Τέλεια δώρα για τους βιβλιοφάγους της καρδιάς μας

Θέλεις να κάνεις τους βιβλιοφάγους της ζωής σου χαρούμενους; Με μια βόλτα στα Public θα βρεις χιλιάδες τίτλους βιβλίων σε σούπερ τιμές.
Τέλεια δώρα για τους βιβλιοφάγους της καρδιάς μας

Να σου πούμε ένα μυστικό; Οι φίλοι σου που λατρεύουν να διαβάζουν δεν θέλουν κανένα άλλο δώρο για τα Χριστούγεννα. Ούτε κασκολάκια, ούτε αρκουδάκια, ούτε γκατζετάκια. Θέλουν μόνο άλλο ένα βιβλίο.

Τώρα που ξέρεις, δεν χρειάζεται να ψάχνεις δεξιά κι αριστερά. Πέρνα μια βόλτα από τα Public της γειτονιάς σου, ή μπες στο Public.gr, και βρες το νέο αγαπημένο βιβλίο του βιβλιοφάγου της καρδιάς σου, ανάμεσα σε χιλιάδες ελληνικούς και ξενόγλωσσους τίτλους. Αν χρειάζεσαι ιδέες, ρίξε και μια ματιά παρακάτω, σε όσα μας έκαναν κλικ.

21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα του Yuval Noah Harari (εκδόσεις Αλεξάνδρεια)

Ο πλέον πολυδιαβασμένος στοχαστής αυτή τη στιγμή σε διεθνές επίπεδο. Η σκέψη του Ισραηλινού Γιουβάλ Νώε Χαράρι χαρακτηρίζεται από μια ευέλικτη ευστροφία που ταιριάζει στην εκτεταμένη αβεβαιότητα του καιρού μας. Ο ίδιος, έχοντας μια στερεή γνώση της ανθρώπινης ιστορίας και της πολιτιστικής εξέλιξης, δεν διστάζει να αντιμετωπίσει ευθέως τις ατομικές και συλλογικές προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου, από την κρίση της δημοκρατίας και την σαρωτική επίδραση της τεχνολογίας ως τα υπαρξιακά ή ταυτοτικά ζητήματα. Το βιβλίο αυτό αρθρώνεται σε είκοσι ένα διαφωτιστικά κεφάλαια και λειτουργεί ως ένας πλοηγός για το μέλλον μας. Αξίες, αυτό έχουμε ανάγκη.

 

Σύντομες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα του Stephen Hawking (Εκδόσεις Πατάκη)

Λίγο προτού εγκαταλείψει τα εγκόσμια, ο σπουδαίος αστροφυσικός, ο κατά τεκμήριο διαπρεπέστερος επιστήµονας από την εποχή του Αϊνστάιν, άφησε παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές και ένα βιβλίο που έρχεται, με απλό & προσιτό τρόπο, να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις σε ερωτήματα, φιλοσοφικά, υπαρξιακά ή επιστημονικά που απασχολούν και εμάς αλλά θα απασχολούν και τους απογόνους μας: Υπάρχει Θεός; Πώς ξεκίνησαν όλα; Μπορούµε να προβλέψουµε το µέλλον; Υπάρχει άλλη νοήµων ζωή στο σύµπαν; Τι υπάρχει µέσα σε µια µαύρη τρύπα; Θα µας ξεπεράσει η τεχνητή νοηµοσύνη; Έχει νόηµα να αποικίσουµε το Διάστηµα; Θα επιβιώσουµε πάνω στη Γη;

 

Η Σιωπηλή Ασθενής του Alex Michaelides (Εκδόσεις Διόπτρα)

Η ζωή της Αλίσια Μπέρενσον είναι φαινομενικά τέλεια. Διάσημη ζωγράφος η ίδια, περιζήτητος φωτογράφος μόδας ο άντρας της, ζουν σ’ ένα μεγάλο σπίτι με θέα στο πάρκο, σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές του Λονδίνου. Όταν ένα βράδυ ο σύζυγός της γυρίζει αργά από μια φωτογράφιση, η Αλίσια τον πυροβολεί πέντε φορές στο κεφάλι και βυθίζεται στη σιωπή. Ο Θίο Φέιμπερ είναι ένας ιατροδικαστικός ψυχοθεραπευτής που περίμενε πολύ καιρό την ευκαιρία να δουλέψει με την Αλίσια. Είναι πεπεισμένος ότι εκείνος θα πετύχει εκεί που οι άλλοι απέτυχαν. H αποφασιστικότητά του να την κάνει να μιλήσει και να ξετυλίξει το μυστήριο της δολοφονίας του άντρα της τον παρασύρει σ’ ένα δύσβατο μονοπάτι που οδηγεί στα βαθύτερα αίτια της σιωπής της…

 

Κάθε σύμπτωση έχει ψυχή του Fabio Stassi (Εκδόσεις Ίκαρος)

Άνεργος καθηγητής και αναγνώστης όσο λίγοι, ο Βίντσε Κόρσο σκαρφίζεται ένα καινούριο για εκείνον επάγγελμα, αυτό του βιβλιοθεραπευτή. Νοικιάζει μια σοφίτα στο κέντρο της Ρώμης, όπου δέχεται τους ασθενείς του, και βρίσκει γι' αυτούς το κατάλληλο βιβλίο που θα απαλύνει τον ψυχικό αλλά, γιατί όχι;, και τον σωματικό τους πόνο. Μια μέρα τον επισκέπτεται η εξηντάχρονη Τζοβάνα. Ο αδερφός της, σινολόγος με πάθος για τις ξένες γλώσσες, αδηφάγος αναγνώστης και συλλέκτης βιβλίων, πάσχει από Αλτσχάιμερ και επαναλαμβάνει εμμονικά μερικές σκόρπιες, ασυνάρτητες φράσεις. Η γυναίκα είναι σίγουρη πως οι φράσεις αυτές ανήκουν σε κάποιο βιβλίο που, αν βρεθεί, μπορεί να βοηθήσει τον αδερφό της. Ο Βίντσε ξεκινά την αναζήτησή του ανάμεσα σε καινούριους χώρους, ανθρώπους και διαδρομές της πόλης και της λογοτεχνίας, μ' ένα ερώτημα να ταλανίζει το μυαλό του: αν έχανε τα πάντα και μπορούσε να διασώσει μόνο μία ανάμνηση, ποια θα ήταν αυτή; Ένα καταιγιστικό μυθιστόρημα για τη μνήμη, τη σημασία των αναμνήσεων, την αναζήτηση της διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα στη Βαβέλ της πραγματικότητας και της λογοτεχνίας.

 

Ένα άλογο μπαίνει σ' ένα μπαρ του David Grossman (Εκδόσεις Ψυχογιός)

Σε ένα καταγώγιο σε μια μικρή πόλη στο Ισραήλ, διοργανώνεται μια βραδιά σταντ απ κωμωδίας, με τον Ντόβαλε Γκρίνσταϊν, έναν μεσήλικο κωμικό. Ανάμεσα στους θεατές βρίσκεται ο δικαστής Αβισάι Λαζάρ, πρώην συμμαθητής του, καθώς και κάποιοι άλλοι που θυμούνται τον Ντοβ ως ένα περίεργο, λιπόσαρκο παιδί που περπατούσε με τα χέρια, προκαλώντας σύγχυση και αποφεύγοντας έτσι τους νταήδες της γειτονιάς. Σταδιακά, καθώς κινείται μεταξύ ιλαρότητας και υστερίας, ο μονόλογος του Ντοβ παίρνει τη μορφή απομνημονευμάτων και μας μεταφέρει πίσω σε ό,τι τον τρομοκρατούσε στην παιδική του ηλικία. Συναντούμε την όμορφη μητέρα του, που επέζησε του Ολοκαυτώματος και χρειάζεται συνεχή επιτήρηση, και τον τιμωρητικό πατέρα του, έναν άνθρωπο του μόχθου που αδυνατεί να καταλάβει τον δημιουργικό γιο του. Ο Ντοβ ανακαλεί στη μνήμη του την εβδομάδα που πέρασε σε μια στρατιωτική κατασκήνωση για νέους, όπου ο Λαζάρ ήταν μάρτυρας ενός γεγονότος που σημάδεψε τον κωμικό για πάντα. Και ενώ ο Ντοβ διηγείται το ανεκδιήγητο, ο Λαζάρ έρχεται αντιμέτωπος με τον δικό του ρόλο σε αυτή την ιστορία απώλειας και επιβίωσης. Ένας σαρωτικός μονόλογος από τον βραβευμένο με Man Booker International Prize Νταβίντ Γκρόσμαν, ένα αξεπέραστο λογοτεχνικό επίτευγμα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v