Δωρεάν Τέχνη: 8 εκθέσεις που πρέπει να δείτε

Εικαστικές αναζητήσεις, φωτογραφικά ταξίδια και ιδιαίτερες εγκαταστάσεις από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες σε οκτώ δωρεάν εκθέσεις.
Δωρεάν Τέχνη: 8 εκθέσεις που πρέπει να δείτε
Οι γκαλερί της πόλης που είχαμε παρουσιάσει αναλυτικά εδώ, αποτελούν μια πρώτης τάξης αφορμή ακόμα και για τους «απαίδευτους» του χώρου, να γνωρίσουν έργα σημαντικών ξένων και Ελλήνων δημιουργών, χωρίς κάποιο οικονομικό αντίτιμο.

Μεσούσης της εαρινής σεζόν, νέες εκθέσεις ξεκινούν και άλλες συνεχίζουν έχοντας κοινό παρονομαστή το έντονο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν. Δείτε παρακάτω οκτώ εξ’ αυτών, οι οποίες είτε ξεκινούν άμεσα είτε ολοκληρώνονται μέσα στον τρέχων μήνα και… αξίζουν μια επίσκεψη.

«Singing-laughing-zeros» στην a.antonopoulou.art

Στον τέταρτο όροφο της πολυκατοικίας που βρίσκεται στην οδό Αριστοφάνους 20 της συνοικίας Ψυρρή, η Αιμιλία Τσεκούρα παρουσιάζει την καινούρια της δουλειά, με τίτλο singing-laughing-zeros (Tα Moleskine σεντόνια / σημειωματάρια της Αιμιλίας Τσεκούρα). Η καλλιτέχνης παρουσιάζει τα «γιαπωνέζικα» σημειωματάρια της σαν μία εγκατάσταση, ενώ τα κυρίως θέματα που αναπτύσσονται στα σημειωματάρια αυτά, είναι «οι κύκλοι, το κενό, το τίποτα και τραγουδιστά, γελαστά, μηδενικά».

Info: Αριστοφάνους 20, Ψυρρή, Αθήνα. Διάρκεια έκθεσης: 21 Απριλίου με 4 Ιουνίου. Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη - Παρασκευή 14.00 με 20.00 και Σάββατο 12-16.00.

«Every rigid body» στη γκαλερί Bernier-Eliades

Την γκαλερί του Θησείου επιλέγει ο γλύπτης Κώστας Σαχπάζης για την πρώτη του ατομική έκθεση. Τα υλικά του Κώστα Σαχπάζη είναι ευμετάβλητα αλλά κάθε φορά με δημιουργικά παραβατικό τρόπο προσεγγίζει τα όρια τους. Τα οδηγεί σε μια κατάσταση «μίμησης συμπεριφορών και ποιοτήτων ώστε να αποδίδουν ιδιότητες που δεν παρουσίαζαν». Ο καλλιτέχνης κατασκευάζει, ουσιαστικά, συμπαγή σώματα όπου η σύστασή τους προκύπτει από περισσότερα από ένα υλικά.

Info: Επταχάλκου 11, Αθήνα. Διάρκεια: 7 Απριλίου με 19 Μαḯου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη με Παρασκευή 10:30-20:00 και Σάββατο 12:00-16:00.

«Typo» στις Kalfayan Galleries

Η ατομική έκθεση της εικαστικού Νίνας Παπακωνσταντίνου με τίτλο "Typo παραπέμπει τόσο στην τυπογραφία όσο και στο τυπογραφικό λάθος. Στα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση «η γραφή αποκρύπτει αντί να φανερώνει, είτε σβήνοντας, είτε συσσωρεύοντας, είτε πάλι κρυπτογραφώντας, με σκοπό να αποκαλύψει μια άλλη διάσταση της επικοινωνίας - αυτή που αναδεικνύεται μέσα από την αφαίρεση, το ίχνος ή το λάθος». Ταυτόχρονα η καλλιτέχνις διερευνά το ρόλο της τυπογραφίας, ως «σημαίνον» αλλά και ως «σημαινόμενο».

Info: Χάριτος 11, Αθήνα. Διάρκεια: 21 Απριλίου με 18 Ιουνίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 11.00 -15.00, Τρίτη μεΠαρασκευή 11.00 - 19.00 και Σάββατο 11.00 – 15.00.

«Καλημέρα κύριε Proust» στην Ekfrasi-Yianna Grammatopoulou

Ο Άγγελος Σκούρτης στην καινούρια του δουλειά την οποία παρουσιάζει στην γκαλερί του Κολωνακίου, κάνει αναφορά στο μεγάλο συγγραφέα του μυθιστορήματος «Αναζητώντας το χαμένο χρόνο» και ειδικά στο κεφάλαιο «Επιστροφή στο Κομπραί» και μαζί του ξαναβυθίζεται στις παιδικές του μνήμες. Η έκθεση αποτελείται από μια σειρά έργων ζωγραφικής πάνω σε διάτρητο καμβά μικρών διαστάσεων και μια βιντεοεγκατάσταση με τίτλο «Ζωή σε Νεκρή Φύση».

Ο Άγγελος Πλέσσας στη Στέγη

Το χρυσό κέλυφος της Στέγης μεταμορφώνεται από τη νέα multimedia δημιουργία του διεθνούς εικαστικού καλλιτέχνη, με τίτλο EtherealSunrise.com: κινούμενες εικόνες που παραπέμπουν σε ένα αιθέριο ξημέρωμα, ξυπνούν την ανάγκη για αναγέννηση και κάθαρση.

Info: Λεωφόρος Συγγρού 107-109. Διάρκεια: μέχρι 30 Ιουνίου.  Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 17:00 με 23:59.

«Encounters with Memory» στο Taf

Το αγαπημένο μπαράκι – πολυχώρος στο Μοναστηράκι φιλοξενεί μια ομαδική έκθεση… μνήμης από δέκα Δανούς καλλιτέχνες. Η Lise Uhrskov και η Mazja Hillestrøm (UHHi Projects) προσκάλεσαν οχτώ καλλιτέχνες, πέρα από τις ίδιες, για να δημιουργήσουν έργα που εκφράζουν τη συνάντησή τους με τη μνήμη (Encounter with Memory). Όπως αναφέρουν «η έκθεση συνιστά μια εξερεύνηση της πραγματικότητας, της μνήμης και της φαντασίας, του τρόπου με τον οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, αλλά και του πώς μπορούν να σταθούν και να αντιμετωπιστούν ως ξεχωριστές οντότητες. Είναι η μνήμη απλά ένας μύθος ή είναι μια νέα μορφή πραγματικότητας που δημιουργούμε;».

Info: Νορμανού 5, Αθήνα. Διάρκεια: μέχρι 19 Μαΐου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 12:00 - 21:00, Σάββατο 12:00 - 21:00 και Κυριακή 12:00 - 19:00.

"Changes"  στην Blank Wall Gallery

Διεθνείς φωτογράφοι παρουσιάζουν φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται διαφόρων ειδών αλλαγές, στη γκαλερί της Κυψέλης. Αυτό το θέμα είναι μία πρόκληση και για τους φωτογράφους, αφού η παρατήρηση είναι μέρος της δουλειάς τους. Η αποτύπωση των αλλαγών με το πέρασμα του χρόνου αλλά και με τις κοινωνικοπολιτικές μεταβολές που συμβαίνουν γύρω μας παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Τίποτα δε μένει το ίδιο και όταν αυτό μπορεί να αποτυπωθεί σε μία εικόνα αποτελεί και ντοκουμέντο για τις επόμενες γενιές. Δείτε εδώ ποιοι διεθνείς καλλιτέχνες συμμετέχουν στην έκθεση. http://www.blankwallgallery.com/exhibitions-changes/

Info: Υακίνθου 12, Κυψέλη. Διάρκεια: 8 - 20 Μαΐου. Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 10:00- 12:30, Παρασκευή με Κυριακή 19.00 – 21.30.

«Φύσις» στη γκαλερί Σκουφά

Η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Κοντέλλη παρουσιάζει μία εξιδανικευμένη φύση. Όπως αναφέρει η γκαλερί «τα πρόσωπά των πορτραίτων του ενοικούν έναν κόσμο παρθένο και αδιαμόρφωτο, βυθίζονται στην εγγενή αθωότητά τους, εναρμονίζονται. Η ζωγραφική αυτή προτείνει την αρμονική συμμετοχή μας στο κάλλος και στην ενότητα του κόσμου. Το φυσικό τοπίο της Λήμνου αποτελεί το πλαίσιο, όπου ο ζωγράφος αποδίδει αβίαστα την αφήγησή του».

Info: Σκουφά 4, Κολωνάκι. Διάρκεια: 12 Μαΐου – 4 Ιουνίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο 10:00-15:30, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-15:30 και 17:30-21:00.

 
Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v