Πού θα βρω μεταχειρισμένα βιβλία;

Θα ήθελες να διαβάζεις περισσότερο, αλλά δεν έχεις λεφτά για καινούρια βιβλία; Τα μεταχειρισμένα κοστίζουν το ένα τρίτο της τιμής (και βγάλε).
Πού θα βρω μεταχειρισμένα βιβλία;
της Ηρώς Κουνάδη

Τα βιβλία από δεύτερο χέρι δεν είναι μόνο η τέλεια οικονομική λύση για να διαβάζεις περισσότερο. Είναι επίσης ο μοναδικός τρόπος να διαβάσεις βιβλία που έχουν εξαντληθεί και δεν κυκλοφορούν πια (συχνό φαινόμενο στο ελληνικό εκδοτικό γίγνεσθαι, ακόμα και για βιβλία δεκαετίας) αλλά και η ευκαιρία να δώσεις σε ένα βιβλίο μια δεύτερη ζωή. Γιατί τι πιο ωραίο από το να διαβάζεις κάτι που αγαπήθηκε προηγουμένως από κάποιον άλλο; Ίσως το να διαβάζεις κάτι που δε βρήκε την αγάπη που του άξιζε από τον προηγούμενο κάτοχό του. Μεταχειρισμένα βιβλία, λοιπόν. Πού θα τα βρεις;

Στο Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων

Στο 132 της Πειραιώς, το βρίσκεις ανοιχτό καθημερινές και Σαββατοκύριακα 10.30-15.30, και στηρίζεις με τις αγορές σου τους άστεγους της Αθήνας –αξία ανεκτίμητη. Στους πάγκους του θα βρεις σπάνια βιβλία, ελληνικά και ξενόγλωσσα, παλιές και πρόσφατες εκδόσεις… ώρες να ‘χεις μπροστά σου να χαζεύεις και να ενθουσιάζεσαι με κάθε νέα ανακάλυψη. Οι τιμές ξεκινούν από το 1,50€-2€, και κυμαίνονται σε μονοψήφια ποσά για τα περισσότερα βιβλία.

Στο Metabook 

Δεν μπορούμε να σου περιγράψουμε την χαρά μας όταν βρήκαμε εδώ σχεδόν όλα τα εξαντλημένα βιβλία που ψάχναμε χρόνια. Ένας μικρός ηλεκτρονικός παράδεισος των μεταχειρισμένων βιβλίων, έχει σχεδόν ό,τι ψάχνεις, και λειτουργεί με ένα πολύ απλό σύστημα: Φτιάχνεις λογαριασμό, κάνεις αναζήτηση τίτλους ή συγγραφείς, βλέπεις τις αγγελίες από χρήστες που έχουν τα βιβλία που θέλεις, επιλέγεις με βάση την τιμή, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και τον τρόπο παράδοσης (συνήθως με τα ΕΛΤΑ, αλλά και με εταιρείες κούριερ και χέρι με χέρι αν μένετε στην ίδια πόλη με τον πωλητή) και πληρώνεις με όποιον τρόπο σε βολεύει –κάρτα, έμβασμα στην τράπεζα, στο χέρι αν συναντηθείτε από κοντά και πάει λέγοντας. Οι τιμές εξαρτώνται από τον εκάστοτε πωλητή, πάντως δύσκολα θα πετύχεις κάτι που να ξεπερνά τα 10€· τα περισσότερα κυμαίνονται στα 3-5€.

Στον Πελαργό 

Αν τα παλαιοβιβλιοπωλεία στο μυαλό σου είναι σκονισμένα υπόγεια ξέχειλα από σκοροφαγωμένες δερματόδετες εκδόσεις… πήγαινε μια βόλτα στον Πελαργό να αλλάξεις γνώμη. Σε έναν πανέμορφο χώρο στο 75 της Ιπποκράτους, θα βρεις παλιά, εξαντλημένα και μεταχειρισμένα βιβλία σε εκπληκτικές τιμές. Το βρίσκεις ανοιχτό Δευτέρα έως Σάββατο 10.00-16.00, και απογεύματα κατόπιν ραντεβού.

Στο παλαιοβιβλιοπωλείο Ν. Χρυσός

Στη γωνία Δερβενίων και Χαριλάου Τρικούπη 63, αλλά και στο άψογα οργανωμένο eshop του  θα βρεις βιβλία παλιά και νέα, ελληνικά και ξενόγλωσσα, χωρισμένα ανά κατηγορία (αμερικανική λογοτεχνία, ρωσική λογοτεχνία, επιστήμες, Ιστορία, ξένες γλώσσες, αστυνομικά μυθιστορήματα, λογοτεχνία τρόμου, και πάει λέγοντας). Αν ψάχνεις ένα συγκεκριμένο βιβλίο, το eshop έχει και σούπερ εύχρηστη μηχανή αναζήτησης. Οι τιμές είναι εξαιρετικές (στα 8,50€ ο Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας του Μάρκες, https://www.oldbooks.gr/component/bookstore/cc/book/14988?catid=73 ας πούμε) ενώ το κόστος αποστολής αν παραγγείλεις online είναι 5,50€ ανεξάρτητα από τον αριθμό των βιβλίων.

Στην Πρωτοπορία

Τόσο στο βιλιοπωλείο (Γραβιάς 3-5, 10678, Πλατεία Κάνιγγος) όσο και στο site της, η Πρωτοπορία έχει ειδικό τμήμα μεταχειρισμένων βιβλίων, όχι μόνο παλιών αλλά και πρόσφατων εκδόσεων. Για παράδειγμα, το βραβευμένο με Booker το 2019 Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο της Bernardine Evaristo θα το βρεις στο site καινούριο στα 16,20€ και μεταχειρισμένο στα 12,60€. Τα έξοδα αποστολής είναι δωρεάν για αγορές άνω των 30€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v