ΕΜΣΤ: Virtual αρχιτεκτονική από τον Ανδρέα Αγγελιδάκη

Ο πρωτοπόρος αρχιτέκτονας Ανδρέας Αγγελιδάκης παρουσιάζει μια σειρά μελετών που ασχολούνται με την μετάβαση στο ΕΜΣΤ, λίγο πριν αυτό… μετακομίσει.
ΕΜΣΤ: Virtual αρχιτεκτονική από τον Ανδρέα Αγγελιδάκη
Την στιγμή που το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ετοιμάζεται να μεταφερθεί από την προσωρινή στη μόνιμη στέγη του, η έκθεση του Ανδρέα Αγγελιδάκη με τίτλο Κάθε τέλος είναι μια αρχή παρουσιάζει μια σειρά από μελέτες που ασχολούνται με την μετάβαση από μια κατάσταση σε μια άλλη: ένα κτίριο αλλάζει χρήση και επαναχρησιμοποιείται, ένα ποτάμι καλύπτεται και μετατρέπεται σε λεωφόρο, ένα δέντρο αλλάζει σχήμα για να κάνει χώρο στο κτίριο που μεγαλώνει δίπλα του, ένα μουσείο μεγαλώνει και μεταφέρεται σε νέο κέλυφος.

Η ατομική έκθεση του Ανδρέα Αγγελιδάκη στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη ανασκόπηση της δουλειάς του πρωτοπόρου και διεθνώς αναγνωρισμένου καλλιτέχνη και αρχιτέκτονα. Πρόκειται για μια έκθεση που θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, βιντεοπροβολές καθώς και τρισδιάστατες μακέτες από όλη την ερευνητική δουλειά του αρχιτέκτονα ,εστιάζοντας σε έργα που διαπραγματεύονται την αλλαγή χρήσης κτιρίων, την ιδέα του ερειπίου και την έννοια της επανάχρησης.

Η κατάσταση της μετακόμισης, κεντρική στην ατμόσφαιρα της έκθεσης, θα παρουσιάζει το Μουσείο σε διαδικασία μετεγκατάστασης, τονίζοντας ταυτόχρονα και την γενικότερη μετάβαση που συντελείται αυτήν την εποχή στην ελληνική κοινωνία. Την έκθεση θα συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης είναι πρωτοπόρος αρχιτέκτονας, ο οποίος δουλεύει εδώ και χρόνια με την virtual (εικονική) αρχιτεκτονική. Χρησιμοποιεί το διαδίκτυο σαν εργαστήριο πειραματισμού και νέων ιδεών. Πολλά από τα κτίρια που σχεδιάζει για διαδικτυακούς τόπους έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις ως μακέτες από τρισδιάστατες εκτυπώσεις με την μέθοδο της στερεολιθογραφίας. Ο Αγγελιδάκης εμπνέεται από διάφορα ρεύματα της τέχνης και της αρχιτεκτονικής αλλά και από τη φύση, λειτουργώντας συμφιλιωτικά με το περιβάλλον. Οι φόρμες των κτιρίων του είναι λιτές και καθαρές και η αρχιτεκτονική του χαρακτηρίζεται από μια παιγνιώδη διάθεση. Το Cloud House (συννεφόσπιτο) είναι χαρακτηριστικό του έργο, στο οποίο συνδυάζει τη νοσταλγία του ερειπωμένου με την χαρούμενη, καρτουνίστικη και παιγνιώδη διάθεση.

O Ανδρέας Αγγελιδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Southern California Institute of Architecture στη Σάντα Μόνικα (1989-1992) και Master of Science in Advanced Architectural Design στο Columbia University, στη Νέα Υόρκη (1994-1995). Έχει δώσει πολλές διαλέξεις για το έργο του στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διατηρεί πειραματικό γραφείο το οποίο, κατά καιρούς, έχει βάση την Αθήνα. Έργα και μελέτες του έχουν παρουσιαστεί στο Centre d’art contemporain, Γκρενόμπλ, MU Foundation, Αϊντχόβεν, Fargfabriken, Στοκχόλμη, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα, Biennale Βενετίας 2000, Biennale Σάο Πάολο 2002, Experimenta Design Μπιενάλε Λισαβόνα, Netherlands Architecture Institute, 3η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης 2011, Μπιενάλε Βερολίνου 2014, καθώς και στα περιοδικά L’Arca, Purple, Interview, Arkitekten, New York Times, Visionaire, Citizen K, Contemporary, Artforum, Metropolis M, Textfield κ.ά. Το 2008 ο Ανδρέας Αγγελιδάκης συμπεριλήφθηκε στη σειρά Design Documents του εκδοτικού οίκου DAMDI (Κορέα) με την πρώτη του μονογραφία με τίτλο Internet Suburbia. 







Info:
Κάθε τέλος είναι μια αρχή
Ανδρέας Αγγελιδάκης
Διάρκεια έκθεσης: 14/05- 13/07/2014
Επιμέλεια: Ανδρέας Αγγελιδάκης σε συνεργασία με την Δάφνη Βιτάλη
ΕΜΣΤ (Βασ. Γεωργίου Β 17 - 19 και Ρηγίλλης, τηλ: 210 9242111-3)
Πληροφορίες εισιτηρίων εδώ http://www.emst.gr/EN/museum/plan/Pages/Tickets.aspx
Ώρες λειτουργίας ΕΜΣΤ: Τρίτη ως Κυριακή 11.00 ως 19.00, Πέμπτη 11.00 ως 22.00, Δευτέρα κλειστό
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v