Εκθέσεις στην Αθήνα: Αύγουστος με τέχνη

Στο Μπενάκη υπάρχει Καπνός, σε μια γκαλερί του κέντρου αρμενίζουν Καράβια και στην Blender Gallery είναι μαζεμένοι όλοι οι αστέρες του Χόλιγουντ.
Εκθέσεις στην Αθήνα: Αύγουστος με τέχνη
Κάπου ανάμεσα στις βουτιές, τα θερινά σινεμά και τις βόλτες μας κάτω από τον έναστρο αθηναϊκό ουρανό, εμείς οι εναπομείναντες στο κλεινόν άστυ φέτος τον Αύγουστο θα βρούμε λίγο χρόνο για τις γκαλερί και τα μουσεία της πόλης. Στους χώρους τους φιλοξενούνται ενδιαφέρουσες εκθέσεις που είτε δεν προλάβαμε να δούμε τους προηγούμενους μήνες, είτε ξεκίνησαν τώρα και αφιερώνονται εξαιρετικά σε εμάς που μείναμε να… φυλάμε Θερμοπύλες. Ιδού μερικές από τις καλύτερες εξ αυτών.

Μια έκθεση που έγινε… Καπνός στο Μουσείο Μπενάκη
Κουμπάρη 1, τηλ.: 210 3671000
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση για τον ελληνικό καπνό, την τέχνη και την ιστορία του φιλοξενεί ως τις 31 Αυγούστου το Μουσείο Μπενάκη, στο Κεντρικό του Κτίριο. Από τις βελόνες του μπουρλιάσματος και το σεντούκι της εμπορικής επεξεργασίας, από τις επιβλητικές καπναποθήκες της βόρειας Ελλάδας στις περίτεχνες ταμπακιέρες και τα πακέτα τσιγάρων στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η έκθεση διατρέχει την ιστορία του καπνού και μαζί της ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη & Παρασκευή: 9:00-17:00
Πέμπτη και Σάββατο: 9:00-24:00 & Κυριακή: 9:00-15:00
Εισιτήρια: 5€, 3€ μειωμένο

Ιστορία Μηδέν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4, τηλ.: 210 7228321-3
Η έκθεση του Στέφανου Τσιβόπουλου που μας εκπροσώπησε στη Μπιενάλε της Βενετίας έρχεται να μας προβληματίσει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Το έργο αποτελείται από ένα φιλμ σε τρία επεισόδια, συνοδευόμενο από ένα αρχείο 32 κειμένων και εικόνων. Μέσα από τις ιστορίες τριών διαφορετικών ανθρώπων διερευνάται, με τρόπο ποιητικό, ο ρόλος του χρήματος στις ανθρώπινες σχέσεις, και οι πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις της κατοχής του. Στο φιλμ βλέπουμε έναν μετανάστη από την Αφρική που ψάχνει μεταλλικά αντικείμενα στα σκουπίδια, έναν καλλιτέχνη από το εξωτερικό που συλλέγει εικόνες στους δρόμους της Αθήνας αναζητώντας έμπνευση για το επόμενο έργο του και μία συλλέκτρια έργων τέχνης που πάσχει από Αλτσχάιμερ και ζει απομονωμένη στο σπίτι της. Οι αρχικά ασύνδετες ιστορίες των τριών αυτών ηρώων συναντώνται μέσα από μικρά τυχαία γεγονότα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή-Σάββατο: 10.00-17.00, Τρίτη: κλειστά, Πέμπτη: 10.00-20.00, Κυριακή: 11.00-17.00
Διάρκεια: Έως 28 Σεπτεμβρίου
Εισιτήρια: 3,50€


Καράβια στην Titanium Yiayiannos Gallery
Βασιλέως Κωνσταντίνου 44, τηλ.: 210 7297644
Πολλοί καλλιτέχνες εμπνέονται από τις ελληνικές θάλασσες και εκθέτουν διαφορετικά μεταξύ τους έργα σε τεχνοτροπία και διαστάσεις, με κοινό θέμα και άξονα τα καράβια, σε μία έκθεση η οποία θα ανανεώνεται συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκειά της.
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή: 17.00 έως 22.00, Σάββατο-Κυριακή 11.00 έως 15.00
Είσοδος ελεύθερη

Juergen Teller: Macho στο Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ
Εμμ. Παπά και Φιλελλήνων 11, Νέα Ιωνία, τηλ: 210 2758490
H πρώτη ατομική παρουσίαση στην Αθήνα ενός από τους πιο διάσημους φωτογράφους της γενιάς του. Υπό τον περιπαιχτικό τίτλο "Macho", ο Juergen Teller, ο φωτογράφος που κατέστησε παρωχημένη τη συζήτηση γύρω από τα όρια της μόδας και της τέχνης, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα σύνολο δουλειάς με ιδιαίτερα ενδοσκοπικό χαρακτήρα. Ο Teller, ο οποίος δεν φοβήθηκε ποτέ να φωτογραφήσει –με τον χαρακτηριστικά ανεπίσημο και ενίοτε χιουμοριστικό τρόπο του– την ασχήμια και την ομορφιά, την κανονικότητα και τη σπανιότητα, είναι ένας από τους φωτογράφους που απογείωσε τη φωτογραφία μόδας καθιστώντας την ένα νέο είδος καλλιτεχνικής έκφρασης.
Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη 12:00 με 20:00 και Σάββατο 10:00 με 14:00
Είσοδος ελεύθερη

Why So Serious στην Blender Gallery
Ζησιμόπουλου 4, Γλυφάδα, τηλ.: 213 0280597
Αστέρες του κινηματογράφου, (υπερ)ήρωες από τα κόμικ και τη μικρή οθόνη, προσωπικότητες της μουσικής σκηνής που επηρέασαν την παγκόσμια, πολιτιστική βιομηχανία διαμορφώνοντας την ποπ κουλτούρα, ζωντανεύουν στα έργα επτά καλλιτεχνών στην έκθεση με τίτλο "Why so serious?" (Γιατί τόση σοβαρότητα;). Παρουσιάζονται έργα των: Μανώλη Αναστασάκου, Αλέξανδρου Βασμουλάκη, Άλεξ Κατάρα, Ταξιάρχη Μερμίρη, Όλγας Μιλιαρέση - Φωκά, Κωνσταντίνου Πάτσιου, Bleeps και Kron.
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Τετάρτη 9.00 με 17.00, Πέμπτη-Παρασκευή 12.00 με 21.00 και Σάββατο 11.00 με 19.00
Είσοδος ελεύθερη

1821 στο TAF
Νορμανού 5, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3238757
1821 μέτρα είναι η απόσταση, σε νοητή ευθεία, από τον Παρθενώνα μέχρι την κορυφή του Λυκαβηττού. Η ευθεία αυτή τέμνει την Πλάκα, την Πλατεία Συντάγματος και το Κολωνάκι, διατρέχοντας σχηματικά την ιστορία της πόλης. Αποτυπώνει συνοπτικά το ιστορικό και πολεοδομικό άλμα, από την κλασική αρχαιότητα στην τσιμεντοποίηση του 20ου αιώνα και τη φούσκα δανεισμού της μεταπολίτευσης. Ενδιάμεσοι σταθμοί, η Αθήνα-κωμόπολη του 19ου αιώνα, η εμβληματική Βουλή των Ελλήνων και τα ακριβά ρετιρέ με «θέα την Ακρόπολη» στους πρόποδες του Λυκαβηττού.

Σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, ηθοποιοί, χορογράφοι και θεατρικοί συγγραφείς, καλούνται να διερευνήσουν τη μνήμη, τη λήθη, το λάθος, την αλήθεια και το ψέμα, επικεντρώνοντας στη σχέση αυτών των εννοιών με την πόλη και με την «τομή» των 1821 μέτρων. Συμμετέχουν με έργα τους οι: Χρήστος Δήμας, Λένα Κιτσοπούλου, Ελένη Μανωλοπούλου, Εύα Νάθενα, Αποστολία Παπαδαμάκη, Άγγελος Παπαδημητρίου, Δημήτρης Πολυχρονιάδης, Γιάννης Σκουρλέτης, Περικλής Χούρσογλου.
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 12:00 με 21:00, Σάββατο 12:00 με 21:00 και Κυριακή: 12:00 με 19:00
Είσοδος ελεύθερη

Ίχνη Εμπορίου στη Στοά Εμπόρων
Βουλής 8-10
Τα «Ίχνη Εμπορίου» είναι μια πρωτοβουλία για την ενεργοποίηση της Στοάς Εμπόρων και των καταστημάτων της, ένας χώρος της πόλης που παραμένει ανενεργός, κενός από εμπορικές χρήσεις, για πάνω από 20 χρόνια. Δώδεκα επεμβάσεις από πολυσυλλεκτικές ομάδες της Αθήνας φιλοδοξούν να εμφυσήσουν και πάλι ζωή στην ερειπωμένη στοά. Νέοι δημιουργοί, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, δημιουργικά δίκτυα, πολυδιάστατες ομάδες εργασίας και άτυπες συλλογικότητες, συμπράττουν για να αναζωογοννήσουν και να επιμεληθούν τα κενά καταστήματά της.
Η έκθεση λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, με ελεύθερη είσοδο

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v