Τα κόμιξ που λιώσαμε στο λοκντάουν

Μαζέψαμε όλε εκείνες τις λατρεμένες κόμικ κυκλοφορίες που μας κράτησαν συντροφιά στο λοκντάουν και υπερήφανα σου τις παρουσιάζουμε.
Τα κόμιξ που λιώσαμε στο λοκντάουν

Με το 2ο λοκντάουν να σκληραίνει και να ξεσκληραίνει ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων και την πίεση στο ΕΣΥ, εδώ και 5 μήνες ο χρόνος που περνάμε εντός σπιτιού αυξάνεται γεωμετρικά, με αποτέλεσμα να εφευρίσκουμε τρόπους για να αντέξουμε. Πάλι καλά που είχαμε εφοδιαστεί με μπόλικα κόμικ και graphic novels που μας κράτησαν πολύ καλή συντροφιά όλο αυτό το διάστημα, τόσο από την εγχώρια όσο κι από την ξένη παραγωγή. Για αυτό λοιπόν θα σου παρουσιάσουμε τις κυκλοφορίες που λιώσαμε όλο αυτό το διάστημα με την ελπίδα σύντομα να ξανασυναντηθούμε στα κομιξάδικα της χώρας. https://www.in2life.gr/delight/hobbies/article/1008853/komixadika-poy-axizei-na-sthrixoyme.html

O Λανφέστ του Τρόϋ των Arleston & Tarquin (Λέσχη Φίλων Κόμικς, εκδόσεις Οξύ)



Ο Τρόϋ είναι ένας κόσμος, όπου η μαγεία αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας. Στον πλανήτη αυτό κατοικούν άνθρωποι, Τρολλς, και άλλα πλάσματα λιγότερο ή περισσότερο μοχθηρά. Κάθε άνθρωπος είναι κάτοχος μιας μαγικής δυνατότητας, μεγάλης ή μικρής, λίγο ή πολύ χρήσιμης. Κάποιος μπορεί να μετατρέψει το νερό σε πάγο, άλλος μπορεί να θεραπεύσει τραύματα… Ο Λανφέστ μπορεί να πυρώνει μέταλλα με την ματιά του. Στο χωριό του, εκμεταλλεύτηκε το “ταλέντο” του για να σφυρηλατεί μέταλλα γι’ αυτό και είναι και μαθητευόμενος σιδηρουργός. Από την Λέσχη Φίλων Κόμικς και τις εκδόσεις Οξύ, κυκλοφόρησαν οι δύο πρώτοι τόμοι του Λανφέστ του Τρόϋ, το Φίλντισι του Μαγοχάμοθ και Θανός ο Αντιφατικός.

Πρόκειται για ένα από τα πιο λατρεμένα και καλτ κόμικ φαντασίας που έρχονται πρώτη φορά στα ελληνικά, μέσα από καλαίσθητες σκληρόδετες εκδόσεις. Επικό, απολαυστικό με δηλητηριώδες χιούμορ και συγκλονιστική εικονογράφηση τόσο το πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας όσο και το δεύτερο (διαβάζονται και ξεχωριστά, όχι μόνο ως συνέχεια, το ένα του άλλου) διαβάζονται απνευστί και σε ταξιδεύουν στον μαγικό κόσμο του Τρόϋ. Ανυπομονούμε και για τους υπόλοιπους έξι τόμους της σειράς.

Berlin- Πρώτος Θάνατος του Κυριάκου Αθανασιάδη και Νικόλα Κούρτη (Jemma Press)

Η Berlin είναι μια πόλη όπου οι απέθαντοι συμβιώνουν με τους ζωντανούς. Μια πόλη που την έκταση της σήψης και της διαφθοράς της ξεπερνά μονάχα το αιώνιο σκοτάδι της. Μια πόλη που θα μπορούσε να είναι η Κόλαση, αν κάποιος είχε αντικαταστήσει τις φωτιές και τους λάκκους με το θειάφι με ατσάλινους ουρανοξύστες και επιβλητικά κτίρια που ξεφυτρώνουν μέσα από το χάος της δαιδαλώδους ρυμοτομίας της.

Μια πόλη των νεκρών ονείρων και των χαμένων ψυχών. Μια τέτοια ψυχή είναι και ο Ράντολφ Κάρτερ, ιδιωτικός ντετέκτιβ για μικροϋποθέσεις που μετά βίας τού εξασφαλίζουν τα απαραίτητα χρήματα για τα ποτά του στο Los Antiguos, το μπαρ όπου περνά τον περισσότερο καιρό του. Όταν όμως ένας μυστηριώδης πελάτης θα τον προσλάβει για μια υπόθεση που αρχικά μοιάζει να είναι μια απλή περίπτωση κλοπής και εξαφάνισης, ο Κάρτερ θα μπλεχτεί σε έναν ατέρμονο λαβύρινθο τρόμου και αίματος που οδηγεί μέσα από τα στενά δρομάκια και τις αγορές της Μπερλίν στο κατώφλι του άλλου κόσμου…

Τιμώντας τις νουάρ ρίζες του το κόμικ των Αθανασιάδη και Κούρτη επενδύει στην ατμόσφαιρα και τους σπαρταριστούς διαλόγους, όπως αντίστοιχα και τη σκοτεινή εικονογράφηση που υπηρετεί πλήρως το όραμα των δημιουργών του. Εθιστική κυκλοφορία που δεν σου φτάνει μια φορά να την διαβάσεις.

Ληστές: Η Ζωή κι ο Θάνατος των Γιάννη και Θύμιου Ντόβα των Γιώργου Γούση και Γιάννη Ράγκου (εκδόσεις Polaris)



Ίσως φανεί βαρύ αυτό που θα γράψουμε αλλά αυτό εδώ μοιάζει να είναι το Γκιακ των graphic novels. Στο οπισθόφυλλο των Ληστών, διαβάζουμε τα εξής: «Το φαινόμενο της ληστοκρατίας κυριάρχησε στο νεοελληνικό κράτος σχεδόν για έναν αιώνα, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1930. Στο επίκεντρό της βρισκόταν η σύγκρουση παράδοσης και νεωτερικότητας, και ειδικότερα η ακραία αντιπαράθεση του συγκεντρωτικού κράτους με τις αυτόνομες κοινότητες του ορεινού χώρου. Στην Ήπειρο των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα, και στην αιχμή αυτής της σύγκρουσης, ο Γιάννης και ο Θύμιος Ντόβας παίρνουν εκδίκηση για την άγρια δολοφονία του πατέρα τους και κατόπιν ακολουθούν τον μοναδικό δρόμο που τους απομένει: της παρανομίας, της αδιάλλακτης βίας και της αναμέτρησης με τους κρατικούς θεσμούς».

Μέσα από την ντοπιολαλιά της περιοχής οι δύο βασικοί ήρωες ζουν, βασιλεύουν κι αποκαθηλώνονται στην εποχή της ληστοκρατίας, μέσα από έναν κώδικα τιμής που λίγοι μπορούν να καταλάβουν σήμερα. Ο δεσμός του αίματος μοιάζει πιο ισχυρός από όλους τους άλλους κι είναι εκείνος που κινεί τα νήματα σε αυτό το σκοτεινό αριστούργημα, που αν έπεφτε ποτέ στα χέρια του Ταραντίνο θα σάρωνε τα κινηματογραφικά βραβεία.

Αναμφίβολα μια από τις καλύτερες κυκλοφορίες των τελευταίων ετών, που μας κάνει να περιμένουμε με το μαχαίρι στα δόντια το δεύτερο μέρος.

Οι Όμηροι του Γκαίρλιτς του Θανάση Πέτρου (εκδόσεις Ίκαρος)



Το 1916, στη διάρκεια του τρίτου χρόνου του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελλάδα προσπαθεί να διατηρήσει στάση ουδετερότητας. Όταν η Βουλγαρία εισβάλλει στην Ανατολική Μακεδονία, το Δ΄ Σώμα Στρατού, που εδρεύει εκεί, βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Οι Έλληνες στρατιώτες είναι αποκλεισμένοι, αλλά δεν έχουν δικαίωμα να αντισταθούν στους Βούλγαρους. Η πρόταση του επικεφαλής του Σώματος μοιάζει εξωπραγματική!

Αυτό το graphic novel του Θανάση Πέτρου (η δουλειά του στο Γρα Γρου, επίσης συγκλονιστική) μοιάζει κυριολεκτικά και μεταφορικά με επίτευγμα. Ο δημιουργός καταφέρνει με έναν μοναδικό τρόπο να αποτυπώσει την έρευνα του ιδίου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, ψάχνοντας κάτω από τόνους αρχειακού υλικού μέσα από υπέροχα σκίτσα, που επιβεβαιώνουν το ταλέντο και τη δεξιοτεχνία του.

Ο Πέτρου βουτά σε μια ιδιαίτερη ιστορία χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος και το αποτέλεσμα ξεπερνά κάθε προσδοκία για τον αναγνώστη. Εξαιρετικό με το Ε, κεφαλαίο.

The Amazing Spiderman: Red Goblin των Cage, Slott, Immonen, Hawthorne & Martin (εκδόσεις Οξύ)

Όταν μιλάμε για κόμικ, σίγουρα κάποιες από τις πρώτες λέξεις που θα σου έρθουν στο μυαλό είναι φυσικά Marvel και Spiderman. Το ίδιο και σε εμάς, για αυτό και περιμέναμε με ανυπομονησία την έκδοση του Amazing Spiderman: Red Goblin μιας κι εκτός από τον πιο συμπαθή σούπερ ήρωα ever (Πίτερ Πάρκερ άρχοντα, πάρε μας τα υπάρχοντα) θα έφερνε στα στριπάκια και τη σύμπραξη δύο από τους πιο λατρεμένους μας κακούς του μαρβελικού σύμπαντος. Green Goblin και Carnage γίνονται ο Red Goblin και κανένας δεν είναι ασφαλής.

Σκοτεινό και τρομακτικό το Red Goblin στο αποχαιρετιστήριο saga του Dan Slott που αποχωρεί από τη δημιουργική ομάδα του Amazing Spiderman με ένα εντυπωσιακό φινάλε που δεν αφήνει νύχι αφάγωτο από την αγωνία. Badass δουλειά που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v