Άνθρωποι και στιγμές στην παλιά Αθήνα

Νερουλάδες και όμορφες κυρίες, διάσημοι ζωγράφοι και αφανείς ήρωες ποζάρουν στον φακό που αποθανατίζει την Αθήνα των προηγούμενων αιώνων.
Άνθρωποι και στιγμές στην παλιά Αθήνα
της Ηρώς Κουνάδη

Πιτσιρίκια κουβαλάνε στάμνες γεμάτες νερό. Στραγαλατζής διαλαλεί την πραμάτεια του. Ο Νικόλαος Γύζης ποζάρει μαζί με άλλους επιβάτες μπροστά στο άρτι αφιχθέν τραίνο, το μακρινό 1880. Μία αεροσυνοδός φωτογραφίζεται με το σήμα της Ολυμπιακής, δίπλα στη σκάλα του αεροπλάνου. Ο αμερικανός κωμικός Danny Kaye βγάζει βόλτα στον Παρθενώνα τα πιτσιρίκια του Ορφανοτροφείου Αθηνών.

Πολύ περισσότερο από τα κτίρια και τις πλατείες, τα οποία λατρεύουμε να χαζεύουμε σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες, είναι οι άνθρωποι της πόλης που διηγούνται καλύτερα την ιστορία της. Με τα σπίτια, τα ανάκτορα, τις λαοθάλασσες των διαδηλώσεων, την Ακρόπολη ή εν τέλει την ίδια την Ιστορία για φόντο, οι άνθρωποι είναι πάντα στο προσκήνιο –κι έτσι θα έπρεπε να είναι. Γιατί, εξάλλου, σε κανέναν αιώνα δεν υπάρχει πόλη χωρίς τους ανθρώπους της.

Κάντε κλικ στο Photo Gallery, επάνω, και επιτρέψτε μας να σας συστήσουμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες της παλιάς Αθήνας: Διάσημους και άσημους, μικρούς και μεγάλους, στρατηγούς και σφουγγαράδες.

Όλες οι φωτογραφίες προέρχονται από το Facebook group "Η Αθήνα μέσα στον Χρόνο".

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v