Εκθέσεις στα νησιά: Βουτιές με… τέχνη

Ηλιοκαμένα φωτογραφικά ενσταντανέ, έργα που εμπνέονται από την θάλασσα, πιτσιρίκια που ζωγραφίζουν το νησί τους. Επτά ενδιαφέρουσες εκθέσεις στα νησιά.
Εκθέσεις στα νησιά: Βουτιές με… τέχνη
της Ηρώς Κουνάδη 

Απόγευμα στο νησί. Κάπου μεταξύ δωδέκατης βουτιάς και τέταρτου ποτηριού ούζου-συνοδεία-καλαμαρακίων. Είναι περίπου η ώρα που το δίλημμα «θα πάμε λίγο απ’ το δωμάτιο, ή να πιούμε κανένα καφεδάκι;» κάνει την εμφάνισή του. Και περπατώντας προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση το βλέπεις: Ένα νεοκλασικό συνήθως κτίριο, η ταμπέλα στην πρόσοψη του οποίου γράφει κάτι που περιλαμβάνει τις λέξεις «πολιτιστικό», «ίδρυμα», «σύλλογος» ή σε extreme περιπτώσεις «μουσείο». Αν ήσουν στο εξωτερικό, θα περνούσες το κατώφλι του χωρίς δεύτερη σκέψη. Στο νησί, όμως;

Στο νησί σπανίως του δίνουμε την ευκαιρία του. Αδίκως, γιατί συνήθως πίσω από τις εντυπωσιακές νεοκλασικές προσόψεις κρύβονται ενδιαφέρουσες εκθέσεις, μικρά καλλιτεχνικά αριστουργήματα και πολιτιστικές δράσεις από εκείνες που όλοι παραπονιούνται ότι συμβαίνουν μόνο στην Αθήνα –και κάνουν λάθος. Συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες εκθέσεις που «τρέχουν» αυτήν την περίοδο στα νησιά, και σας προκαλούμε να αλλάξετε γνώμη. 

Φεστιβάλ Τετράπολις στην Τζια

"Τετράπολις 2013" είναι ο τίτλος του φεστιβάλ που ξεκίνησε ήδη στο νησί, με επίκεντρο το Κέντρο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, το ιστορικό μοτέλ “ Η Τζιά μας” στην παραλία της Κορησσίας. Οι καλλιτέχνες Cacao Rocks, Dimitris Taxis, Ser & WD θα δημιουργήσουν τέσσερις τοιχογραφίες εμπνευσμένες από τις αρχαίες πόλεις της Τετράπολις (Ιουλίδα, Κορησσία, Ποιήεσσα & Καρθαία) σε διάφορα σημεία του Μοτέλ. Επίσης στην πλαϊνή όψη του κτιρίου ο καλλιτέχνης b. θα ζωγραφίσει την βασική τοιχογραφία του Φεστιβάλ "Υδρούσα", ονομασία της Κέας κατά την περίοδο της αρχαιότητας.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ οι καλλιτέχνες b., George Callas, Cacao Rocks, Ino, Ser, Simoni, Dimitris Taxis, The Krah, Alexandros Vasmoulakis, WD, Woozy & Yiakou θα εκθέσουν έργα τους στην γκαλερί Αrt s.a. (Βουρκάρι Κέας). Τα εγκαίνια είναι το Σάββατο 22 Ιουνίου και η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 7 Ιουλίου. 

Στο Μουσείο Γουλανδρή της Άνδρου

Σαφώς ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία των Κυκλάδων, αν όχι ολόκληρης της χώρας, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Χώρα της Άνδρου φιλοξενεί φέτος την έκθεση «Ιστορώντας την Υπέρβαση: Από την παράδοση του Βυζαντίου στη νεώτερη τέχνη», με έργα μεταξύ άλλων των Κωνσταντίνου Παρθένη, Φώτη Κόντογλου, Σπύρου Παπαλουκά, Νίκου Εγγονόπουλου και Γιάννη Τσαρούχη. Κοινό σημείο αναφοράς, αποτελεί το γεγονός ότι παράλληλα με την κοσμική ζωγραφική, όλοι τους ζωγράφισαν και έργα με θρησκευτική θεματολογία, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την βυζαντινή τέχνη. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 30 Ιουνίου έως τις 29 Σεπτεμβρίου. 

16 καλλιτέχνες… «προς Τήνο»

Η έκθεση Προς Τήνο παρουσιάζει στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού δεκαέξι σύγχρονους καλλιτέχνες που είτε κατάγονται από το νησί είτε το έχουν επιλέξει ως δεύτερο τόπο κατοικίας, προσφέροντας αναγνώσεις ενός τόπου όπου ο χρόνος έχει διαφορετική σημασία και διάσταση. Συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες Γιάννης Αδαμάκος, Γιάννης Γκίζης, Ελένη Γλύνη, Γιώργος Κουβαράς, Αλέκος Κυραρίνης, Αλέξανδρος Λάιος, Γιάννης Λασηθιωτάκης, Δημήτρης Μπέζας, Γιάννης Μπρούζος, Μαργαρίτα Μυρογιάννη, Λευτέρης Ναύτης, Πέτρος Τουλούδης, Μάρω Φασουλή, Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου, Κατερίνα Χρηστίδη, Δημήτρης Χρηστίδης. Η έκθεση διαρκεί έως τις 28 Οκτωβρίου.

Δύο ιδιαίτερες εκθέσεις στην Ύδρα

Ο διεθνώς γνωστός Ελβετός καλλιτέχνης Urs Fischer επιμελείται την έκθεση Yes που παρουσιάζεται στο Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, στα παλιά Σφαγεία της Ύδρας, και περιλαμβάνει έργα από πολύχρωμο πηλό τα οποία φιλοτέχνησαν παιδιά από τα σχολειά του νησιού, ενήλικες Υδραίοι αλλά και παραθεριστές- επισκέπτες του νησιού και της διοργάνωσης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Το Hydra School Projects και ο Δημήτρης Αντωνίτσης παρουσιάζουν για δέκατη τέταρτη συνεχή χρονιά την έκθεση pȯ(-)i-trē, στο χώρο του παλιού γυμνασίου της Ύδρας, του ιστορικού Σαχτουρείου. Στην έκθεση, ο γραπτός λόγος «μιξάρεται» με την εικόνα, και οι στίχοι των ποιημάτων του Κωνσταντίνου Καβάφη οδηγούν τον θεατή σε διαφορετικές αναγνώσεις. Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Ghada Amer, Assume Vivid Astro Focus, Pio Diaz & Hilda Thyren, Phillipa Horan, Rene Ricard, Ugo Rondinone, Mirabelle Marden, Josh Smith, Θάνος Βελούδιος, Διονύσης Καβαλλιερατος, Κατερίνα Ζαχαροπούλου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο φακός του Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ στην Πάτμο

Ο παγκοσμίου φήμης Αμερικανός φωτογράφος Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ αποτύπωσε με τον φωτογραφικό του φακό εξήντα υπέροχες φωτογραφίες, τόσο τοπία όσο και σκηνές από την καθημερινότητα, του μικρού ελληνικού νησιού που αγαπούσε πολύ. Τώρα, εξήντα από αυτές τις φωτογραφίες με πρωταγωνίστρια την Πάτμο, εκτίθενται στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο, στη Χώρα της Πάτμου, από τις 24 Ιουλίου έως τις 25 Αυγούστου.

Ο Πόρος και η θάλασσα

Ο Τάσος Μαντζαβίνος και ο Κώστας Παπανικολάου, δυο καλλιτέχνες, στενοί φίλοι από την ίδια γενιά, συνομιλούν γύρω από την κοινή τους αναφορά, την θάλασσα, συνθέτοντας, συνεκθέτοντας και συμπαραθέτοντας στην γκαλερί Citronne του Πόρου. Ο διάλογος τους δεν απορρέει μόνο από την αντιπαράθεση έργων όπου ζωγραφίζουν τη θάλασσα, ο καθένας με τη δική του τεχνοτροπία, αλλά και επιπλέον με την παρουσίαση στην έκθεση μίας ενότητας «κοινών» έργων: έργα που ξεκινά ο ένας και τα συνεχίζει ο άλλος. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 24 Ιουλίου.

Η Πάρος... Κάτω από το ηφαίστειο

Δεκαπέντε γλυπτά του νέου και ταλαντούχου καλλιτέχνη Δημήτρη Λάγιου παρουσιάζονται στην έκθεση Κάτω από το Ηφαίστειο, που φιλοξενείται στην αίθουσα «Άγιος Αθανάσιος», στη Νάουσα της Πάρου. "Πώς είναι η ζωή κάτω από το ηφαίστειο; Τι περιμένει κανείς να δει στα πρόσωπα και στο χαρακτήρα όσων ζουν σε διαρκή απειλή; ποια αρχέτυπα και μύθους ορίζουν τη ζωή τους οι άνθρωποι που ζουν εκεί; Είναι, εντέλει, διαφορετικοί από μας ή μήπως, σαν κι αυτούς, ζούμε και μεις κάτω απ’ το ηφαίστειο;" είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν τον καλλιτέχνη. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 5 έως τις 20 Ιουλίου.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v