O Δον Κιχώτης των βιβλιοπωλών μοιράζει με ποδήλατο γνώση στο Μιλάνο

Ο Λούκα Σαντίνι, φόρτωσε με βιβλία το “όχημα” του και ξεχύθηκε στους δρόμους της ιταλικής πόλης για να κάνει λίγο πιο όμορφη τη μέρα των πελατών του.
O Δον Κιχώτης των βιβλιοπωλών μοιράζει με ποδήλατο γνώση στο Μιλάνο

Κάθε τόσο μας κάνει καλό να βλέπουμε ειδήσεις που να μας κάνουν να χαμογελάμε. Ειδικά αυτή την περίοδο που έχει πέσει ένα καταθλιπτικό πέπλο στον πλανήτη. Για αυτόν τον λόγο όταν διαβάσαμε την ιστορία του Λούκα Αμπρότζιο Σαντίνι, από το Μιλάνο, ένα χαμογελάκι το σκάσαμε! Ναι αλλά βάλε και καμιά παράγραφο, στα χώρισα παρακάτω.

Με ένα κόκκινο ποδήλατο που λες λοιπόν, γυρνάει την ιταλική πόλη και μοιράζει γνώση, αφήνοντας βιβλία στους πελάτες του, που συνεχίζουν να τον στηρίζουν. Το 2013 κι ενώ τα διαδικτυακά καταστήματα, εταιρειών κολοσσοί όπως η Amazon, άρχισαν να ισοπεδώνουν τις μικρές επιχειρήσεις, ο Λούκα Αμπρότζιο αναγκάστηκε να κλείσει το επί 20 χρόνια βιβλιοπωλείο του και να βγάλει μια άδεια πλανόδιου πωλητή.

“Τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα με την άφιξη του διαδικτυακού ανταγωνισμού, τη γενική μείωση της ανάγνωσης βιβλίων και την οικονομική κρίση του 2008. Προσπαθούσα και προσπαθούσα, άνθρωποι στη γειτονιά οργάνωσαν πρωτοβουλίες για να στηρίξουν το κατάστημα, αλλά αναγκαστήκαμε να κλείσουμε”.

Έτσι, μπορούσε πια να φορτώσει το ποδήλατο του με διάφορους “λογοτεχνικούς θησαυρούς” και να ξεκινήσει το ντελίβερι σε διάφορους βιβλιόφιλους. Τον καιρό της πανδημίας οι αναγνώστες αυξήθηκαν, μαζί με τα βιβλία που αυτοί διάβαζαν. Επομένως ο Λούκα δεν έμεινε χωρίς δουλειά, αντίθετα αυξήθηκαν οι κατ’ οίκον παραδόσεις του. Κάποιοι πελάτες μετράνε πόσα βιβλία έχουν διαβάσει από τον Μάρτιο και ο αριθμός είναι σημαντικός, λέει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα μαζί με 2000 βιβλιοπώλες έχει συνασπιστεί εναντίον της Amazon, στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν. Μπορεί οι πελάτες να μην έχουν έκπτωση όπως στην Amazon, αλλά τους προσφέρονται καλά επιμελημένες υπηρεσίες, επαγγελματισμός και η ευκαιρία να μιλήσουν με έναν ειδικό για τα βιβλία.
Είμαστε μαζί σου, Λούκα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v