Οι «φίλοι» του Ελ Γκρέκο στο Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά την επέτειο των 4 αιώνων από τον θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, με ένα μεγάλο αφιέρωμα στον μεγάλο ζωγράφο.
Οι «φίλοι» του Ελ Γκρέκο στο Μουσείο Μπενάκη
Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, σπάνια έργα του, αλλά και ευρήματα σχετικά με τους φίλους και τους παραγγελιοδότες του θα «ζωντανέψουν» στο Μουσείο Μπενάκη, που πραγματοποιεί αφιέρωμα στον μεγάλο ζωγράφο με θέμα «Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο».

Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και επικεντρώνεται στην παρουσίαση των διανοούμενων, συλλεκτών και παραγγελιοδοτών, οι οποίοι αποτελούσαν τον προσωπικό κύκλο του Γκρέκο στο Τολέδο, εμπνέοντας και στηρίζοντάς τον σε όλη τη δημιουργική του πορεία.

Η έκθεση περιλαμβάνει σημαντικό αρχειακό υλικό από τα Αρχεία του Τολέδο και της Μαδρίτης, χειρόγραφα και βιβλία από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ισπανίας, καθώς και τέσσερις προσωπογραφίες του Γκρέκο από τις συλλογές του Museo del Prado, του Museo del Greco στο Τολέδο καθώς και από μια ιδιωτική συλλογή του εξωτερικού (Λονδίνο).

Την έκθεση που επιμελείται ο καθηγητής του John Hopkins University, Richard Kagen, θα συνοδεύσει πλούσια επιστημονική έκδοση, την οποία επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Νίκος Χατζηνικολάου (ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης).

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα παρουσιαστεί, επίσης, η έκθεση «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης» (εγκαίνια 20/11 στο Κτίριο της οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138) και θα είναι επικεντρωμένη σε δύο έργα της ιταλικής περιόδου του Έλληνα ζωγράφου που φυλάσσονται στην πόλη του Ηρακλείου.

Επίσης, πλήθος κορυφαίων ειδικών από όλο τον κόσμο θα πραγματοποιήσουν ομιλίες πάνω στο έργο του Θεοτοκόπουλου στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Ο Γκρέκο απ’ την Κρήτη στη Βενετία, στη Ρώμη, στο Τολέδο». Στο Μουσείο Μπενάκη όμως παρουσιάζεται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο πίνακας του Γκρέκο Παιδί που φυσάει ένα αναμμένο δαυλί του Museo Nazionale di Capodimonte της Νάπολης (21-23/11, Πειραιώς 138).

Η έκθεση «Φιλικός Κύκλος» εγκαινιάζεται στις 12/11 και θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1) ως τις 1/3/2015. Μάθετε περισσότερα εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v