ΤΕΧΝΕΣΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το βράδυ που χόρεψαν οι γερανοί

Οι γερανοί που δουλεύουν πυρετωδώς στο εργοτάξιο του Ιδρύματος Νιάρχου έκαναν ένα διάλειμμα για να… χορέψουν υπό τις νότες της ορχήστρας της Λυρικής.

του Γιάννη Ασδραχά

Δεν υποκλιθήκαν, όπως είθισται ύστερα από ένα ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα, οι δέκα χορευτές της χθεσινής παράστασης στους χώρους του εργοταξίου του Κέντρου Πολιτισμού-Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Δεν μπορούσαν άλλωστε: Δεν το επέτρεπε ο συμπαγής μεταλλικός σκελετός τους, και το αρκετών δεκάδων μέτρων ύψος τους.

Για να λυθεί ο γρίφος, οι «χορευτές» ήταν οι οικοδομικοί γερανοί που για πρώτη φορά, ίσως παγκοσμίως, τα μπράτσα τους δεν κινήθηκαν για τη μεταφορά υλικών αλλά άλλαξαν θέση συντονισμένα με τις νότες ενός μουσικού έργου, των Πλανητών του Γκούσταφ Χολστ. Η μουσική πήγασε από την 98μελή ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που υπάκουε στη μπαγκέτα του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ, Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Η πατρότητα της μοναδικής ιδέας ανήκει στον κορυφαίο αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, την οποία και επεξεργάστηκε με τον Μύρωνα Μιχαηλίδη. Την πρωτότυπη πρόταση χορογράφησε ο Ρενάτο Τζανέλα.

Ο «Χορός των γερανών» ξεκίνησε αργά το απόγευμα. Οι εκατοντάδες καλεσμένοι φορώντας για λόγους προστασίας κίτρινα γιλέκα, περίμεναν το σούρουπο να βάψει τον ουρανό. Αμέσως με τις πρώτες νότες από το απόσπασμα, ξεκίνησαν και οι γερανοί φωτισμένοι να κινούνται ρυθμικά πάνω από το πλέον εμβληματικό σημείο του έργου, τον τεχνητό λόφο ύψους 14 μέτρων.

Μαγεμένοι από το θέαμα, οι προσκεκλημένοι συγκεντρώθηκαν στο κάγκελο που διαχώριζε τη «σκηνή» σαν να ήθελαν να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν εγγύτερα τους χορευτές. Τα λεπτά του τετάρτου κύλησαν και η τελευταία νότα έπεσε όταν η νύχτα είχε καλύψει με το πέπλο της τον ουράνιο θόλο.Αμέσως μετά το παρατεταμένο χειροκρότημα, συγκινημένος ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος είπε ότι «ο “Χορός των Γερανών” μεταφέρει μία αίσθηση αισιοδοξίας και δημιουργικότητας» ενώ συμβολίζει «τον παλμό που χτυπάει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο μέσα σε αυτό το εργοτάξιο, προκειμένου να ολοκληρωθεί με συνέπεια και απεριόριστη φροντίδα ένα έργο που αναμένεται με τη λειτουργία του να συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητας και, ελπίζουμε, στην ανανέωση της νοοτροπίας όλων μας».

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Ρέντσο Πιάνο, ο οποίος αυθόρμητα είπε «αγαπάω τους γερανούς» ενώ χαρακτήρισε την εκδήλωση «μια έκφραση ομορφιάς και μια γιορτή της ενέργειας η οποία ξεχειλίζει από αυτό το σημείο που εργάζονται καθημερινώς 1500 άτομα».

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πορείας του έργου ο φέρων οργανισμός των κτιρίων θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, ενώ τα εγκαίνια του αναμένονται την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2016.

Η πρωτότυπη αυτή χορευτική παράσταση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Ετήσιου Συνεδρίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την Κοινωφελή Δράση που διεξάγεται στην Αθήνα, από τις 26 έως και τις 27 Ιουνίου.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2