Αυτά τα βιβλία θα σου φτιάξουν το κέφι

Αν η καραντίνα σου έχει χαλάσει την διάθεση, τότε έχουμε μερικά βιβλία που θα σ’ την φτιάξουν.
Αυτά τα βιβλία θα σου φτιάξουν το κέφι
Μέσα σε όλη αυτή την κλεισούρα της καραντίνας, είναι η κατάλληλη στιγμή για λίγο διάβασμα. Και θα προτιμούσαμε, αυτές τις μέρες, το διάβασμα να είναι κάπως ελαφρύ και κεφάτο, επειδή ήδη αρκετή επιστημονική φαντασία και δυστοπία ζούμε εκεί έξω. Ή έστω βαρύ αλλά με αστείο τρόπο. Γενικά, η ζωή είναι καλύτερη αν την βλέπεις σαν κωμωδία—κι ας είναι μαύρη μερικές φορές. Ψάχνουμε και διαλέγουμε, λοιπόν, τέλεια χιουμοριστικά βιβλία για να βγάλουμε αυτές τις (ομολογουμένως λίγες, εμείς απλά γκρινιάζουμε) μέρες στο σπίτι.

Άνθρωπος για όλες τις δουλειές, του Τσαρλς Μπουκόφσκι
Η ιστορία του άλτερ έγκο του διάσημου συγγραφέα, ενός πότη που ταξιδεύει την Αμερική και δεν στεριώνει πουθενά, λειτουργεί ως η καλύτερη εισαγωγή στον τόσο μοναδικό κόσμο του Μπουκόφσκι, και είναι μια εισαγωγή που μέσα στην μαυρίλα της καταντά ξεκαρδιστική. Ποτέ ξανά τόσο σκληρή γραφή δεν ήταν τόσο ανθρώπινα αστεία.

Κάποιος Λούκας, του Χούλιο Κορτάσαρ
Διηγήματα που κανονικά θα σου προκαλούσαν νευρικό γέλιο μέσα στο μετρό ή στο λεωφορείο, και που τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να το διαβάσεις χωρίς να σε κοιτάνε παράξενα. Σκέψεις με ιδιαίτερο χιούμορ, παρατηρήσεις που θα σε κάνουν να σταματήσεις και να αναρωτηθείς, γραφή που κυλάει νεράκι και μερικές ατάκες που θα θυμάσαι για καιρό.

Ντελίριουμ, του Ντέιβιντ Σεντάρις
Ο ελληνικής καταγωγής Σεντάρις μπορεί να είναι γνωστός για τα ξεκαρδιστικά του απομνημονεύματα, αυτή όμως η συλλογή διηγημάτων μυθοπλασίας είναι ίσως από τις καλύτερες δουλειές του. Σουρεάλ και τραβηγμένες όσο δεν πάει, οι καταστάσεις που παρουσιάζει θα μπορούσαν να συμβαίνουν στο διπλανό σου σπίτι—και ξέρεις ότι δεν συμβαίνουν, και σε καθησυχάζει αυτό.

Καλοί Οιωνοί, των Τέρι Πράτσετ και Νιλ Γκέιμαν
Είτε είδες την σειρά, είτε όχι, πρέπει να διαβάσεις και το βιβλίο. Επειδή το βιβλίο είναι υπέροχο. Η Αποκάλυψη έρχεται, και έρχεται σύντομα, και δύο άσπονδοι φίλοι, ένας άγγελος και ένας δαίμονας, προσπαθούν να την σταματήσουν. Εναλλακτικά: Τι γίνεται όταν οι δύο κορυφαίοι συγγραφείς φανταστικού ενώσουν τις επιμέρους αισθήσεις του χιούμορ τους.

Πεζά Κείμενα 1960-1065, του Μποστ
Μπορεί τα σκίτσα του που σχολίαζαν την επικαιρότητα να άφησαν εποχή, αλλά τα πεζά του κείμενα αξίζουν κι αυτά την ίδια αναγνώριση. Το χιούμορ παραμένει αναλλοίωτο, και ενισχύεται μάλιστα σε αυτή τη μορφή, ενώ παράλληλα τα κείμενα λειτουργούν σαν ένα πολύ ιδιαίτερο μάθημα Ιστορίας της εποχής.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v