Φρέσκα Βιβλία για να βγάλουμε τον Δεκέμβρη

Το ρίχνουμε στη μελέτη, παρουσιάζοντας πέντε τίτλους, που αξίζει να διαβάσεις αυτόν τον Δεκέμβρη ικανοποιώντας κάθε βιβλιόφιλο.
Φρέσκα Βιβλία για να βγάλουμε τον Δεκέμβρη

Διανύουμε πια τον τελευταίο μήνα, αυτής της χρονιάς που θα μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, σαν η πιο περίεργη που είδε η ανθρωπότητα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Στα θετικά της καταγράφεται μόνο η αύξηση του χρόνου που διαθέσαμε προς ανάγνωση, αγαπημένων βιβλίων. Οφείλουμε να γράψουμε ότι η βιβλιοπαραγωγή του 2020, κράτησε τον πήχη ψηλά με εξαιρετικές και σημαντικές εκδόσεις να γεμίζουν τα ράφια των βιβλιόφιλων. Διαλέξαμε 5 φρέσκα βιβλία από αυτά που μας συντρόφευσαν όμορφα τον Δεκέμβρη, με την ελπίδα να κάνουν το ίδιο και σε εσάς.

Χριστουγεννιάτικη Εφημερία του Adam Kay (Εκδόσεις Κλειδάριθμος)

Στην περίληψη του βιβλίου διαβάζουμε: «Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και στους δρόμους αντηχούν οι νότες του Jingle Bells, αλλά 1,4 εκατομμύρια υπάλληλοι του NHS πηγαίνουν για δουλειά. Μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου, που θα αποτελέσει ιδανικό δώρο για όποιον έχει ποτέ πατήσει σε νοσοκομείο, ο 'Ανταμ Κέι επιστρέφει στα ημερολόγιά του για μια ξεκαρδιστική, τρομακτική και -μερικές φορές- σπαρακτική ματιά πίσω από την μπλε κουρτίνα.

Η Χριστουγεννιάτικη εφημερία είναι ένα γράμμα αγάπης για όλους εκείνους που πέρασαν τις γιορτές τους στην πρώτη γραμμή -βγάζοντας παιδιά και στολίδια από τα διάφορα μέρη που πήγαν και σφηνώθηκαν- κατά την πιο όμορφη εποχή του χρόνου».

Μέρες δύσκολες, αυτές που διανύουμε κι αν κάτι χρειαζόμαστε, είναι χιούμορ και διάθεση αισιοδοξίας, πάνω στη μαυρίλα που έχει απλωθεί γύρω μας. Ο Adam Kay που είναι βραβευμένος κωμικός κι έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα με το Best seller Αυτό θα πονέσει, ξέρει τον τρόπο κι εμείς τον εμπιστευόμαστε. Με Non stop αστεία κι εφευρετικές ατάκες πυρπολεί το κοινό του σελίδα τη σελίδα. Του βγάζουμε το καπέλο ωστόσο, γιατί μέσα στην αγνή του καφρίλα βρίσκει τρόπο να φωλιάσει στις λέξεις τους, μπόλικη συγκίνηση, μιας κι ακροβατεί πολύ επιτυχημένα πότε στο γέλιο και πότε στο δάκρυ, δίχως να γίνεται σαχλός, ούτε κλαψιάρης. Γενναίο δημιούργημα η Χριστουγεννιάτικη Εφημερία, αξίζει της προσοχής σου.

Μπορείς να το αγοράσεις εδώ!

Δεν κατοικούν όλοι οι άνθρωποι τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο του Ζαν- Πωλ Ντυμπουά (Εκδόσεις Δώμα)

«Είναι δυο χρόνια τώρα που ο Πωλ Χάνσεν εκτίει την ποινή του στις φυλακές του Μοντρεάλ. Μοιράζεται ένα κελί με τον Πατρίκ Ορτόν, έναν άνδρα που μετράει για ενάμισης, θηρίο έτοιμο να χιμήξει και ν’ ανοίξει στα δύο όποιον δεν συμμερίζεται την αγάπη του για τις Harley Davidson.
Στη φυλακή ο Πωλ έχει χρόνο να αναλογιστεί τη ζωή του».

Δεν θα δώσουμε περισσότερα για την ιστορία του βιβλίου, γιατί κάθε λέξη του πρέπει να την ανακαλύψεις μόνος σου. Κάθε πρόταση, κάθε σελίδα του αριστουργήματος του Ζαν-Πωλ Ντυμπουά σε περιμένει να την γνωρίσεις και μέσα από την ανάγνωσή τους να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Παρακολουθώντας την αιώνια μάχη ανάμεσα στη δικαιοσύνη και την απανθρωπιά, μπορείς να γίνεις μάρτυρας μιας ιστορίας, που ακόμη κι αν σου φαίνεται κοινότυπη, μόνο τέτοια δεν είναι. Αντίθετα μοιάζει μεγαλειώδης, γιατί στρέφει εμπρός σου έναν καθρέφτη, στο είδωλο του οποίου μπορείς να δεις όλα τα πρόσωπα της ανθρώπινης φύσης, με έναν τρόπο βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό ως προς την αλήθεια του.

Το αγοράζεις εδώ!

Άνδρας με Κόκκινο Μανδύα του Julian Barnes (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου είναι κατατοπιστικό: «Το καλοκαίρι του 1885, τρεις Γάλλοι κατέφτασαν στο Λονδίνο για ψώνια. Ο ένας ήταν πρίγκιπας, ο άλλος κόμης και ο τρίτος ένας κοινός θνητός με ιταλικό όνομα, που πριν από τέσσερα χρόνια είχε αποθανατιστεί σε ένα από τα πιο σπουδαία πορτρέτα του Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ.

Αυτός ο κοινός θνητός ήταν ο Σαμιέλ Πότσι, γιατρός, πρωτοπόρος γυναικολόγος και ελεύθερο πνεύμα - ένας λογικός επιστήμονας με μια διαβόητα περίπλοκη προσωπική ζωή. Φόντο της ζωής του, η παρισινή Μπελ Επόκ».

Ο Julian Barnes που έχει σηκώσει το βραβείο Booker μας απλώνει το χέρι και μας καλέι να πάμε μαζί ένα ταξιδάκι στην εποχή της Μπελ Επόκ. Εκεί είναι παρόντα όλα τα στοιχεία που ξεχωρίζουν στο έργο του σημαντικότερου ίσως Βρετανού συγγραφέα που ζει σήμερα. Λεπτοφυές χιούμορ, σαρκασμός και μια αναγνωστική εμπειρία υψηλού επιπέδου, μέσα από μια κριτική ματιά στην κοινωνία μιας εποχής που μοιάζει αρκετά με αυτή που διανύουμε.

Προϊόν μιας ιστορικής έρευνας χρόνων για όλα όσα συνέβησαν στην Μπελ Επόκ, μέσα από τα μάτια του Μπαρνς (που είναι παρών στο βιβλίο) και την αριστουργηματική γραφή του, που δρα ανακουφιστικά στον αναγνώστη, μιας και λόγω της δαιδαλώδους ιστορίας του βιβλίου, οφείλει να είναι προσηλωμένος. Ωστόσο ανταμείβεται στο τέλος γιατί γίνεται κοινωνός σε ένα πρωτοποριακό ανάγνωσμα, που χωρά όλες τις αφηγηματικές αρετές του Μπαρνς.

Το αγοράζεις εδώ!

Φόβος και Παράνοια στο Λας Βέγκας του Χάντερ Σ. Τόμσον (εκδόσεις Πατάκη)

Ποπ κουλτούρα από εδώ το Φόβος και Παράνοια στο Λας Βέγκας. Φόβος και Παράνοια στο Λας Βέγκας από δω η Ποπ Κουλτούρα. Ρίχνοντας μια ματιά στην περίληψη του βιβλίου ίσως καταλάβεις, όσα πρόκειται να ακολουθήσουν: «Ο ρεπόρτερ Ραούλ Ντιουκ και ο δικηγόρος του, εφοδιασμένοι με αποφασιστικότητα, κάθε λογής ναρκωτικά και πλαστές κάρτες, μπαίνουν σε μια ανοιχτή Σεβρολέτ και ξεκινούν από το Λος Άντζελες για το Λας Βέγκας, όπου πάνε να καλύψουν δημοσιογραφικά έναν αγώνα ταχύτητας μοτοσικλετιστών. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για ένα ταξίδι αναζήτησης του αμερικάνικου ονείρου στην πόλη που είναι γνωστή ως η βασίλισσα του τζόγου.

Κι ενώ βρίσκονται στο απόλυτο ηθικό κενό, βουτηγμένοι στις καταχρήσεις και στην ακολασία, τους αναθέτουν να παρακολουθήσουν μια εθνική συνδιάσκεψη κατά των επικίνδυνων ουσιών. Εκεί, ανάμεσα στα οπλισμένα σαν αστακούς μέλη των σωμάτων ασφαλείας, φλερτάρουν με την καταστροφή. Βουλιάζουν στην παράνοια, στην κοινωνική παραμόρφωση αλλά και στο ξεκαρδιστικό χάος της Αμερικής την εποχή που ο Πρόεδρος Νίξον βρίσκεται ακόμα στον Λευκό Οίκο και η χώρα μετρά τα πτώματα της νεολαίας της στον πόλεμο του Βιετνάμ».

Ο Χάντερ Σ. Τόμσον είναι ίσως ένας από τους πιο ιδιοφυείς γραφιάδες που γνώρισε η γενιά του. Με μια εθιστική μα και παραισθησιογόνα γραφή μου μυρίζει αλκοόλ, γράφει ένα βιβλίο φόρο τιμής από τη μια μεριά στο Λας Βέγκας και από την άλλη στα 70s. Έχοντας νιώσει στο πετσί του και τα δύο, συνθέτει ένα ανατρεπτικό σύμπαν όπου συνυπάρχουν όλα τα παραπάνω, με κινηματογραφικό τρόπο, όπως φάνηκε κι από τη μετέπειτα μεταφορά του βιβλίου στο σινεμά από τον μεγάλο Τέρρυ Γκίλιαμ. Με μια μεθυσμένη γραφή, ο Τόμσον κερνάει τον αναγνώστη σπαρταριστούς διαλόγους, βρώμικο ρεαλισμό κι ανηλεές χιούμορ, σε ένα από τα σημαντικότερα βιβλία που γράφτηκαν ποτέ.

Το αγοράζεις εδώ!

Η Μέρα Χωρίς όνομα του Friedrich Ani (Εκδόσεις Gutenberg)

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε τα παρακάτω: «Μια δεκαεφτάχρονη κοπέλα αυτοκτονεί και ο αστυνομικός επιθεωρητής Γιάκομπ Φράνκ ανακοινώνει το γεγονός στη μητέρα της. Επί επτά ώρες κάθεται κοντά της για να την παρηγορήσει και επί είκοσι χρόνια η εικόνα της στοιχειώνει τα βράδια του. Ξαφνικά, στην πόρτα του τέως πλέον επιθεωρητή εμφανίζεται ο άντρας της γυναίκας και πατέρας του κοριτσιού: είναι σίγουρος πως η κόρη του είχε δολοφονηθεί. Ο Φρανκ ξεπερνά τους ενδοιασμούς του και αρχίζει μια νέα έρευνα».

Το βιβλίο του Φρίντριχ Άνι δεν είναι ένα αστυνομικό θρίλερ, όπως όλα τα άλλα του συγγραφέα; . Ο πολυδιαβασμένος Γερμανός συγγραφέας επενδύει σε μια σκοτεινή κι επιβλητική ατμόσφαιρα, χτίζοντας γύρω της εμπνευσμένους χαρακτήρες. Βουτώντας στα μύχια της ανθρώπινης ψυχής, στέκεται ιδιαίτερα σε όλες αυτές τις τραυματικές εμπειρίες που γίνονται βιώματα και καθορίζουν την φύση μας. Με υποβλητικό ρυθμό κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη ακολουθώντας τις ζωές των ηρώων που παλεύουν με τη μοναξιά και τις αναμνήσεις που δεν ξεπέρασαν ποτέ κι έγιναν στοιχειωτικές για εκείνους. Ανθρώπινο κι ειλικρινές, πρόκειται για ένα βιβλίο που αξίζει να υπάρχει στη βιβλιοθήκη σου.

To αγοράζεις εδώ!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v