ΤΕΧΝΕΣΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Still Absent: Εγκαίνια έκθεσης στο Notus Studio

Το πρώτο residency του Notus Studio εξερευνά την ύπαρξη μεταξύ φθαρμένου και φαντασιακού, σε έναν κόσμο που τίποτα δεν αλλάζει και βελτιώνεται.

Still Absent: Εγκαίνια έκθεσης στο Notus Studio

Το πρώτο residency του NOTUS RES εξερευνά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ενός οργανισμού σε τέλμα, την αδράνεια αυτών που τον απαρτίζουν, την ψυχοφθόρα αναμονή της λύσης, τη βασική συνειδητοποίηση πως τίποτα δε θα μας σώσει εκτός από τους ίδιους μας τους εαυτούς. Την αναίρεση όλων αυτών και την εγκαθίδρυση ενός βασιλείου του παρόντος, όπου τίποτα δεν αλλάζει και βελτιώνεται, παρά αιωρείται ανάμεσα στο φθαρμένο και το φαντασιακό.

Το 1947, σε ένα νησί του Ατλαντικού ωκεανού, έγινε η πρώτη καταγραφή σε επιστημονικό περιβάλλον των υπαρξιακών δυνάμεων και των αντίστροφων τους που διέπουν τη ντετερμινιστική εξέλιξη ενός μυθικού συστήματος. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν με ανησυχία πως η μορφή ενός μύθου είχε άμεση εξάρτηση με την χρονική ροή του κόσμου για τον οποίο είχε συλλογικά δημιουργηθεί. Εάν ο μύθος κατέρρεε και δεν διατηρούσε την πορεία του προς τα εμπρός, η ροή του χρόνου καθυστερούσε και από το μέλλον έτεινε προς το παρόν.

Το πείραμα είχε ως εξής: σε έναν περιορισμένο και πολύ σχετικό χώρο που ένα μέρος ανθρώπων αντιλαμβάνεται ως κόσμο, διοχετεύθηκε μορφική ασυνέχεια, με αποτέλεσμα να αρχίσει να καταρρέει η αφήγηση του μύθου. Οι πρώτες μετρήσεις έδειξαν διαρροή μελλοντικού χρόνου και σχετική καθυστέρηση, απώλεια κινήτρου και κυρίως σταδιακή διαφυγή πραγματικότητας.

Η κρίσιμη στιγμή του πειράματος θεωρείται πως ήταν το σημείο όπου ο μύθος κατέρρευσε κάτω από την ίδια του τη αφηγητική δύναμη και προκάλεσε μια απόλυτη παροντική τελμάτωση (ΑΠΤ), φέρνοντας τον δείκτη ντετερμινιστικής εξέλιξης και μελλοντικών πιθανοτήτων του κόσμου στο μηδέν. Ο Δρ. Κλένφλουφ με νοσηρό ενδιαφέρον παρατήρησε πως η μορφή σε αυτή την στάσιμη κατάσταση είχε χάσει κάθε νόημα και πως ο κόσμος έμοιαζε με κάποιου είδους μη-κόσμο. Δεν υπήρχε καμία εμπειρία, αυτενέργεια και σύγκρουση. Δεν υπήρχε καν η δυνατότητα σύγκρουσης. Το σύστημα απλώς υπήρχε.

Κάποιοι επιστήμονες πρότειναν πως ίσως υπάρχει κάποια εξωκοσμική, μη μετρήσιμη δύναμη που μπορεί να επηρεάσει ένα τέτοιο σύστημα, να επανεκκινήσει τον χρόνο και να ανακατασκευάσει τον μύθο, δίνοντας ξανά μορφή και νόημα στον κόσμο. Οι θεωρίες τους απορρίφθηκαν ως ακατανόητες.

Το πείραμα συνεχίζεται μέχρι σήμερα.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Για να δρέψεις την πραγματικότητα, ό,τι απλά ονειρεύεσαι, ζήσε με έναν παιδιάστικο, στοχαστικό και ανέμελο τρόπο στο δάσος της μοναξιάς."

Jack Kerouac, 1922-1969, Αμερικανός συγγραφέας

 • 1864 - Ιδρύεται ο Ερυθρός Σταυρός.
  1940 - Μετά το τορπιλλισμό του Έλλη και της έντασης των ελληνοϊταλικών σχέσεων η Μεγάλη Βρετανία ανακοινώνει ότι οι ναυτικές και αεροπορικές της δυνάμεις θα ενισχύσουν την Ελλάδα εάν τυχόν υποστεί επίθεση.
  1942 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Βραζιλία κηρύσσει πόλεμο στις δυνάμεις του Άξονα, (Γερμανία και Ιταλία όχι όμως Ιαπωνία).
  1962 - Το πρώτο στον κόσμο πλοίο που κινείται με πυρηνική ενέργεια, το The Savannah, ολοκληρώνει το παρθενικό του ταξίδι.
  1975 - Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ.
  1989 - Ανακαλύπτεται ο πρώτος ολοκληρωμένος δακτύλιος γύρω από τον Ποσειδώνα.
  2004 - Άγνωστοι εισβάλλουν στο Μουσείο του Όσλο και αφαιρούν δύο πίνακες του Έντβαρτ Μουνκ, ανάμεσά τους την πασίγνωστη «Κραυγή».

© 2002-2019 MEDIA2DAY