καρδιάς μας

Αποδίδουμε τα σέβη μας στους καλύτερους Έλληνες κομιξάδες της πιάτσας, ξαναδιαβάζοντας κάποιες από τις πιο αγαπημένες τους δουλειές.
Οι Έλληνες κομιξάδες της καρδιάς μας
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε με μεγάλη μας χαρά όλο και περισσότερο κόσμο να διαβάζει ελληνικά κομιξάκια και graphic novels. Άλλωστε είναι παραπάνω από εμφανές πια ότι το επίπεδο των Ελλήνων δημιουργών έχει ανέβει πολύ με τους ίδιους να γεννούν συνέχεια κόμικ διαμαντάκια που θα συντροφεύουν για χρόνια τους αναγνώστες τους. Εμείς τώρα θα σου παρουσιάσουμε με περισσή περηφάνεια τους Έλληνες κομιξάδες της καρδιά μας, δηλώνοντάς σου ότι αξίζει με τη σειρά σου να τους γνωρίσεις

Αντώνης Βαβαγιάννης

O Αντώνης Βαβαγιάννης είναι ένα πολυτάλαντο πλάσμα που οι περισσότεροι γνωρίζουμε σαν τον μπαμπά των Κουραφέλκυθρων, ενός εκ των πλέον αγαπημένων ελληνικών κόμικ που κυκλοφορούν εκεί έξω. Στον ελεύθερό του χρόνο, του Αντώνη του αρέσει να γράφει βιογραφικά του εαυτού του σε τρίτο πρόσωπο. Έτσι λέει τουλάχιστον.

Πέρα από σκιτσογράφος, ο Αντώνης είναι δάσκαλος σχολείου αλλά και μουσικός, αφού βαράει εναλλακτικές ροκιές στους Empty Frame στους οποίους παίζει κιθάρα και πιάνο. Τα Κουραφέλκυθρα ξεκίνησαν το ταξίδι τους το 2007 κι έκτοτε μετρούν αναρίθμητους φαν που πίνουν νερό κι ό,τι άλλο βρεθεί εύκαιρο στο λατρεμένα καμένο χιούμορ τους, που βρίθει αναφορών από την ποπ κουλτούρα, την ιστορία και φυσικά τον υπέροχο «πλανήτη» που λέγεται Ελλάς. Τα Κουραφέλκυθρα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Jemma, και συχνά πυκνά ουρλιάζουν «ΠΑΙΧΤΕ ΠΑΝΚ» ενώ έχουν και τη δικιά τους μπύρα, η οποία κυκλοφόρησε σε συνεργασία με τη ζυθοποιία Midnight Circus. Όσο διαβάζεις, πιες μία στην υγειά μας.

Tasmar

O Tasmar είναι ο Τάσος Μαραγκός και τούμπαλιν. O Tasmar γουστάρει HARD ROCK καταστάσεις και πολύ καλά κάνει, μιας και μάς έχει χαρίσει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες σειρές κόμικ που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ στη χώρα δεν θα πούμε ποια;. Στακάτο κι ατακαδόρικο χιούμορ που δεν αφήνει τίποτα όρθιο, σατιρίζοντας όλα τα κακώς κείμενα που συμβαίνουν γύρω μας. Το 2019 ήταν ο τιμώμενος καλλιτέχνης του Comicdom Con Athens 2019. Τον Νοέμβριο του 2021 κυκλοφόρησε το βιβλίο του HARD ROCK: SCHOOL, DRUGS & ROCK N’ ROLL, στην Ιταλία, από την εκδοτική Edizioni Mesogea. Ο Tasmar είναι ένας από τους πλέον ενεργούς σκιτσογράφους σκαρώνοντας εξαιρετικές δουλειές, ενώ έχει συνεργαστεί με πάμπολλα, [DG1] περιοδικά, fanzines, ένθετα και webzines.

Στις δουλειές του ξεχωρίζουν τα: Krak Komiks Super Condom, Όλα είναι κόμικξς!,Kuro The Black Magic Kat, Death Pandemic, Αδέσποτα Σκίτσα, Μα γιατί μου φταίνε όλα;!

Θανάσης Πέτρου

Ο Θανάσης Πέτρου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971. Σπούδασε Γαλλική φιλολογία, Κοινωνιογλωσσολογία και δημιουργία κόμικς. Από το 2005 ως το 2011 εργάστηκε στο περιοδικό 9 της εφημερίδας Ελευθεροτυπία. Ο Θανάσης ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο σκίτσο του και τα εξαιρετικά σενάριά του, που τον έχουν αναγάγει σε έναν από τους καλύτερους κομιξάδες της χώρας. Έχει μαζέψει μπόλικα βραβεία όλα αυτά τα χρόνια, ενώ από τα δημιουργήματά του ξεχωρίζουν: Το πτώμα, σε σενάριο των Τάσου Ζαφειριάδη και Γιάννη Παλαβού, εκδ. Jemma Press – καλύτερο εξώφυλλο 2011 στα Comicdom Awards και έπαινος στην κατηγορία Εικονογράφηση εξωφύλλου στα βραβεία ΕΒΓΕ (στη γαλλική γλώσσα Le Croque-mort, εκδ. Steinkis, 2015)-, το Γρα-Γρου, κόμικς σε σενάριο Τάσου Ζαφειριάδη και Γιάννη Παλαβού (Ίκαρος, 2017, βραβείο καλύτερου κόμικς και καλύτερου σεναρίου στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς, 2018) και ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο μύθος της νεοελληνικής γλυπτικής, σε σενάριο Δημήτρη Βανέλλη (Εκδόσεις Πατάκη, 2019).

Η τριλογία που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίκαρος (Οι όμηροι του Γκαίρλιτς, 1922- Το τέλος του Ονείρου και 1923- Εχθρική Πατρίδα) αποτελούν ίσως το magnum opus του και θα ήταν πολύ όμορφο κάποια στιγμή να το δούμε να διδάσκεται στα σχολεία.

Ο Πέτρου σκιαγραφεί τους ήρωες του με μπόλικο μεράκι όχι μόνο στο σχέδιο, αλλά και στο χτίσιμο του χαρακτήρα καθενός από αυτούς. Ο λόγος του είναι λιτός, απέριττος και χωρίς πλουμιστά λεξικολογικά στολίδια. Αντίθετα, μέσω των διαλόγων που χρησιμοποιεί για την εξέλιξη της πλοκής, μιλά καίρια με μια γλώσσα που κόκαλα δεν έχει, μα κόκαλα τσακίζει.

Kanellos Cob

O Kanellos Cob βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή των ελληνικών κομιξάδων χάρη στο μοναδικό στυλ του, το οποίο δεν μπορεί παρ;a να σε εντυπωσιάσει και να σε αναγκάσει να υποκλιθείς στο ταλέντο του. Το βιογραφικό του άλλωστε μιλάει από μόνο του.

Το 2014 αρχίζει να εικονογραφεί άρθρα για τα περιοδικά Acteurs de l’économie, La Tribune και myTOC.fr. Το 2016 εκδίδει το κόμικ Tout nu et tout bronzé (εκδ. Épicerie séquentielle), ενώ το 2017 συμμετέχει στις εκδόσεις κόμικ Guide de Paris και Histoires du timbre en BD (εκδ. Petit à Petit).Το 2018 εκδίδει το κόμικ Αντίο Μπάτμαν, σε σενάριο Τάσου Θεοφίλου (εκδ. Red n’ Noir), το οποίο κέρδισε το βραβείο κοινού στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς 2019. Την ίδια χρονιά αρχίζει να συνεργάζεται με το περιοδικό Μπλε κομήτης, ενώ παράλληλα εργάζεται ως εικονογράφος για περιοδικά στον Καναδά (Québec Science), τη Γαλλία (Reliefs, Lyon Capitale) και την Αϊτή (Revue 360). Το 2019 αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Hadra Trance Festival στη Γαλλία και, παράλληλα, εκδίδει το γκράφικ νόβελ Ο Ζητιάνος του Ανδρέα Καρκαβίτσα (εκδ. Polaris).

Η σύμπραξη του με τον Δημοσθένη Παπαμάρκο στα Γυμνά Οστά που κυκλοφόρησαν πέρυσι από τις εκδόσεις Polaris ήταν μια από τις καλλιτεχνικές συναντήσεις της χρονιάς, που μας ανάγκασαν να μαζεύουμε τα σαγόνια μας από το πάτωμα.

Το ιδιοφυές σχέδιο του Kanellos έστησε έναν μετά-αποκαλυπτικό κόσμο γεμάτο στοχασμό πάνω στη φύση του ανθρώπου, ο οποίος ακόμη δυσκολεύεται να χωνέψει το μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής και της απώλειας του κόσμου που γνώριζε έως τότε. Ο Kanellos έβαλε τις κατάλληλες πινελιές για να αναδειχθεί ένα δυστοπικό αριστούργημα που ξυπνά Blade Runner μνήμες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v