O εικαστικός Γιάννης Γίγας μιλά στο in2life
Ο Λούης Τίκας, ο Εμιλιάνο Ζαπάτα και οι μικροί λούστροι μετανάστες στην Αμερική πρωταγωνιστούν στους… βίους αγωνιστών του Γιάννη Γίγα στην γκαλερί ΑΔ.
Πάνω στο βαμβακερό χαρτί, οι πυκνές, πολυπρόσωπες συνθέσεις του Γιάννη Γίγα ξεδιπλώνουν αφηγήσεις για φυσιογνωμίες από το χθες που στέλνουν τα δικά τους μηνύματα στο σήμερα. Πυξίδα για να τις «διαβάσεις»: Μια πλειάδα από αναφορές στον κόσμο της Ιστορίας και της Τέχνης που συμπλέκονται, το φως που αναδίδουν τα χρώματα της αυγοτέμπερας και το λεξιλόγιο της βυζαντινής τέχνης και του κόμικ.
«Όταν ξεκίνησα να ζωγραφίζω δεν χρησιμοποιούσα αυτό το ιδίωμα που έχει αναφορές στη βυζαντινή τέχνη, γιατί δεν το είχα διδαχθεί. Στη Σχολή Καλών Τεχνών όμως έτυχε να έχω έναν εξαιρετικό καθηγητή στην αγιογραφία, τον Κωνσταντίνο Ξινόπουλο», θα μου πει εξηγώντας τις καταβολές της γραφής του. «Με ενδιέφερε ούτως ή άλλως η μοντέρνα προσέγγιση, ο σουρεαλισμός, το νταντά, ο εξπρεσιονισμός και επειδή μεγάλωσα με τα κόμικ, τη λαϊκή τέχνη και παρατηρώντας τις επιγραφές στο δρόμο τα χρησιμοποιούσα. Όλα αυτά είναι πάρα πολύ κοντά στην βυζαντινή τεχνική. Η βυζαντινή τέχνη έχει χαρακτηριστικά οικουμενικά και αυτό τη βοηθά να γίνει κατανοητή. Το σχέδιο, την πτυχολογία της άλλωστε τη βλέπουμε και πιο πριν. Στις τοιχογραφίες στους μακεδονικούς τάφους, στα φαγιούμ. Η ελληνική τέχνη έχει μία διαχρονία και μελετώντας, έβλεπα ότι αυτή η παράδοση είναι το μοντέρνο των τελευταίων 2.500 χρόνων».
«Η δουλειά αυτή είναι η εξέλιξη μιας άλλης που έχει ξεκινήσει από το 2000. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα σε πρόσωπα τα οποία εκφράζουν αξίες διαφόρων πολιτισμών, όπως ο Γκάντι, ο Τολστόι, ο Λουμούμπα. Η αρχική πρόταση ήταν αυτές οι μορφές του κόσμου να “συναντηθούν” σε μια πλατεία της Αθήνας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο, η πρώτη εμφάνιση της σειράς “Πρόσωπα” έγινε στη VIP αίθουσα του ΟΛΠ με τα έργα να αιωρούνται ψηλά, περιμετρικά στο χώρο. Έχει ενδιαφέρον βέβαια ότι κάτω από αυτό το “εικονοστάσι” και τη φιγούρα του Γκάντι περνούν εκείνες τις ημέρες μέλη της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας».
«Μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζούμε σκληρές συνθήκες ιμπεριαλισμού, προτεκτορατοποίησης και καταστροφής των υποδομών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Αν δεν αντιδράσουμε, αν δεν διδαχτούμε από την Ιστορία, επιλέγουμε τη σκλαβιά. Το ζήτημα είναι να λέμε τις ιστορίες του παρελθόντος και να ξέρουμε που κατάληξαν, ποια είναι η νοοτροπία των αφεντικών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ροκφέλερ, αυτός ο μανιακός προτεστάντης, από τη μία απαιτούσε οι εργάτες να ξοδεύουν στα σαλούν του για να πίνουν και από την άλλη χρηματοδοτούσε τον αγώνα των πουριτανικών ενώσεων κατά του αλκοόλ».