Ουρανομετρία: Ο Δημήτρης Τράγκας «χαρτογραφεί» το Σύμπαν

Η ματιά του ανθρώπου προς τον έξω χώρο ορίζει τον χαρακτήρα της έκθεσης «Ουρανομετρία» του ζωγράφου Δημήτρη Τράγκα, η οποία θα αποτελέσει το πρώτο μέρος της τριλογίας του με τίτλο «Ο ταξιδιώτης». Ο εικαστικός μιλά στο In2life για το περιεχόμενο της έκθεσης.
Ουρανομετρία: Ο Δημήτρης Τράγκας «χαρτογραφεί» το Σύμπαν
του Νικόλα Γεωργιακώδη

«Ουρανομετρία» λέγεται ο «Άτλας Ουρανού» ο οποίος συντάχθηκε από τον Γερμανό Γιόχαν Μπάγερ το 1603 και στον οποίο περιέχεται κατάλογος των αστέρων του Τύχωνα, καθώς και οι χάρτες των αστερισμών στους οποίους για πρώτη φορά οι αστέρες κατονομάζονται με τα (μικρά) γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου. «Ουρανομετρία» ονομάζεται και η έκθεση - πρώτο μέρος της τριλογίας του ζωγράφου Δημήτρη Τράγκα με τίτλο "Ο ταξιδιώτης", η οποία αφορά ένα εικαστικό ταξίδι της αντίληψης του εαυτού και της σχέσης του με το χώρο που τον περιβάλλει.

Στην έκθεση, η οποία εγκαινιάζεται την Τρίτη 20 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ στον πολυχώρο POP UP 123, ο ζωγράφος παρουσιάζει μια ιδιαίτερη εικαστική πρόταση όπου στο ζωγραφικό υπόβαθρο απεικονίζονται τα ίχνη ενός παιχνιδιού που εκτυλίσσεται στον πραγματικό Διαστημικό Χώρο.

«Αυτή η έκθεση είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας που ξεκινά με έργα μου από το 2000 μέχρι σήμερα», λέει ο ζωγράφος στο In2life. «Το πρώτο μέρος της τριλογίας θα είναι η ματιά ενός ανθρώπου προς τον έξω χώρο, το δεύτερο μέρος θα είναι η ματιά προς τον μέσα χώρο, το άπειρο και το τρίτο μέρος θα αποτελέσει σύνθεση των δύο αυτών πραγμάτων», προσθέτει.

Με εύρημα και εργαλείο εικαστικής γραφής ένα άυλο νοητικό σημείο, δημιουργεί έναν ποιητικό κόσμο βεβαιωμένο από αστρονομικές συντεταγμένες και αποτελούμενο από νέους τρισδιάστατους αστερισμούς, σχέδια που εκτείνονται στον άπειρο χώρο, διαδρομές, σημεία και τροχιές.

Στην έκθεση θα δούμε πάρα πολλά σχέδια με ευθείες γραμμές, με τροχιές, με κατευθύνσεις. Σχέδια με καινούργιους αστερισμούς, οι οποίοι υπάρχουν στο διάστημα όμως η αποτύπωσή τους γίνεται στο χαρτί. «Είναι ένα παιχνίδι το οποίο υπάρχει στο χαρτί», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ζωγράφος. «Υπάρχουν σχέδια τα οποία θα προβάλλονται ή θα είναι ενταγμένα στο Διάστημα και των οποίων οι διαστάσεις τους στο χαρτί αντιπροσωπεύουν τις διαστάσεις σε έτη φωτός στο Διάστημα. Είναι προβεβλημένα στο Διάστημα και δουλεμένα εκεί. Οι αστερισμοί που θα εκτεθούν είναι τριών διαστάσεων και ορίζονται από πραγματικούς αστέρες, οι οποίοι με την σειρά τους ορίζονται από τις ουρανογραφικές τους συντεταγμένες, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίον ορίζουμε τα άστρα», προσθέτει.

Επίσης παρουσιάζει μια εγκατάσταση, μία τετράεδρη ανάστροφη πυραμίδα, οι κορυφές της οποίας ορίζονται από τρία αστέρια και ένα σημείο του χώρου της έκθεσης. Το ορατό μέρος αυτού του έργου είναι η λεπτομέρεια του ουράνιου σχήματος που εισέρχεται στον εκθεσιακό χώρο. Σε ορισμένη και διαφορετική στιγμή κάθε ημέρα, το ουράνιο γλυπτό συγχρονίζεται με την εγκατάσταση του χώρου της έκθεσης. «Η λεπτομέρεια του αστερισμού αυτού θα εισέρχεται μέσα στην αίθουσα τέχνης. Επειδή όμως η Γη γυρίζει και ο αστερισμός αυτός δεν είναι σταθερός, η ώρα συγχρονισμού δεν θα είναι ίδια κάθε μέρα. Έτσι θα υπάρχει ένας πίνακας στον χώρο, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα λέει ποια ώρα της ημέρας συγχρονίζεται το ουράνιο γλυπτό με την εγκατάσταση που υπάρχει στην έκθεση», αναφέρει σχετικά ο κ. Τράγκας.

Που οφείλεται η αγάπη του αυτή για το Σύμπαν και τους αστερισμούς, την οποία προσπάθησε να αποτυπώσει εικαστικά; Ο ίδιος την αποδίδει σε ένα… όνειρο: «Ήταν ένα όνειρο που ξεκίνησε από το 1991, έκτοτε όλες μου οι εκθέσεις ήταν με ολοένα και λιγότερο υλικό, ώστε να φτάσω να κάνω τον πρώτο μου αστερισμό. Τώρα πλέον η εγκατάσταση είναι σχεδόν μαθηματική. Δηλαδή, το έργο υπάρχει στο διάστημα και η αποτύπωσή του γίνεται πάνω στο χαρτί». Πόσο εύκολο ήταν όμως για εκείνον να αποτυπώσει κάτι τόσο άπειρο όσο το Σύμπαν;

«Αυτό το οποίο μπορείς να αποτυπώσεις είναι το αίσθημα για το διάστημα. Όχι όμως όλο το διάστημα με βάση την λογική, αφού είναι άπειρο. Το μυαλό αδυνατεί να αποτυπώσει την έννοια του άπειρου γιατί είναι φτιαγμένο για να μετράει, επομένως στο άπειρο δυσκολεύεται. Το αίσθημα όμως είναι η κινητήριος δύναμη και με αυτόν τον τρόπο το αποτέλεσμα είναι μια ποιητική εικόνα του Διαστήματος», καταλήγει ο εικαστικός.

Σύντομο βιογραφικό του ζωγράφου

Ο Δημήτρης Τράγκας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Βακαλό (1972-1975) κοντά στους Γιάννη Βαλαβανίδη και Παναγιώτη Τέτση. Την πρώτη του ατομική έκθεση παρουσίασε στη Χίο το 1986. Ακολούθησε σειρά ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δίδαξε ζωγραφική στο Πρόγραμμα Λαϊκής Επιμόρφωσης του Δήμου Αθηναίων. Στην εικαστική του πορεία ο Τράγκας εκφράστηκε με τους ακολούθους ρόλους: Σκηνογράφος στο θέατρο σε Αθήνα και Χίο. Ηθοποιός τον κινηματογράφο σε σημαντικούς ρόλους με σκηνοθέτες όπως ο Αλ. Δαμιανός (Ηνίοχος - 1992) και ο Δήμος Αβδελιώδης (Η Εαρινή Σύναξη των Αγροφυλάκων - 1998). Φωτογράφος με εμπειρία κυρίως στην ταξιδιωτική φωτογραφία. Στο έργο του υπερβαίνει τις εξπρεσιονιστικές του αναζητήσεις και τις αναγάγει σε μεταφυσικές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Διάρκεια έκθεσης: 20 Νοεμβρίου - 11 Δεκεμβρίου 2012
Ώρες λειτουργίας: Πρωί: Πέμπτη 11:00 - 15:00 & Σάββατο 11:00 - 19:00
Απόγευμα: Τρίτη - Παρασκευή 18:00 - 21:30

POP UP 123
Πειραιώς 123, 11854 Αθήνα
(μετρό Κεραμεικός)
Τηλ.: 210 3450606
email: [email protected]
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v