ΤΕΧΝΕΣΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το σπίτι του Τσίλλερ γίνεται μουσείο

Τον Ιούνιο του 2016 θα ανοίξει τις πόρτες του το υπέροχο Μέγαρο Τσίλλερ, στο 6 της οδού Μαυρομιχάλη.

Το σπίτι του Τσίλλερ γίνεται μουσείο

Το υπέροχο νεοκλασικό της οδού Μαυρομιχάλη, όπου έμενε ο αρχιτέκτονας της Αθήνας, Ερνέστος Τσίλλερ ανοίγει επιτέλους τις πόρτες του για το κοινό τον Ιούνιο του 2016.

Η αποκατάσταση προχωρά με ταχείς ρυθμούς, αν και συναντά σημαντικά εμπόδια, κυρίως λόγω της κακής διατήρησης του κτιρίου.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτέλεσε ο τρούλος του παρεκκλησίου που έχτισε ο αρχιτέκτονας Αριστοτέλης Ζάχος, έπειτα από παραγγελία του μετέπειτα ιδιοκτήτη του κτηρίου, τραπεζίτη και συλλέκτη, Διονύσιου Λοβέρδου. Κατά τις εργασίες ενίσχυσης του υποστρώματος του ψηφιδωτού στον τρούλο, διαπιστώθηκε ότι όλο το υπόστρωμα ήταν σαθρό και η στερέωση του ψηφιδωτού τώρα αποτελεί νέο γρίφο για τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.

Η ετοιμορροπία που διαπιστώθηκε στο κτήριο και τον διάκοσμό του, σε ορισμένες περιπτώσεις χειρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, έχει οδηγήσει άλλωστε κατά το παρελθόν σε δύο επικαιροποιήσεις των αρχικών μελετών από τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου, τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων και τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων.

Εκτός όμως από κακή διατήρηση, το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου κρύβει και πολλούς «θησαυρούς». Όπως οι περίτεχνες αρχικές οροφές του Τσίλλερ, κάτω από τις ψευδοροφές του επόμενου ιδιοκτήτη του, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό αποκαλύφθηκαν με την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στο εσωτερικό του κτηρίου.

Οι παραπάνω ιδιαιτερότητες του κτηρίου είχαν ως αποτέλεσμα τη χρονική επιμήκυνση των εργασιών σε αυτό. Η αποκατάσταση του Μεγάρου Τσίλλερ άρχισε το 2011 με τη σύνταξη της αρχιτεκτονικής μελέτης, ενώ το 2013 το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και οι εργασίες ξεκίνησαν τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 5,1 εκατομμύρια ευρώ. Για την ολοκλήρωσή του απομένει η συντήρηση του τρούλου, των δαπέδων του ισογείου, των θυρών και των παραθύρων, καθώς και οι τελικές αισθητικές επεμβάσεις.

Επίσης, σε φάση ολοκλήρωσης είναι οι αποκαταστάσεις των όψεων, των οροφών και των δαπέδων, η τοποθέτηση του δικτύου ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και η αποκατάσταση της εσωτερικής σκάλας που οδηγεί στο δώμα.

Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες, θα δοθούν στο κοινό 1.150 τετραγωνικά μέτρα αποκατεστημένων χώρων του μνημείου. Στο κτήριο αυτό, τυπικό δείγμα του αθηναϊκού σπιτιού του τέλους του 19ου αιώνα, θα στεγαστεί η μεταβυζαντινή συλλογή εικόνων και χειρογράφων του Διονυσίου Λοβέρδου, που ανήκει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών.

Αναμένεται όμως να λειτουργήσει και ως μουσείο του εαυτού του: των φάσεων κατασκευής του, των διαφορετικών αρχιτεκτονικών ρευμάτων που συνυπάρχουν σε αυτό, αλλά και των δύο σπουδαίων ιδιοκτητών του, του Ερνέστου Τσίλλερ και του Διονυσίου Λοβέρδου, τραπεζίτη από την Κεφαλονιά, ιδρυτή της Λαϊκής Τράπεζας και συλλέκτη. Επίσης, υπάρχει η σκέψη να παρουσιάζεται στο Μέγαρο και ένα ιστορικό των πολύπλοκων εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης του μνημείου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Μια άδικη ειρήνη είναι προτιμότερη από έναν δίκαιο πόλεμο."

Κικέρων, Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός

  • 1952 - Ο Νικόλαος Πλαστήρας αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδος

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v